De geknipte weken…

In deze Geknipte Week lees u over dieven in het jeugdhuis, Gembas op weg naar promotie, Devrieze over de Gouden Schoen in Knesselare, en nog wat meer. Voor wie andere tamtams zou hebben gemist….

Dieven in het Jeugdhuis

In jeugdhuis De Priezze, al twee jaar opnieuw de “opvolger” van jeugdhuis ’t Effect, werd op de eerste zaterdagnacht van februari een kassa met ruim 500 euro gestolen. Dieven zouden via een nooddeur binnengekomen zijn.

Voorzitter Tim Van der Bauwhede ontdekte de zondagmiddag dat de kassa verdwenen was. Er was geen braakschade aan het jeugdhuis. Men vermoedt dat de dieven via de defecte nooddeur zijn binnen geraakt. Het jeugdhuis had al een jaar eerder aan de gemeente gevraagd om de nooddeur te herstellen. Schepen van jeugd Hedeli Sassi bevestigt dat het dossier van de nooddeur achterstand heeft opgelopen. “We hadden een aannemer, maar die is teruggekomen op zijn belofte. Door de dossierlast op het gemeentehuis, is het probleem op de achtergrond verzeild geraakt”. Sassi vindt het een erg jammer, maar ook heel erg vreemd incident. Het is nog steeds niet duidelijk hoe de inbreker is binnengeraakt… “Wij hebben de vrijwilligers van het jeugdhuis altijd het advies gegeven om de kassa mee naar huis te nemen… De verantwoordelijkheid van de accommodatie ligt bij het gemeentehuis, maar het jeugdhuis is zelf aansprakelijk voor de kassa.”

Gembas Knesselare dicht bij promotie

De A-ploeg van BJM Gembas speelde op zaterdag 18 februari een “must win” thuiswedstrijd tegen BBC Eksaarde. Winnen was nodig om een kans te blijven maken op promotie naar eerste provinciale. Gembas had de heenwedstrijd tegen Eksaarde nipt verloren, maar won nu de thuismatch met 87-67. Nu zeker twee en misschien drie clubs promoveren naar eerste, maakt de fusieploeg van Knesselare (Gembas) en Maldegem (BJM) een mooie kans om in die prijzen te vallen. De ploeg speelt nog zes wedstrijden, waaronder nog twee thuismatchen op zaterdag 18 maart en op zaterdag 1 april  en vier wedstrijden op verplaatsing (Denderleeuw, Latem-De Pinte, Gent en Lede).

foto05Ook de Heren B spelen nog 7 finales in de strijd voor het behoud in 3de provinciale. BJM Gembas speelt met vier seniorploegen en zeven jeugdploegen in competitie.

De fusieclub is gestart in het seizoen 2014-2015. “Dit was een weloverwogen stap van de beide clubs, maar ook de meest logische stap, om onze sport in de best mogelijke omstandigheden aan te bieden. Op deze manier hebben we ook meer mogelijkheden om jeugdspelers/speelsters en sponsors aan te trekken”, aldus voorzitter Van Vlaenderen.

Naam

 Even terug in de tijd. Het eerste bouwsteentje van de basketbalsport werd in 1968 gelegd door Antoine Van Renterghem, onderwijzer in de gemeenteschool. Hij speelde basket in Aalter en organiseerde wedstrijden op de speelplaats van de gemeenteschool. Gembas stond in het prille begin voor “Gemeenteschool Basket”, maar op 3 maart 1969 werd onder stamnummer 1450 Gembas (Gemeentelijk Basketball) Knesselare ingeschreven bij de koninklijke Belgische Basketbalbond.Jeroom Bulcke werd voorzitter. Wie er zin in had, kon meespelen. Sportievelingen uit andere sporten (voetbal, atletiek) werkten mee om de groep voldoende groot te maken.

In 1969-1970 startte een seniorenploeg in de competitie. Er werd gespeeld op een terrein in de Sportstraat, achteraan het oude voetbalveld. De kleedkamers waren toen nog in de Sportkring (café Jona De Neve in de Kloosterstraat), van waar te voet naar het terrein werd gestapt. Na de match dezelfde weg terug, naar de “bassijntjes” (waterkommen) in de gang naast het café… Het bestuur zorgde voor vervoer en voor wat inkomsten via de fameuze “papierslagen”.

