Zijn hoornaars sympathieke sloebers?

 

De ene hoornaar is de andere niet. Interessant beest of niet? Inlandse of Europese hoornaars zitten er hier al sinds mensenheugenis. Maar toch maar uitkijken als de “sloebers” (?) zich in de buurt van een wandeldreef in het Drongengoed nestelen.

De dreef richting vliegveld, even voorbij het hoevetje van de familie Dhooge.

Toen enige tijd geleden de media het over “allesverslindende monsterwespen” (Aziatische hoornaars) hadden, brak er wat paniek los over de exotische wespensoort. Maar die is zeldzaam. De Europese hoornaar, dat is een ander verhaal.

Volgens de vzw Natuurpunt zijn Europese hoornaars “erg nuttig en onschadelijk… en minder giftig”, zo wordt gezegd. De Europese hoornaar is “een sympathieke loebas“, en “best een fraai insect, met alle kleuren van de Belgische driekleur: opvallende rode poten, rood aan de kop en op het borststuk, en met geel en zwart op bijna alle achterlijfsegmenten”, klinkt het. Met 2,4 tot 2,6 cm is de soort forser dan een gewone wesp.

Volgens het Agentschap Natuur en Bos (ANB) blijft de Europese hoornaar “doorgaans” uit de buurt van mensen en heeft het beest het “voornamelijk” gemunt op andere wespen en vliegen. Maar lees vooral verder: “Wie een nest zou verstoren” – … we denken dan aan spelende kinderen – “kan wel te maken krijgen met een steek van de hoornaar”. Die bevat minder gif dan die van een gewone wesp, maar “de steek zelf kan pijnlijker zijn dan die van een gewone wesp”. Geen wespen zonder angel. 

Sympathiek?

De sympathieke loebas kan nog wel feller te keer gaan. Zo maakte onze dorpsgenoot Marnix E. een paar jaar geleden al kennis met “de loebassen”. Niets vermoedend wandelend in de dreef achter de recent blootgelegde en weer toegedekte middeleeuwse oude hoeve (niet te verwarren met de Drongengoedhoeve) werd hij twee jaar geleden aangevallen en moest hij op de loop met 17 steken. Hij werd naar het ziekenhuis afgevoerd en moest er twee dagen recupereren.

Ook een fietsende vrouwenvereniging sloeg er op de vlucht. Recent werd een nest gesignaleerd in een boomstronk in Westvoorde. Ook daar zouden wandelaars gestoken zijn. De brandweer zou dit nest vernietigd hebben.

Wandelaars signaleerden ons dat een zwerm van vele tientallen loebassen, zoemend en brommend de jongste tijd “actief” was in de hoger genoemde dreef. Aan de voet van een holle boom. Volgens Eric Blondia, kenner van het gebied, komen ze er zich voeden.

Naïef?

Hierboven de tekst die ANB aanbracht op twee borden in de buurt van die locatie. “De sympathieke loebassen zijn niet opvallend agressief naar mensen toe,” lezen we. “Wie een nest van hoornaars ontdekt, kan die gerust laten zitten”. Bevindt het nest zich toch te dicht bij een huis, doe dan best een beroep op de brandweer”. Prima dit te weten. Maar wat is het verschil tussen “dicht bij een huis” en “dicht bij de wandelaar, de jogger of het spelend kind“?

Reactie

Jeroen Denaegel, woordvoerder van het Agentschap Natuur en Bos schrijft ons het volgende i.v.m de hoornaars: “Het gaat over de Europese hoornaar en in feite zit er geen nest, maar is het een drinkplaats onderaan een beschadigde eik, waar sappen uit komen. De Europese hoornaar is zeer waardevol voor onze natuur, zo jaagt hij op wespen en is hij veel minder agressief dan de Aziatische.  Uit natuurbeheerstandpunt willen we deze dus niet vernietigen.”

Natuurliefhebbers die we raadpleegden, lijken het erover eens dat een nest in de buurt van wandelpaden toch het best zou worden vernietigd. De tekst op de borden (zie hierboven) laat vermoeden dat men weet waar het nest zit?

Nog een “detail”? De waarschuwende info is in dit geval vrij onopvallend “geprikt” op een boom. Valt daar iets aan te doen? En wandelaars of joggers die de gesuggereerde “veilige omleiding” willen volgen, zullen het niet makkelijk hebben om die te vinden.

Besluit: geen paniek, maar uitkijken toch maar. Een gewaarschuwd mens is er twee waard. Houd het veilig.

Toemaatje: En de Aziatische hoornaar dan?

Tot nader order gaan we ervan uit dat het om Europese hoornaars gaat. Het verschil hieronder:

Links: Aziatische hoornaar (foto: Roger De Vos), rechts: Europese hoornaar (foto: Dominique Duyck).

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die pas sinds mei 2017 in Vlaanderen voorkomt. De soort staat erom bekend honingbijenkasten te kunnen binnendringen, alsof het een snackbar was, en volledige nesten leeg te roven. In oktober 2017 stond de teller nog maar op 6 waarnemingen in België, waarvan 2 in Vlaanderen.

De Aziatische hoornaar is net als de Europese hoornaar niet specifiek gevaarlijk voor de mens, maar vormt wel een risico voor honingbijen en andere insectensoorten en mag volgens Natuurpunt wel worden vernietigd. Dit type hoornaar zit doorgaans in grote vrijhangende nesten, hoog in populieren, zomereiken of andere bomen. In heel wat berichten werd de Aziatische hoornaar op zijn beurt nog eens verward met de Aziatische reuzenhoornaar (ca. 5 cm groot), die tot nu toe (gelukkig) nog niet in Europa werd waargenomen.

Bron info hoornaars: tekst van Jens D’Haeseleer, Natuurpunt

Natuurpunt.be/nieuws/de ene hoornaar is de andere niet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s