Tussen A en K ligt een heel oude grens

De grenzen van Knesselare zijn eeuwen oud. Als Aalter zich noordwaarts uitbreidt tot aan de Oude Brugseweg en het Maldegemveld, verdwijnt de grens tussen Knesselare en Aalter in de geschiedenisboeken. Vooraleer u tranen laat, de fiets op deze zomer en rijden maar. Op de route die Paul met zijn camera voor u volgde. Op de grens, of er toch zo dicht mogelijk bij.

Voor de verkenning van de scheidingsgrens Knesselare-Aalter moeten we naar het uiterst westelijke punt van Knesselare. Op het kaartje punt 4. Om die plaats te bereiken volgen we de Overleiestraat tot aan de grenspaal tussen Sint-Joris (Beernem) en Knesselare, tevens de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen (zie foto 1),

De provinciegrenspaal werd onlangs verplaatst en staat nu links van de baan langs Overleiestraat (als je richting Beernem rijdt).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iets vóór de grenspaal (foto 1) moet je linksaf de Overleidstraat volgen. Dat is het laatste/verste deel van de Overleiestraat waar nog twee huizen staan (8 en 10). Je kan er de aardeweg volgen, nog altijd Knesselaarse grond, ten zuiden van het kanaal (foto 2)

Kijk je nog even westwaarts, dan valt het op dat er aan de grens met West-Vlaanderen een mooi fietspad begint, waarlangs je richting Sint-Joris en Beernem fietst. Knesselare heeft er nog geen (foto 3).

Volg de Overleiestraat en de dreef door een schitterend en vermoedelijk heel onbekend stukje natuurpracht. Zo kom je automatisch op de spoorlijn Gent-Brugge.

 

 

 

 

Na deze intro stoot je daar op de grens Aalter/Knesselare (foto 4). Die grens loopt vanaf dat punt kaarsrecht dwars door de akkers en velden tot aan het driebek-kruispunt Maria-Aalterseweg (Knesselare) – Bokhoutlaan en Knesselarestraat (Aalter).

Om aan de hierboven vermelde driebek te geraken moet je (voor een keertje kan het niet anders) even over Aalters grondgebied via de nieuwe weg naast de spoorweg en richting Sint-Maria-Aalter, tot je links de Bokhoutlaan kan inslaan. De spoorweg ligt volledig op Aalters grondgebied.

 

 

 

 

 

 

De Bokhoutlaan (Aalter) eindigt weer vlakbij de gemeentegrens (Maria Aalterseweg, zie foto 5). Wie Knesselare beu is, kan er rechtsaf naar ’t Hoekske, maar grenstoeristen moeten echt wel de andere kant uit, linksaf dus (foto 6)

Als we de grens willen volgen moeten we hier opnieuw even van de fiets, over de akkers en velden in zuidelijk Knesselare richting kanaal ter hoogte van de zwaaikom. Opgelet, aan die zwaaikom (foto 7) over het kanaal zwemmen is wat moeilijk. Daar ligt de grens onder water. Doe uw goesting, maar wij maken liever een ommetje en fietsen via de brug en de noordkant van de vaart (jawel, Zuidleie genoemd!) naar dit mooie plekje.Aan de noordkant van de vaart is het bovendien genieten van het uitzicht op de (Aalterse) ‘zwaaikom’ (foto 7). Vanaf daar kunnen we niet anders dan links de Buntelarestraat nemen voor een evenwichtsoefening op de grenslijn in het midden van de weg.

Fietsend langs de Buntelarestraat heb je een mooi zicht op Aalterbrug en het Aalterse industriepark. Peddel je links, dan peddel je op Knesselare. Fiets je rechts, dan fiets je op Aalterse grond. Deze Buntelarestraat is een van de oudste in de streek en is al eeuwen lang de grens met Aalter. Je kan hem volgen tot aan de Knokseweg.

Ook het kapelletje, halfweg de Buntelarestraat staat net over de grens met Aalter. (foto 9). Kies je voor Knesselare, dan moet je hier linksaf.

 

 

 

 

 

 

 

De Buntelarestraat eindigt aan de Knokseweg (foto 10)de drukke verkeersader die Knesselare verbindt met Aalter, maar ook met al wat verder ligt.

Aan de overkant werd de grens in lang vervlogen dagen verder vastgelegd in een waterloop, met name de Woestijnebeek, die grillig kronkelt tot aan de Pietendriesmolen. Noordelijk van de beek ligt Knesselare, zuidelijk Aalter. Met de fiets op de rug en zeker met natte voeten lukt die passage misschien, maar neem beter toch een ommetje via de Grote Kapel (Grote Kapellestraat, Driesstraat), dat rijdt iets makkelijker.

Op het kleine driehoekje grond dat ligt tussen de Pietendries, de Grote Dries en de grenslijn met Aalter staat de Pietendriesmolen (foto 11), nog net op Knesselaars grondgebied.

Vanop de molenheuvel nadert het silhouet van  de Aalterse industrie richting Knesselare. Een  sterker contrast tussen het landelijke Knesselare en het geïndustrialiseerde Aalter is er wellicht niet.

Vanaf de molen kunnen we weer de fiets op. De grens loopt er nu opnieuw verder via een zeer oude weg: de Grote Dries en vervolgens (de grote baan over) rechtdoor de Heirstraat. In die lange straat wonen noorkantbewoners in Ursel/Knesselare en zuidkantbewoners in Oostmolen-Noord (Aalter) en verderop in de Gottebeekstraat (Bellem/Aalter). Benieuwd naar wat de naam van de straat wordt na een mogelijke fusie…

Kaartje van zuid-oost Knesselare/Ursel. Mooi voorbeeld van “natuurlijke” en oude grenzen: een waterloop (Woestijnebeek van Vinken tot Pietendries) en een oude weg… (Driesstraat, Heirstraat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Heirstraat loopt kilometers door als scheiding tussen Knesselare/Ursel en Aalter en eindigt aan de Berkenstraat, maar daar eindigt ook de grens tussen Knesselare (Ursel) en Aalter (Bellem). Vanaf dat punt trekt onze gemeentegrens noordwaarts verder, maar nu als scheiding met Zomergem