Nadien ging het vrij snel beter, kwamen er jeugdploegen, geschoolde trainers en na een vijftal seizoenen verhuisde Gembas samen met de voetbalploegen naar het nieuwe sportterrein. Onder meer onder impuls van de dynamische voortrekkers Bulcke, De Bruyne, De Spiegelaere, Van Vlaenderen werd Gembas een stevige “blijver” in het Knesselaarse sportlandschap… De ploeg klom einde de jaren 1980 van derde zelf een paar keer naar eerste provinciale. De kans dat dit nu opnieuw gebeurt is vrij groot. Supporters weten wat gedaan.

bestuur-gembas

De bestuurploeg van BJM Gembas. Vooraan: Sabine De Backer, Joerik Martens (secretaris), Benny Maebe, Geert Van Hecke, Christine Leemans (penningmeester), Tamara Van Landschoot en Steven Cocheyt.Achteraan: Mathias Vlaminck, Liliane Lambrecht, Eveline Mouton, Tim Van Verdegem, Timothy De Keyzer en Geert Van Vlaenderen (voorzitter). Staan niet op de foto: Gerard De Spiegelaere en Inge Van den Bossche.

Gouden schoenen in Eentveld

izquierdoDe kranten hadden het uitgebreid over José Izquierdo, de spits van Club Brugge, die sinds vorig najaar vrij discreet in de Eentveldstraat in Knesselare woont. De Colombiaanse dribbelaar won zopas de jongste editie van de Gouden Schoen. ‘Joske’ woonde in Brugge, maar sinds daar zijn compagnon Felipe Gedoz einde vorig jaar weer naar zijn thuisland Brazilië vertrok, ging hij op zoek naar een andere verblijfplaats. Isquierdo schreef zich in januari officieel in op het gemeentehuis.  Komt hier wonen voor de rust, mist zijn familie, speelt vaak met zijn hond Lucho, houdt van stevige muziek en zwaait graag naar de kinderen voor de schoolpoort, vernemen we in de kranten. Knesselare plant alvast een festiviteit voor deze bekende nieuwkomer.

In zijn column in Het Laatste Nieuws (‘De week van Devriese, een baldadige kijk op 7 dagen actualiteit’) had Jan Devriese het over eenzaamheid van buitenlandse profvoetballers. Izquierdo deed hem aan Toby Alderweireld denken. Die Rode Duivel (nu bij Tottenham) vertelde in Humo hoe hij als 15-jarige bij Ajax in het verre Amsterdam kapotging van heimwee.  Devriese gaat ervan uit dat Izquierdo in Knesselare hetzelfde zal overkomen: “Van vrolijk Joske weten we dat hij als knaapje in Colombia voor en na iedere training een uur met de bus en een halfuur te voet onderweg was. En dat hij enkele jaren geleden in een vliegtuig werd gezet dat hem negenduizend kilometer verder uitspuwde. Toe maar, jongen, verdien de kost, voor al wie achterbleef. Heimwee? No hay tiempo para la nostalgia (geen tijd voor nostalgie), jongen. Neem een hondje. In Knesselare. (Bent u al eens in Knesselare geweest? Ik wel – Knesselare! Zijn pastorie! Zijn Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Voorspraak! Zijn Pietendriesmolen! Ik begrijp de zachte tristesse in de ogen van de salsadanser.

Devriese gaat door: “Ik wed dat hij, toen hij daar donderdagavond in Lint (uitreiking Gouden Schoen – red.) op het podium stond na te trillen, vooral aan thuis dacht. Aan al wie hij liefheeft, en had achtergelaten, de venijnige tackle van de armoede ontwijkend. Aan de eindeloze busritten en wandelingen van toen. Toen hij nog een knaapje was en niet wist dat hij ooit roem zou oogsten, en gevierd zou worden, en na de viering vergetelheid zou vinden in de slaap, met een zoete glimlach om de lippen, met een hondje in Knesselare.”

Het is de vraag hoe lang Izquierdo in Knesselare zal vertoeven. Volgens zijn manager Norman Capuozzo niet lang: “De bedoeling – zowel van ons als van Club – is dat José deze zomer vertrekt. Er zijn sinds vorige zomer weer wat ploegen bijgekomen, onder meer uit Frankrijk en de Premier League. De Gouden Schoen zal de interesse alleen maar doen stijgen”, zegt Capuozzo. “José is méér dan 20 miljoen waard”. Als dat zou kloppen komt de transfer in de buurt van die van het Belgische record van Marouane Fellaini (22 miljoen euro van Standard naar Everton).

