Mooiste gevel van Knesselare in ere hersteld

De gevelrenovatie van het ‘Witte Huys’ van Knesselare (tweede helft jaren 1700) startte in mei vorig jaar en is nu afgerond. Bij de renovatie werd de “geschonden” voorgevel (rococo) in volle glorie hersteld. Het oudste beschermde monument in een aquarel van Erik Wille, wat historische prenten en foto’s van Paul Verhoestraete.

Aquarel Erik Wille (binnenkort meer hierover)

Het gebouw wordt vaak genoemd als mooiste façade van Knesselare. Het wordt in inventarissen van onroerend goed (*) beschreven als een “deels vrijstaand dubbelhuis in Lodewijk XV-stijl, daterend van ca. 1760. Op het moment van de inventarisering met roze geschilderde straatgevel, en verwijzing naar kolossale Ionische pilasters op hoge geprofileerde arduinen sokkels, bekronend (bovenaan) onderbroken driehoekig fronton met vlak omlijste oculus (cirkelvormig oog). Arduinen plint en geblokte, aflijnende hoekpilasters, prachtige spiegelboogdeur, etc.

In de jaren 1800 en begin 1900 was het een notariswoning en een dokterswoning. Nadien werd het café “De Lusthof”, nog later postkantoor. Het Witte Huys kreeg later een roze en nog later een groen kleurtje (Foto Paul V.)

In zijn boek ‘Het Knesselare en Ursel van toen’ schrijft Alfons Ryserhove op blz. 42 : “Het herenhuis, eertijds “café De Lusthof”…..staat vanaf 1788 bekend als het “Witte Huys”. Notaris Fobe wou het in 1877 verkopen aan het gemeentebestuur voor 20.500 frank om er het gemeentehuis van te maken.”

Die verkoop ging echter niet door en de woning werd verkocht aan dokter August De Jaeger. Hij werd geboren in 1846 en dokter in 1874. De man werd ook burgemeester van Knesselare en was de eerste voorzitter van de in 1888 gestichte fanfare van Knesselare.

Zo was het sinds 1933

In 1933 werd het rechtervenster naast de deur omschreven als “storend verbouwd tot breed winkelraam”. Frans Veevaete (hartspecialist, Brugge) schreef ons destijds hierover dat zijn vader hem vaak vertelde dat die ‘schending’ van de gevel van het Wit Huys het werk was van grootvader Adolf, die in 1933 – ferm tegen zijn zin – dat raam moest vergroten. Hij vroeg de eigenaar de oorspronkelijke ramen en houtwerk te bewaren, voor het geval ze de zaak terug in haar oorspronkelijke toestand wilden brengen, maar dat gebeurde toen niet.”

Na het overlijden van dokter De Jaeger bleef zijn vrouw er nog lange tijd wonen. Een van zijn kinderen, eigenaar van het huis, werd later oogarts in Brugge, waar hij de voormalige oogkliniek  Sint-Lucie in de Gouden Handstraat 4 stichtte.

Uiteindelijk werd het gebouw verkocht aan de familie Verheye. Omstreeks het midden van de vorige eeuw was het een café, eerst Café Casino bij Edouard Verheye, later Café De Lusthof bij Michel Verheye. De uitspanning was bekend voor trouwfeesten, rouwmaaltijden en feesten van particulieren en verenigingen. Er werden in de hovingen en binnen T-Dansants, Vlaamse kermissen en toneelvoorstellingen georganiseerd. Toen ook die zaak werd gesloten werd het gebouw het nieuwe postkantoor van Knesselare (voordien en ook nu weer in de Kloosterstraat).

Nadien stond het te wachten op een nieuwe eigenaar. Het hele gebouw achter de façade werd gesloopt voor een nieuwbouw van appartementen.

(*)

Bogaert, Chris & Lanclus , Kathleen. Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot – Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N5, Brussel – Turnhout.

In 2009 werd de woning aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Witte Huys
De site werd in 2014 door toenmalig Vlaams Minister Geert Bourgeois aangeduid als beschermd monument Herenhuis Witte Huys
Meer technische en artistieke gegevens kunt u lezen op de site van Onroerend Erfgoed

Hieronder een prentenbakje (archieffoto’s en foto’s Paul V.)

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s