“Dat is geene kattepis, zulle…” – Knesselare geen vijfsterrengemeente?

Het Nieuwsblad neemt dit jaar 308 Vlaamse gemeenten onder de loep op zoek naar dé vijfsterrengemeente van Vlaanderen.  Het is maar één van de technieken om lezers te lokken. Een lezer uit Zottegem schreef ons na de eerste aflevering : “Knesselare op plaats 274 (op een totaal van 308) in de lijst van beste gemeenten. dat is echt gene kattepis zulle”, klonk het plagend. Moeten we ons zorgen maken? Knesselare startte slecht, maar herpakt zich. …De krant baseert zich voor zijn serie op een al wat eerder uitgevoerde nationale enquête van onderzoeksbureau iVox, waarin werd onderzocht aan welke tien thema’s we het meeste belang hechten. Elke maand zou er dan eentje aan bod komen. We willen rust, een groene omgeving, veiligheid, onderwijs, winkels, betaalbare woningen, sociaal contact, sportaccommodatie, familie en vrienden in de buurt, goed openbaar vervoer. Er zijn al drie afleveringen van de tien gepubliceerd.

“Rust” en voldoende groen komen in de enquête van iVox als nummer één uit de bus op de vraag aan duizend Vlamingen wat voor hen de belangrijkste prioriteiten zijn. Ook veiligheid, genoeg scholen en winkels staan bovenaan het lijstje. Het Nieuwsblad haalt er telkens wat “experts” bij, die zowat allemaal pleiten voor het eigen huisje. Meer geld voor eigen winkel. De krant doet voorts zelf wat extra bevraging, maar Grote Wetenschap levert dat niet op. Maar ok, hier gaan we. Op zoek naar Knesselare.

Mobiliteit (3 maart)

In een eerste bijdrage – die van de kattepis – ging het over mobiliteit. Eerste criterium dus: hoe is het gesteld met het openbaar vervoer in de gemeenten. Het Nieuwsblad meent dat te kunnen afleiden uit onze verbinding met Brussel… Geraken we op een zaterdagavond makkelijk in …. Brussel en terug? Niet in Brussel Centraal weliswaar, wel in het Koning Boudewijnstadion, bij voorbeeld voor een matchke van de Rode Duivels om 18 uur… Dan zijn we uit het stadion om 20.15 uur. Supporters uit 95 van de 308 gemeenten (Westhoek, delen Limburg, Oudenaardse… maar ook Knesselare) geraken met het openbaar vervoer niet voor middernacht thuis. Dat volstaat voor een slechte score.

Onderzoekers en commentatoren trappen wel wat open deuren in. Een kind weet dat gemeenten nabij grote spoorassen (zoals Aalter en Beernem) goed scoren. Knesselare dan weer niet, omdat… je van Aalter met openbaar vervoer niet meer in Knesselare geraakt. Dat volstaat voor het Nieuwsblad om Knesselare naar een 274ste plaats op 308 te jagen.

Tja… Moeten we De Lijn daar nu scheef om bekijken? Alsof Aalter buiten de wereld ligt. Er zijn wel andere manieren om van het station thuis te geraken, zeker?  Maar experts klagen zich kapot, terwijl De Lijn nu al behoorlijk wat lucht vervoert.

Sportinfrastructuur (8 april)

Aflevering twee: hoe zit het met onze sportinfrastructuur? Oef, beter! Knesselare doet het beter dan alle buurgemeenten. Het onderzoek polste via iVox naar onze tevredenheid en naar hoeveel sportclubs er zijn per 1.000 inwoners. Vlaanderen doet het op dat vlak bijzonder goed met amper 14 gebuisde gemeenten op 308. Valt er over de infrastructuur in Knesselare te klagen? Fietsroutes, wandelpaden, een Finse piste in Ursel, accommodaties voor bolders en petanquespelers, drie tennisterreinen, ça va een beetje?

Maar ook hier waren de experts niet content. Zijn de sportzalen niet te veel bezet door clubs, zodat particulieren er niet terecht kunnen? Kunnen we genoeg sporten “met de maten”? Moeten we niet flexibeler zijn (lees: vroeger en langer open), etc. Het is dus weer niet goed.

Het Nieuwsblad vroeg dit keer via telefoon in alle gemeenten of een zaal konden afhuren voor een voetbalmatchke. Dat alles levert een score op tien op… Kneselare scoort met 7,7 op 10 nipt iets beter dan Aalter (7,6) en Maldegem (7,4/10). Zomergem (9,4) en Beernem (8,0) doen het evenwel beter. Allez, hoop doet leven…

Hoe duur is onze gemeente? (6 mei)

In mei ging Het Nieuwsblad op zoek naar “betaalbaar wonen”. Dit keer met verkoopprijzen van huizen en appartementen (Federatie Belgisch Notariaat) en de huurprijzen van appartementen (immobiliënwebsite Zimmo.be). Voorts ging men ook na wat een appartement met één slaapkamer vorig jaar kostte. Die drie resulaten samen werd omgezet in een rangschikking voor heel Vlaanderen. Opgelet: hoe hoger de prijs, hoe lager de score.

Of zo’n bevraging ons veel wijzer maakt? Dat onroerend goed duurder is rond Gent, of nabij snelwegen en spoorwegen dan pakweg in de Westhoek of het afgeleden noorden van het Meetjesland, zal voor weinigen een verrassing zijn…

Maar we zijn blij met elk goed nieuws…  Huizen en appartementen zijn iets goedkoper in Knesselare dan in onze buurgemeenten.

De gemiddelde prijs per woning ligt – een beetje verrassend toch – een heel stuk hoger in Zomergem (322.560 euro) dan in Aalter (294.646), Beernem (277.708 euro) en Maldegem (251.579 euro). Knesselare sluit dit rijtje af met 247.299 euro.

De gemiddelde prijs van een appartement ligt dan weer het hoogst in Aalter (227.363), gevolgd door Beernem (205.727) en Maldegem (198.429). Knesselare (193,317) sluit ook hier het rijtje af.

De huur van de kleine appartementen met één slaapkamer ligt dan weer het duurst in Knesselare (573), op de voet gevolgd door Beernem (570), Maldegem (551), Zomergem (548). Een klein appartement zou dan het goedkoopst zijn in Aalter (511). Dat dit deelresultaat omgekeerd is van de twee voorgaande, daarvoor geeft de krant geen verklaring.

 

Als onze man van Zottegem ons op de hoogte houdt van nieuwe afleveringen in die serie, vatten we ze graag voor u samen.

Om “mee” te zijn met dit en ander Knesselaars Nieuws, schrijf in op www.knesselaarsnieuws.net (klik op om het even welk artikel om in de rechterkolom het inschrijfvakje te vinden)