Toch een beetje witte kerst in Knesselare!

Dit jaar – treurnis alom – zit het er alvast voor Knesselare weer niet in. Maar dat is “normaal”. Witte kersten zijn statistisch zeldzaam. Daarom trakteren we onze lezers op een prentenbak met Knesselaarse kerstbeelden.1950-god-h-112-2016Wie droomt van een witte kerst moet geduld hebben. Dat leren ons de cijfers van het KMI in Ukkel. Voor het KMI is een “witte kerst” er een met een gesloten sneeuwdek van minstens 1 cm dik. Zelfs dat maakte een mens in de Vlaanders zelden mee…

1906 (12 cm) was de eerste witte Kerst, sinds officiële vaststellingen gebeuren door het KMI.

Volgende witte kersten werden in Ukkel genoteerd: 1913 (7 cm), 1917 (6 cm), 1918 (2 cm), 1923 (2 cm), 1938 (7 cm).

Na de oorlog was het wachten tot 1950 (8 cm), het supersneeuwjaar 1964 (17 cm), een verwaarloosbaar laagje in Ukkel en weinig of niets elders in 1986, idem in 2009 toen rond het middaguur alle sneeuw verdwenen was en 2010, toen er in de Westhoek geen sneeuw lag, in onze contreien een paar centimeter en in Limburg tot 50 cm…

Voor dit jaar wordt het dus weer niets. Prettig gestoorde “oceaanlucht met perioden van neerslag die af en toe een winters karakter kan krijgen”, dat wel.

Hier geven we u een prentenbakje “Knesselaarse sneeuwbeelden” uit de oude doos (foto’s Hooft, VdC, MJ Buysse, Jozef Van Thuyne, D.Gyselbrecht). In een ander bericht geven we recenter materiaal van onze huisfotograaf.

Deze slideshow vereist JavaScript.