Maricolen start eigen carpooldienst

busje-komt-zoJongeren uit  andere omliggende gemeenten geraken met het openbaar vervoer niet altijd vlot in Maldegem. Zo verliest de school Zusters Maricolen in Maldegem potentiële nieuwe leerlingen, en daar willen ze iets aan doen. De school lanceert een ‘Schoolpool’, een carpool naar school. “De dienstregeling van De Lijn is onvoldoende afgestemd op wat leerlingen en scholen nodig hebben”, zegt directeur Mark Arnaut. “Het matige aanbod aan openbaar vervoer in de regio zorgt er voor dat schoolkeuze van ouders en leerlingen te vaak beperkt wordt.” (Deze Week/Meetjesland)

Mark Arnaut bevestigt dat de situatie voor Knesselare meevalt. Er zijn bussen naar Maldegem om 7.41 en om 8.04 uur. Dat is zelfs gunstiger dan de verbindingen naar andere scholen. Het probleem stelt zich wél voor Ursel en andere omliggende gemeenten.

 

 

Eerste vrouwelijke schepen overleden

Beernem is op 8 augustus Flora Caboor-Roose overleden. Zij was de eerste vrouwelijke schepen in Knesselare en actief bij de middenstandsvrouwen (CMBV, Markant). Ze wordt op 25 februari begraven in Knesselare.

flora-caboor-rooseFlora Roose werd geboren in Maldegem op 8 augustus 1927 en ging na haar huwelijk met kleermaker Gerard Caboor in de Molenstraat wonen. Flora, in de gemeente beter bekend als ‘Flora Caboor’, maakte zich verdienstelijk binnen de middenstandsorganisatie CMBV. Die ontstond in Knesselare in 1951, onder de vleugels van het NCMV. Mevrouw Vanthuyne-De Baets werd voorzitter, Flora werd bestuurslid en 16 jaar gewestvoorzitter.

Ze werd ook politiek actief. Ze stond ooit op een Volksunielijst voor de provincieraadsverkiezingen. Op lokaal vlak kreeg ze in 1982 de vierde plaats op de lijst Gemeentebelangen, die in dat jaar onder de leiding van Antoine Schrans een einde maakte aan zes opeenvolgende legislaturen CVP-bestuur. Flora Caboor werd de eerste vrouwelijke schepen van de gemeente (naast Freddy Tanghe, Victor Claeys en Roger Gekiere). Na zijn eerste raadszitting deelde de burgemeester mee dat er in 1986 een schepenwissel zou komen. Hier zat meteen de kiem van ongenoegen dat in de daarop volgende jaren Gemeentebelangen toch kwetsbaar maakte. Flora Caboor-Roose bleef op post tot 1988, maar was bij de verkiezingen van dat jaar geen kandidaat meer op de lijst van de burgemeester.

Ze wordt op zaterdag 25 februari begraven. De uitvaartplechtigheid heeft plaats om 10 uur in de Sint-Willibrorduskerk. Ze had drie kinderen (Dirck, Marleen en Hugo).

Kruispunt Sportstraat met Kloosterstraat gaat dicht

De werken in de Kloosterstraat schieten relatief goed op. Het kruispunt met de Sportstraat gaat al dicht op 1 maart. “Het afsluiten van het kruispunt is nodig voor aanpassingen aan een watertoevoerleiding en het plaatsen van een overstort”, aldus schepen van Openbare Werken Sabine Van Wonterghem (GROEP9910) in Het Nieuwsblad. Verwacht wordt dat het kruispunt tegen het bouwverlof in juli weer open gaat. Tot dan moet lokaal verkeer omrijden via Smissestraat, Drieselken, Nieuwstraat, Eentveldstraat, Geuzestraat, Prinsengoeddreef en omgekeerd. Haltes voor de bussen van De Lijn voor Maldegem en Aalter: Smissestraat en Drieselken.

Uitbater Drongengoedhoeve neemt ’t Jagershof over

jagershofWe hadden het hier vorig jaar al over nieuwe uitbaters van Het Jagershof. Die hielden er einde het jaar al mee op. De zaak is nu overgenomen door Kurt Goethals van de Drongengoedhoeve. Vanaf 3 maart opent hij Het Jagershof. Je kan er vanaf dan terecht voor snacks, vlees- en visschotels. De Drongengoedhoeve zou vooral een “dagzaak” worden. Het Jagershof waar ook grote groepen terechtkunnen (feesten, vergaderingen) zal alleen in het weekend open zijn.