Laat de klokken maar luiden… Vrijdag trakteert de kerk

Onder de noemer ‘Nacht van de Meetjeslandse Kerken’ worden op donderdag 9, maar vooral op vrijdag 10 november 23 Meetjeslandse kerkpoorten opengegooid. Er gebeuren rare dingen in de kerk van Knesselare, en wel op vrijdag van 18 tot 22 uur. Dan trakteert de kerk u op met beelden, foto’s, prenten en klanken. En met een drankje na ’t bezoek.

We kondigden dit gebeuren hier al aan.  Vrijdag 10 november kan u tussen 18 en 22 uur terecht in de kerk voor een “doorlopend” programma met heel uiteenlopende activiteiten.

Vooreerst is er tentoonstelling van werk van de lokale kunstenaars Luc Andries (beeldhouwen) en Marc Quintyn (keramiek). Beide heren zijn al jaren actief in hun vak.

Paul Verhoestraete, medewerker aan deze blog KnesselaarsNieuws (te openen via deze link)  toont op groot scherm een selectie beelden van Knesselare vroeger en nu en een reeks foto’s van de Sint-Willibrorduskerk, gezien vanuit alle hoeken van het dorp. Paul verzamelt al jaren oude kerkfoto’s, maar trekt ook al lang met z’n camera door de dorpsstraten om er onder meer de kerk in het vizier te nemen.

Johan Gussé, overal en in vele kostuums aanwezig in het straatbeeld van dit dorp, pakt dit keer uit met zijn talenten als tekenaar. Hij maakte voor de gelegenheid een serie cartoons waarmee hij zijn eigen kijk geeft op het hele kerkgebeuren. Als voorproefje de promo-cartoon voor de uitnodiging voor dit gebeuren.

De pastoor stelt een aantal objecten uit het kerkarchief tentoon. Wat stond, staat, hangt en hing er allemaal in de kerk? Van de speekbak tot de doopvont, van de vlag van het Sint-Franciscus genootschap tot de preekstoel van waaruit de mensen door radicale paters ooit werden bang gemaakt.

Jan Van de Casteele laat u kijken naar en keuvelen rond tientallen foto’s en documenten over het rijke Roomse leven in de parochie. Hieronder ongetwijfeld verrassende weetjes. Waarom werd de pastoor op een kar van Napoleon gegooid en weggevoerd, waarom kreeg een ander het aan de stok met de Duitsers? Wie was de sympathiekste onderpastoor? Is het waar dat een pastoor honderd boeken schreef? Waarom luidde Gerard van de Casteele de kleine kerkklok? Wat had de pastoor tegen de mensen van Eentveld? Waar werd brood uitgedeeld aan den armen? Werd het mooiste beeld uit de kerk gestolen? Waarom zaten de klokkenluiders in zak en as? Kijken is weten.

Tussen 18.15 en 20.45 uur vult het lokale koperkwintet Just Brass de kerkruimte met een viertal optredens van ca. 20 minuten.

Welkom dus in de hoogste kerk van het Meetjesland op vrijdag 10 november van 18 tot 21 uur. Gratis toegang, gratis drankje.

Deze slideshow vereist JavaScript.