Agentschap Natuur en Bos geeft info over de massale boskap

 

De kapwerken in het Drongengoed zijn ook dezer dagen weer volop aan de gang. De meningen hierover zijn verdeeld. Meer weten? Zondag 15 september om 9.30 organiseert ANB een informatiewandeling.

Zo gaat het razendsnel

Bedoeling van het Agentschap voor Natuur en Bos is om  twee bestaande heidegebieden (het militair vliegveld van Ursel en het Maldegemveld) te verbinden via een corridor van een boomrijke heide van 7,2 hectare en om de totale oppervlakte heide te vergroten met 21,3 hectare. Drongengoed maakt deel uit van van het Natura 2000-netwerk en deze werken kaderen in het herstel van de Europese topnatuur (Atlantische heide). Maar dezer dagen wordt daar nog een ferm stuk aan toegevoegd, vooral aan de hoek van de Drongengoedweg.

Na het kappen volgt het uitfrezen en het plaggen (afschrapen strooisellaag) om de heide weer op gang te krijgen. Biodiversiteit is het magische woord. Die moet dan resulteren in een rijkere fauna en flora (hazelworm, levendbarende hagedis, boompieper en boomleeuwerik). De bosbezoeker mag rekenen op meer variatie (open en gesloten bos, bos en heide). Andere initiatieven zijn onder meer het speelbos en wandellussen.

Over die laatste initiatieven zijn de commentaren vaak positief. Meer vragen zijn er over de boskap. Lees hierover ook de tegelijk hiermee gepubliceerde commentaar van Eric Blondia, elders op deze site.

Op zondagvoormiddag 15 september organiseert Natuur en Bos een informatiewandeling over de werken. U kunt er meer vernemen over het wat, waarom, hoe en wanneer van de werken.  Afspraak aan Parking Krakeel, Drongengoedweg, Knesselare (parking voorbij het Jagershof), om 9.30 uur.

Twee spelers

Agentschap voor Natuur en Bos (Vlaamse overheid)

Het Agentschap voor Natuur en Bos, kortweg ANB, is een agentschap van de Vlaamse overheid dat ijvert voor het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen.

 

 

Natuurpunt

Voor de duidelijkheid: de boskap meer noordwaarts (omgeving Langedreef, benoorden de baan richting Jagershof) werd jaren geleden al aangevat door Natuurpunt. Deze vzw is een “natuurbehoudsvereniging”, en als dusdanig bezig met natuurstudie, natuureducatie en natuurbeheer. De vzw beheert 500 natuurgebieden met bijna 25.000 hectare  oppervlakte. Het gaat om paden, natuurgebieden, bossen, bezoekerscentra, etc… Natuurpunt ontstond in 2001 na de fusie van vzw De Wielewaal en de vzw Natuurreservaten. De vzw telt een goeie 100.000 leden en zo’n 450 personeelsleden. Natuurpunt krijgt de jongste jaren wel wat kritiek omdat de vereniging de grootste netto-ontbosser van Vlaanderen is. Ook hier biodiversiteit centraal. Gelijksoortige bossen, vaak aangeplant voor economisch gebruik, moeten plaats maken voor andere bestemmingen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s