Femma/KAV al zestig jaar actief

 

Femma-Knesselare (voormalig KAV) vierde het 60-jarig bestaan van de vereniging en is hiermee een van de oudste en grootste verenigingen van de gemeente. Na een mis in de Sint-Willibrorduskerk trokken 85 Femma-leden naar Het Biezemhof in Aalter voor hun feest.

De kern van Femma

Zoals zoveel verenigingen werd ook KAV Knesselare opgericht onder impuls van een onderpastoor (EH Strobbe). Dat gebeurde op 5 mei 1959. Voortrekkers waren de gewestelijke propagandiste Marieke Van Landschoot en Madeleine Mouton.

Verschillende actieve vrouwen sprongen op de kar. Eerste voorzitster was Anna Braet, de vrouw van Omer Van Poucke die in de Kerkstraat een kledingfabriek had. Ze moedigde de vrouwen die daar werkten aan om lid
te worden. Ook veel werkneemsters van de sigarenfabriek werden lid. Juliette De Corte was toen ondervoorzitster en Madeleine Mouton, de vroegere secretaresse van de VKAJ, werd schatbewaarder.

De vergaderingen hadden plaats in de Parochiale Kring, later de Sportkring
en uiteindelijk in de parochiale feestzaal.

Feest

Het feest (22/9) werd een gezellig samenzijn met lekker eten en een muzikaal “specialleke”, met optredens van Peter Versluys en Frank Buyssens. “Hanne Versluys (ja, dochter van…) deed ons even slikken bij “Ik mis je zo”, gezongen ter ere van haar oma Madeleine. Later speelde ook nog Plareen Men”, verduidelijkt voorzitster Martine Schelstraete.

Martine schetste kort de geschiedenis van de afdeling en schepen van cultuur Herlinde Trenson onderstreepte er het belang van “vereniging maken”. Martine stuurde haar mensen met deze woorden de avond in: “Ik heb getsjoold, rond gecrosst, vergaderingen georganiseerd en ik heb veel bijgeleerd. We hebben mekaar in moeilijke momenten gesteund maar ook enorm veel  gelachen en plezier beleefd. Ik heb leren kiezen voor anderen door dik en dun én dat heeft mijn leven gevuld, vreugde gegeven. Dankzij FEMMA heb ik mooie vrienden voor het leven”.

Activiteiten

Femma organiseert onder meer hobbynamiddagen, kooklessen, surprise-uitstappen, workshops. Meer info:  femma-knesselare@telenet.be en webstek femma.be/groep/knesselare

Voor achtergrondinformatie over KAV/Femma in dit artikel uit “Over Knesselare gesproken”: KAV

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s