Fusie en partij. Een op drie in Knesselare stemde N-VA

Bij de jongste federale verkiezingen van 2014 stemden in Aalter en Knesselare nagenoeg evenveel kiezers voor de N-VA als voor CD&V. De N-VA kreeg toen de stemmen van één op de drie inwoners van Knesselare. Wat doet de N-VA met dit gegeven? We meldden hier op 2 mei al dat N-VA en CD&V Aalter voorlopig nog niet van plan zijn om het kartel stop te zetten. De top van de N-VA heeft hierom gevraagd. De burgemeesters, voorzitters van de twee gemeenteraden en alle schepenen van de twee gemeenten hebben begin mei achter gesloten deuren een engagementsverklaring ondertekend dat zij alvast voluit voor een fusie willen gaan. Hierbij was de Aalterse schepen en OCMW-voorzitter Luc De Meyer de enige N-VA’er.

De twee gemeentebesturen achter gesloten deuren, maar toch niet helemaal… (Foto twitter PDC)

Op 3 mei twitterde Pieter De Crem al meteen de foto van de bijeenkomst. Voor wie er nog mocht aan twijfelen: de bal rolt, zegt hij. Ook al lijkt het voorlopig op een match zonder tegenstrever, het is nog een eind lopen naar het doel. Volgens Het Laatste Nieuws maakte De Crem publiekelijk duidelijk dat er “geen weg terug is voor de fusie tussen Aalter en Knesselare”. Merkwaardig nieuws voor Knesselaarse schepenen die voorzichtiger zijn.

Er volgt immers nog een moeilijke opdracht: de Knesselaarse burger inspraak geven. Na 23 mei dus, want voordien mag niemand nog verklaringen afleggen. De colleges moeten daarna gaan vertellen dat de “finish” nog niet bereikt is, want “dat de mensen ook meetellen”.

Op 31 december 2017 zou de beslissing dan definitief “definitief” worden. Oktober 2018, het moment om echt de stemmen te tellen, is dan niet veraf.

Al bij al toch een interessante situatie, want de politieke voorkeur van de bevolking blijkt toch niet helemaal weerspiegeld in de beide gemeenteraden, samengesteld in 2012.

Bijna even groot

Hebben we op die verhoudingen enig zicht? Absoluut, al moet je goed zoeken naar de cijfers. Maar die zijn er…

Bij de jongste federale verkiezingen (2014) stemde in Knesselare 31,7 procent of bijna één op de drie kiezers voor de N-VA. In Aalter was dat 27,7 procent (voor gedetailleerde cijfers van alle partijen bij die verkiezingen van 2014 zie tabellen hieronder).

 

 

 

 

 

 

 

De huidige machtsverhoudingen binnen de gemeenteraden zien er anders uit, onder meer omdat de vorige gemeenteraadsverkiezingen (2012) in Knesselare geen N-VA lijst bestond (ook nu is er nog geen actieve afdeling) en de N-VA Aalter door een pientere Pieter De Crem al veel langer in een kartel was opgenomen.

Hoe sterk heeft de N-VA Aalter over de nu voorliggende (of besliste) fusie onderhandeld? In 2014 stemden in Aalter én Knesselare samen 5618 kiezers op de N-VA en 5987 op CD&V. Ongeveer evenveel dus. Hoe zal het zitten met de politieke mandaten na de fusie?

Rekening houdend met de voorlopig beperkte terugval van de N-VA in de recentste peilingen is het best mogelijk dat de partij wat aan populariteit heeft ingeboet. Maar ook CD&V doet het in peilingen minder goed dan in 2014. Dat zal dus het verschil niet maken. En voor een volgende “nationale” test is het nog wachten tot 2019.

Rekening houdend met voorgaande speelt de N-VA in Aalter onder haar electoraal vermogen. In Knesselare is de partij zelfs niet vertegenwoordigd. Zal dat in Groot Aalter na de fusie anders zijn?