’t Folk Ursel geeft de strijd op

 

“Dit zal onze laatste mail aan u zijn”. Zo’n bericht is nooit prettig. In dit geval gaat het over Bruno Van Daele, die “toch weel een beetje met bloedend hart” liet weten dat ’t Folk Ursel stopt met het tweejaarlijks muzikaal evenement in de Katerhoek te Ursel.

Voortaan stilte op het podium

’t Folk Ursel startte in november 1996, toen een aantal muziekliefhebbers uit de Pierlalagemeente beslisten om tweemaal per jaar een optreden te organiseren. “Het is niet altijd makkelijk geweest,  maar wij hebben het 51 keer met heel veel plezier en liefde gedaan. Maar er is een tijd van komen én een tijd van gaan, aldus Bruno Van Daele, “namens het hele team”.

Een bericht dat toch voor velen een verrassing was. Ook wij namen ’t Folk Ursel ook graag mee op in onze berichtgeving. Nog in 2018 schreven we hier het artikel Folk leeft in Knesselare en Ursel

Tal van groepen kwamen langs voor ’t Folk Ursel:  veel folkgroepen, waarvan Faran Flad de laatste was. Maar ’t Folk opende de vensters ook graag voor andere genres als blues, kleinkunst, jazz, country, wereldmuziek, klassiek… Zowat alles kwam reeds aan bod.

Onder de gasten ook wel een aantal grote namen, zoals Barbara Dex (2019), Bart Herman, Patrick Riguelle & Jan Hautekiet, Jonas Winterland.

Vanzelfsprekend maakte men ook plaats voor locals als Chris Piers & vrienden, Mandragora met Johan Willems en Marc Thienpont, Broken Bottle, Luc De Roo en Kris De Kegel, Ed De Smul, koor Magnificat, Catfisch, Ultrea, Borea. De volledige lijst: Lees HIER

Een aantal folkliefhebbers reageerden teleurgesteld op wat ze “een voldongen feit” noemen. “Sic transit gloria Urseli”, luidde het.

De vereniging kreeg het nu en dan wel moeilijk om de opkomst op een voldoende hoog peil te houden. De almaar hoger wordende gage van veel artiesten en het verlies van een technische kracht speelden zeker ook mee in de beslissing. “Het werd sommigen een beetje te veel moeite. En misschien zit de coronacrisis er ook wel voor iets tussen”, zo vertelt een bestuurslid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s