We leven in het hart van hyperactieve regio

Deze zomer is het ook het heet voor de Vlaamse bedrijven, die geconfronteerd worden met krapte op de arbeidsmarkt: weinig werklozen, veel vacatures. Aalter ligt in het hart van een kerngebied waar de arbeidsmarkt bloeit.

Er zijn nogal wat cijfers die aantonen dat de economische situatie in Aalter, Knesselare en andere Aalterse deelgemeenten prima is. Voor sommigen misschien zelfs té goed.

Aan het werk

Gelegen in het hart van het bloeiendste gebied in Vlaanderen (zie kaartje hieronder) is in de fusiegemeente 75 tot 80 procent van de mannen en vrouwen tussen de 15 en 64 jaar aan het werk. Ter vergelijking: in Oost-Vlaanderen is dat 71 procent, in Gent 71 procent, in het Vlaams Gewest 70 procent. (andere provincies en Gewesten: zie kaartje)

 

Vacatures

De economische toestand is anno 2022, na het dipje door corona, van die aard dat er veel vacatures zijn. Ook die worden tot op gemeentelijk niveau geregistreerd. In Aalter waren het er vorig jaar 3.043, of de helft meer dan vorig jaar. In heel Vlaanderen ging het om een stijging met 41,6 procent, in Gent ging het om een stijging van bijna 40 procent. Hiermee zit Aalter in de middenmoot.

Interessant is de verhouding werkzoekenden per vacature: In Vlaanderen zijn er drie werkzoekenden zonder werk voor elke openstaande vacature, al eentje minder dan op de cartoon. Aalter telt evenwel maar 1,7 werkzoekende per vacature. Een stuk minder dan de omliggende gemeenten (in wijzerzin): Maldegem telt er 4, Eeklo 5,4, Lievegem 6,1, Deinze 3,1, Ruiselede 2,1 en Beernem 3,5. Dat betekent dat de Aalterse werkgevers in eigen gemeente met de grootste krapte te maken krijgen. (Bron: Gemeente-stadsmonitor Vlaanderen

 

Arvastat (vdab)

Werkzoekendengraad

De conclusie ligt een beetje voor de hand. Voor wie “volk” wil aantrekken, kleine en grote bedrijven of de overheden, wordt de spoeling dunner. Problematisch zelfs. De facto mogen we zeggen dat er in Aalter zo goed als geen werkzoekenden meer te vinden zijn. Aalter is op de onderstaande kaart niet meer ingekleurd. Dat geldt ook voor een groot deel van West-Vlaanderen.

Werkloosheid – werkzoekenden/uitkeringsgerechtigden

Niet meer van deze tijd. Knesselaarse werklozen gaan hun stempel halen op het “gemeentehuis” (1966)

Vooraf dit: de VDAB registreert de ingeschreven burgers die werk zoeken en probeert werkzoekende te helpen –  De RVA registreert burgers die volledig (of deeltijds) werkloos zijn en een werkloosheidsuitkering krijgen.

In juni 2022 waren er volgens de VDAB in Aalter 366 werkzoekenden zonder werk. Dat was een daling met 8,7 procent.

Het ging om 210 mannen en 156 vrouwen. Het ging ook om 140 laaggeschoolden, 145 middengeschoold en 81 hooggeschoolden. De meesten (164) waren minder dan een jaar werkzoekend zonder werk, 61 zochten al 1-2 jaar een job en 141 waren langdurig werklozen.

De federale RVA telt de uitkeringsgerechtigden (en de uitkeringen die ze krijgen). De RVA-statistieken tonen aan dat de werkloosheid ook in Aalter fors daalde. Dat blijkt uit een vergelijking van het jaargemiddelde (fysieke eenheden) van 2022 – bovenste cijferrij in de volgende grafie – met die van 2013. Een wat lastige tabel, maar vooral de grote cijfers zijn van belang

Coda

En om dit economische berichtje af te ronden (en het niet af te leren), hieronder nog eens een vergelijking tussen de drie gewesten in dit land inzake de tewerkstellingsgraad. Afgerond: van de bevolking op beroepsactieve leeftijd is in Vlaanderen 70 procent aan het werk, in Wallonië 60 procent, in het Brusselse Gewest 55 procent. RVlaamse werkgevers (Voka) over de werkloosheidskloof

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s