Grote militaire oefeningen in Drongengoed

Het wordt een heel klein beetje oorlog  in en om het Drongengoedgebied en aan de Vaart. En er is een aardbeving op komst! Geen paniek, beide rampen maken deel uit van grootscheepse legeroefeningen van 16 tot 20 maart.

 Het 11de Bataljon Genie (gekazerneerd te Zwijndrecht) organiseert in samenwerking met verschillende steden en gemeentes van het Meetjesland, een militaire oefening van 16 tot 20 maart 2020, onder de naam “Oriental Response”.

Yves De Neve, luitenant-kolonel stafbrevethouder en korpscommandant legt uit: “Deze oefening biedt ons de mogelijkheid om te trainen in een reële omgeving waarbij het vliegveld van URSEL centraal gelegen is in een fictief crisisgebied. Verschillende militaire acties zullen er ondernomen worden om de rust te doen wederkeren en de burgerbevolking veilig te stellen”.

Wat mogen we verwachten? “Militaire aanwezigheid onder de vorm van bereden colonnes, patrouilles te voet of vervoerd, zoekopdrachten op zoek naar bewapening en munitie, zijn enkele voorbeelden van de geplande acties. Vervolgens zal er ten zuiden van onze operatiezone een ‘fictieve’ aardbeving plaatsvinden waardoor er externe hulporganisaties zoals B-FAST, het Rode Kruis en andere hulporganisaties zullen ter plaatse komen”.

Het vliegveld van URSEL zal in tussentijd verder uitgerust worden met bijkomende infrastructuur onder de vorm van tenten en containers om de getroffen slachtoffers van de ramp te kunnen opvangen. De bestaande bruggen zijn mogelijks instabiel, waardoor er een noodbrug zal gebouwd worden en de overschrijdingen over het kanaal via Franse pontons dienen te gebeuren.

Er zullen 400 militairen van verschillende Belgische eenheden (Bataljon Bevrijding/5 Linie, 14 medisch bataljon,…) deelnemen aan de oefening, maar ook buitenlandse specialisten uit Nederland en Frankrijk. Gedurende de oefening zullen ook enkele Belgische luchtmiddelen (helikopters en C 130) te zien zijn. Natuurlijk is er een samenwerking met de verschillende burgerlijke autoriteiten en lokale hulpdiensten en politie.

Figuranten

Ook een 500-tal burgers konden/kunnen zich inschrijven als figurant ‘slachtoffer natuurramp’ om geëvacueerd te worden en eventueel de nacht door te brengen in de opgebouwde infrastructuur. Ze kunnen er onder meer kaartlezen, een rivier oversteken via een ponton of ferry, meevaren met een Zodiac en mogelijks kans maken op een vlucht met een C-130

Naast de militaire aanwezigheid, is het de intentie van de Korpscommandant en voormalig Deinzenaar Luitenant-Kolonel stafbrevethouder Yves De Neve om van de gelegenheid gebruik te maken om het beroep van militair en in het bijzonder dit van de genie, voor te stellen. Concreet zouden we met een promotieteam (bestaande uit een zestal militairen en twee militaire voertuigen) verschillende scholen willen bezoeken.

Meer informatie en inschrijvingen kunnen gebeuren via de website www.orientalresponse.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s