Wat brengt verkeerscirculatieplan voor Knesselare?

Aalter rolt tegen de zomer een nieuw circulatieplan uit. In de acht deelkernen moet het verkeer vlotter en veiliger verlopen, in de eerste plaats aan scholen en in woonkernen. Aan het plan is maanden gewerkt. Voetgangers en fietsers krijgen absolute voorrang. Pas daarna komen “het openbaar vervoer, personenwagens en vrachtverkeer”. Kleinere ingrepen, groot resultaat, klinkt het. Op plaatsen “waar het mogelijk is”.

Zie uitvergrote beelden verderop

Aalter kiest voor drie verschillende snelheidssystemen: 30, 50 en 70. Het is vooral uitkijken naar de wijzigingen in de zones 30. Aalter gaat voor fietsstraten (waar de auto’s achter de fietsers moeten blijven en de snelheid nooit hoger mag liggen dan 30 km per uur). Benieuwd wat dat wordt in Knesselare.

De belangrijkste plaatsen hier waarvan je hoort dat het gevaarlijk fietsen is, zijn de Veldstraat, De Plaats en een deel van de Kloosterstraat (begin en einde) en het begin van de Hellestraat, maar dat zijn geen gemeentebanen. Afwachten wat dat wordt. En voorts een aantal verkeersdrukke straten waar geen fietspad is, maar toch soms hoge snelheden worden gehaald, zoals de Nieuwstraat, de Geuzestraat, e.a.

In straten waar er problemen waren met kruisend verkeer en/of een vlotte doorstroming, wordt éénrichtingsverkeer ingevoerd. Dat eenrichtingsverkeer is er vrij recent gekomen in de Smissestraat en het Drieselken en in de Molenstraat. Toen was er ook sprake van dat ook in de Kerkstraat in te voeren, maar het is er nooit gekomen, onder meer na protest van de middenstand. We zien weinig plekken in het dorp waar het nog aangewezen zou kunnen zijn.

Of er in Knesselare voorrangsregels op kruispunten worden aangepast om het verkeer “logischer, vlotter en vooral veiliger” te laten verlopen, is niet duidelijk. Toch zijn er enkele kruispunten waar de voorrang van rechts soms vraagtekens oproept.

Groter probleem

Het is ook uitkijken of er iets wordt gedaan aan de problemen die hier voor de meeste ergernis blijven zorgen: het drukke, zwaar vervoer dat vanuit Sint-Joris door Knesselare-centrum rijdt. Verschillende burgemeesters hebben al ondervonden dat de hogere overheid en tal van andere belangen en bestuursniveaus een kordate oplossing tot vandaag hebben onmogelijk gemaakt. Of wat moeten we denken over het effect van de “slimme camera’s” en de controles op doorgaand verkeer? Burgemeester De Crem had het in zijn eerste ontmoeting met de Knesselaarse bevolking – kort na de verkiezingen – ook over een soort “ring rond Knesselare“. Twee dossiers met zware voeten in de Knesselaarse klei.

Het probleem van de verkeersdrukte wordt het duidelijkst op De Plaats en in de Veldstraat en de Urselseweg. Het is essentiëler, zeker als het samenvalt met dat van de verkeersinfrastructuur. Dat blijkt uit een kleine “cameracontrole”. Op woensdag 12 mei werden vanop een zeldzaam zonnig terras op het Dorpsplein op een uur tijd (van 13.01 uur tot 14.09 uur) niet minder dan 37 voorbij rijdende vrachtwagens geteld, naast 120 personenwagens en 9 grote tractoren (info Johan Gussé). Hieronder het uur samengevat in een viertal mozaïekjes.

Wanneer weten we meer? Lees ONDER DE FOTO’S VERDER

Informatie

Omwille van de coronapandemie is het niet mogelijk om het circulatieplan persoonlijk op infomomenten “toe te lichten”. Overleg met omwonenden is er bij ons weten nauwelijks geweest.

Vanaf 31 mei gebeurt die toelichting van het circulatieplan in de verschillende deelkernen in TotAalter. Voor Knesselare gebeurt dat op 14 juni, voor Ursel op 28 juni. Vanaf die data kunnen Knesselare en Ursel ook terecht op www.aalter.be/circulatieplan en met vragen op mobiliteit@aalter.be of tel. 09 325 22 00

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s