Over moord en brand, licht en vuur(werk) en ‘4 schelln espe’: de geknipte week (14-24 december):

In deze terugblik aandacht voor wat korte berichten uit de gemeente.

Brandweer centraliseert in Eeklo

schrijfpatroon-1-thema-brandweer-juf-petra-van-kleuterideeDe Brandweerzone Meetjesland, waartoe ook Knesselare behoort, krijgt begin 2017 een nieuw kloppend hart in de Molenstraat in Eeklo. Alle oproepen voor de zone zullen daar binnenkomen en naar de correcte post worden verstuurd. Ook de administratie verhuist van Aalter naar Eeklo. Hiermee komt een einde aan de spreidstand waarbij de administratie werkte vanuit Aalter en oproepen binnenliepen in Eeklo. Het wordt voor alle duidelijkheid geen kazerne, maar een administratief gebouw, een soort van ‘Brandweerhuis’. Samen met de nieuwe zonale meldkamer zal ook de administratie naar het nieuwe pand verhuizen en in de toekomst ook de preventiedienst. Daar worden ook attesten voor evenementen, feestjes, enzovoort uitgereikt. Tot slot komt er ook een nieuwe website. (info: Het Nieuwsblad, 14 dec.)

11.11.11 quiz: 2400 euro

De 11.11.11 quiz bracht 2400 euro op. Een kleine dertig ploegen namen deel aan deze activiteit. De opbrengst gaat integraal naar het 11.11.11. Comité, dat voor organisatie de handen in elkaar sloeg met de werkgroep fairtrade. Winnaars waren de ploeg met de smakelijke naam ‘4 schelln espe’ (Michiel Bruggeman, Fridjof Morthier, Sven De Maeght en Erna Van den Hende).

Hier brandt de lamp (niet altijd meer)

spaarlamp_cartoonHet lichtpark van Knesselare en omgeving zal er binnenkort anders uitzien. Eandis stelde op 19 december het ‘Regiomasterplan Meetjesland‘ voor de openbare verlichting voor. Een verlichtingsplan op maat. Het plan kwam er in overleg met de twaalf gemeenten van de regio (Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot en Zomergem) samen goed voor 32.592 lichtpunten.

In het hele gebied werd het verlichtingspark doorgelicht, nadien werd een visie rond openbare verlichting uitgewerkt met drie aandachtspunten: kostenefficiëntie, energiezuinigheid en veiligheid. In het Meetjesland brandt bijna 99 procent van de lampen de hele nacht door, wat op heel wat plaatsen niet nodig is. Waar nodig zal worden bijgestuurd via doof- of dimprogramma’s of “aangepaste” verlichtingstoestellen. Zo kan het energieverbruik in het gebied naar beneden (vandaag goed voor bijna 13.611.951 kWh per jaar of het stroomverbruik van bijna 3.780 gezinnen). ‘Het volledige grondgebied werd verdeeld in twintig deelruimten met diverse noden. Een landelijke is iets anders dan een drukke lokale verbinding.

Meer info verkrijgbaar bij de gemeente. (Bron: De Standaard, 20 dec.)

Vuurwerk in ’t dorp? Aanvragen!

11116989_887434164648925_906819982_nVuurwerk op De Plaats en elders? De jongste jaren werd op Nieuwjaarsavond wel wat afgeknald. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vroeg de burgemeesters het vuurwerk tijdens de feestdagen te beperken tot één plaats in de gemeente, indien een verbod niet mogelijk blijkt…  Wie er de jongste jaren bij was vond het amusant, maar er viel wel al eens een en ander uit de hemel. “Iedereen die vuurwerk afsteekt, moet zich toch eens afvragen of die enkele knallen nu echt belangrijker zijn dan het mogelijk verknallen van dierenlevens”, zegt minister Weyts. Wie voor zijn beestjes de schade wil beperken kan terecht op de website www.huisdierinfo.be/dieren-en-vuurwerk

In Vlaanderen is er in 14 procent van de gemeenten een vuurwerkverbod. In zowat de helft van de gemeenten, waaronder Knesselare, Beernem en Zomergem moet je het op voorhand aanvragen. In de rest (35 procent, waaronder Aalter en Maldegem) kun je vrij vuurwerk afsteken

De moorden in beeld

561488887_1280x720De DVD’s van ‘Zaak: DE ZUTTER’ zijn klaar. Ze zijn te koop bij fotograaf Jan Vermersch op De Plaats (15 euro). De DVD kan ook via de post worden besteld (15 euro + 5 euro verzendingskosten) mits storting op rekening nummer BE08 9796 2678 5713 van Het Moment. Vermeld wel correct postadres voor de verzending.