Indiana was even de langste…

Een hele poos had Cogétama Knesselare met ‘Indiana’ de langste sigaar ter wereld in huis. Een straffe Cubaan is nu recordhouder met 90 meter. Dit artikel is de aanloop naar het vervolg van het Cogetama-verhaal (vanaf WO2 tot de sluiting) in de volgende nummers.

De opvallendste promotiestunt in de Knesselaarse vestiging van Cogétama werd in 1960 genoteerd en was de vervaardiging van de grootste sigaar ter wereld. De uit Limburg afkomstige Jozef Simons, meestergast in Knesselare, zag in een Duits vakblad de grootste sigaar ter wereld afgebeeld. Het ding mat 1,7 meter. Simons wou beter doen en dat is hem ook gelukt. Eerder al maakte hij sigaren van een halve meter en meer, bestemd voor reclame in Portugal, Zuid-Amerika of Canada. Nu werd het een exemplaar van 1,96 meter, 60 meter omtrek en 10,5 kilogram gewicht, vervaardigd uit tabak van de beste kwaliteit. Het ding kreeg de naam ‘Indiana’ mee.Knesselare haalde hiermee de nationale pers.

1960-1Hoe vaak het record nadien is gebroken, en door wie, is ons niet bekend. Maar vast staat dat in 1995 de “grootste sigaar ter wereld”, gemaakt in Onkerzele, werd verhuisd naar het Historisch Pijp- en Tabaksmuseum van Richard Thiron in Sint-Niklaas. Die sigaar was 6,40 meter lang en heeft een diameter van 44 cm.

Thiron ondervond zo’n tien jaar geleden dat hij minder bezoekers over de vloer kreeg, maar ging moedig door. Zijn pronkstuk bleef die langste sigaar, maar sinds ook de Cubanen zich met het maken van de langste sigaar gingen bezighouden, werden alle vroegere Europese records verpulverd.

De Cubaan José Castelar Cairo haalde in 2001 voor het eerst het Guinness Recordboek met een record-havanna van 11,04 meter en een omtrek van twaalf centimeter. De reuzensigaar werd tentoongesteld in een toeristenwinkel in Morro-Cabana vlakbij Havana.

Castelar Cairo verpulverde echter keer op keer zijn eigen record. In mei 2008 werd zijn record even gebroken door Patricio Pena uit Puerto Rico die een sigaar rolde van 41 meter, waarna Castelar Cairo er op zes dagen tijd eentje rolde van 45 meter. Drie jaar later, Cueto was toen al 67, ging hij voor 81,8 meter. “

In augustus 2016 zette Jose Castelar het record nog wat scherper, met meer dan 80 kilogram tabak. Hij werkte er twaalf dagen lang aan, ongeveer twaalf uur per dag en eindigde zijn werk op 90 meter, “dit ter ere van de 90ste verjaardag van “onze geliefde Comandante” Fidel Castro. Richard Thiron overleed in diezelfde maand.

ticket_4Klik hier: jeugdjournaal langste sigaar

En hier: Het Cubaanse record in beeld

 

sigaar

 

 

a-foto-evdc2

 

 

 

 

 

 

 

 

thiron

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nieuws-uit-januari-1963a