In de ban van het wonder en de kapel (Stoeten 5, 1936)

 

Opnieuw een beeldenpakketje over een van de grootste Knesselaarse stoeten. In dit geval de toch wel tot de verbeelding sprekende Maria-Stoet die in 1936 werd georganiseerd richting onze Grote Kapel (Dries). De Kerk “straalde” in die tijd haar macht uit.

Over de historiek rond de kapel kan de lezer meer vinden in dit artikel: ‘Onze Grote kapel had er mogen bijstaan’. We gaan hier ook niet verder in op de klassering van het monument in het begin van de jaren 1980. Wel op het programma en de bewaarde beelden van de stoet.

Deze reeks gaat over stoeten, niet over processies. Maar dit evenement, met een bijzonder uitgebreid programma (zie afbeelding) en een ferm uit de christelijke kluiten gewassen optocht naar de kapel, werd door de organisatoren geen processie, maar een “stoet” genoemd. Een Maria-stoet die ons informeert over de rijke Vlaamse (en ook Knesselaarse) stoetentraditie. De jaren 1930 waren zo mogelijk nog katholieker gekleurd dan de voorafgaande decennia.

De Kerk vierde het kerkelijk leven in alle glorie en drukte toen nog met veel succes haar stempel op het verenigingsleven, waarin een proost vaak het overzicht bewaarde op deugd en ondeugd.

Knesselare had een kwartet van geestelijken (pastoor, twee onderpastoors, directeur van het klooster), en ook een heel aantal kloosterzusters die mee het onderwijs in christelijke banen leidden.

Het is in die tijd dat er van de bevolking volop aandacht wordt gevraagd (en bekomen) voor de 200ste verjaardag van de Knesselaarse Grote Kapel.

Onderstaande beelden geven een mooi overzicht van de uitgebreide programmatie, die een hele week activiteiten omspande, en de talrijke taferelen die werden uitgebeeld.

Hieronder de volgorde van de taferelen/groepen in de Maria-Stoet

Klik op het beeld om het eventueel te vergroten

Het aantal religieuze groepen was voor een bescheiden gemeente opvallend groot. De ‘Moeder der Smarten’, de apostelen, vrouwen en mannen  uit het Oud Testament, de klassieke Hosannagroep, en Maria in al haar glorie, het Wonder zelf, en “het Wonderbaar Beeldje”, de parochiale verenigingen als de Gilde van het Heilig Sacrament, andere verenigingen en hun vaandels, de kerkelijke gezagsdragers met voorop de Gentse bisschop,.. Een van de zeldzame evenementen die NIET door de tijdelijk op non  actief staande fanfare werden opgeluisterd. Het waren de muzikanten van Waarschoot die de stoet openden en nadien nog een concert gaven op De Plaats.

En nu de stoet zelf, en de beelden waarover wij met KnesselaarsNieuws voorlopig beschikken:

De wagens vormen een stoet in de Kloosterstraat. Hier ter hoogte van de woning Van den Kerchove (toen ook nog herberg, Hof van Commerce)

De Bisschop van Gent is “ter Plaatse”, omringd door wat toen werd genoemd “geestelijke en burgerlijke overheid”, kijkend naar de stoet waarin hij achteraan zou aanschuiven

Een van de vele bebloemde wagens (‘Ave Maria’) trekt over De Plaats

Nog een van de beelden die aantoont dat men in die jaren nog een massa volk kon mobiliseren, zowel in de stoet als langs het traject

Nog een tafereel uit het tweede deel van de stoet: ‘Jezus in den Tempel’

Helene Hooft (vrouw Maurits Vanden Brande) vertolkt Maria op de vlucht naar Egypte. Daarrond mochten de figuranten al eens wat vreemd “exotisch” gekleed zijn en met een indrukwekkende (gekleefde) baard uitpakken.

Nog een blik op de massa die zich verzamelde voor de Grote Kapel

Slotlied was in vooroorlogs Vlaanderen immens populaire lied Onze Lieve vrouw van Vlaanderen. Waar men gaat langs Vlaamse wegen, oude hoeven, huis of tronk, komt men u Maria tegen …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het lied is vooral in minderwaardige uitvoeringen te vinden op het internet. Nasaal, verkiekenpoot met een foute drumpartij, in een wat obscuur kader van een begrafenis in de Heren van Zichem, in een compleet mislukte poging van Johny White om er iets van te maken, etc.

Maar wie het het melodietje kwijt is, en het toch nog eens in een prima versie wil horen, kan het hier vinden in een schitterende koperkleur. Vier muzikanten zijn hiervoor voldoende: Liefde gaf u duizend namen. Koperkwintet

(Foto’s: familie Hooft, Van Hooreweghe, Marie-Jeanne Buysse, KnesselaarsNieuws)

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s