Met de burgemeester op pad (stoeten, 3, 1897)

  De meeste stoeten werden gevormd bij vieringen van prominenten of belangrijke gebeurtenissen. De inhuldiging van de nieuwe burgemeester August De Jaeger in 1897 was de eerste stoet waarvan er beelden zijn bewaard. De stoet trok van de Vaart tot aan De Plaats, waar een groot feest volgde Dokter August De Jaeger (1846-1909) behaalde zijn diploma in Leuven in 1874. Kort nadien werd hij gemeenteraadslid, schepen en uiteindelijk burgemeester voor de katholieke partij (1897). Voor zijn inhuldiging trok een van de grootste stoeten ooit door de gemeente . Een ingekaderde fotoreportage, lange tijd bewaard op het gemeentehuis. De Jaeger kwam uit een gegoede familie, en woonde in de Veldstraat in het recent mooi gerenoveerde Witte Huys. Hij was ook schilder, beeldhouwer en de eerste fotograaf van Knesselare. Hij was ook stichter-voorzitter van de muziekvereniging Willen is Kunnen (1888).  Het is beslist de moeite om hier het levensverhaal van die dokter-burgemeester eens na te lezen. Hij behandelde de Knesselaarse pokkenepidemie (200 zieken, 25 overlijdens in  1879), liet de eerste riolen aanleggen, brak de nog vele “kleine en ongezonde huizen” af, vooral in de wijken Blakte en Schapersbosch, zorgde voor een nieuw kerkhof. De pokken waren volgens onderzoek ingevoerd door een grondwerker afkomstig van Duinkerke. Een medische commissie noteerde dat de woningen in Knesselare in zo’n slechte en vervuilde staat waren, dat extra subsidies voor die gemeente absoluut nodig waren. In het boekje Kroniek van de familie De Jaeger te Knesselare is vermeld hoe hij werkelijk fanatiek bezig was met zijn job. Met “paard en voiture” bezocht hij de zieken in de toen nog biezonder verarmde uithoeken van de gemeente, soms “lijdende, geleund op twee stokken”. Zelfs “stervende” sleepte hij zich nog tot bij de zieken, of liet er zich heen voeren. Dokter De Jaeger kreeg uiteindelijk tongkanker,en stierf in 1909, 63 jaar oud. Zijn woning werd verkocht in 1932. Meer over de Knesselaarse stoeten in het volgend nummer van Erfgoed Aalter en op deze blog.

De burgemeester en zijn vrouw steken het kanaal over via een ponton. Een brug lag er aan Hoekestraat nog niet

Een van de vele praalwagens in de stoet met schoolkinderen, ingeschakeld “Voor Godsdienst en Vaderland”

Josseran van Knesselare en zijn gevolg trokken ter kruisvaart in 1096

De stoet bracht het verleden in herinnering. Een groep figuranten klaar voor de Guldensporenslag (1302), de meesten met een echte goedendag in de hand

Groep 10 in de stoet: de Witte Kaproenen, klaar voor gevechten aan de vaart.

Wagen van de duivenmaatschappij ‘De Reisduif’, met duivenkot in torenvorm

De balpijpschutters, een van de toen populaire hobby’s van toen (zie ook artikel over de boogschutters)

Volkstoeloop op De Plaats bij aankomst van de stoet. Het duiventorentje voor het podium

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s