Kerk, medeburgers en oorlogsslachtoffers in de kijker

Op zondag 12 november werden een aantal “verdienstelijke personen” gehuldigd. Een oude traditie in Knesselare. Een kort verslag. Daaronder een prentenbak van de “Openkerkendag” van vrijdag 10 november en een beeld van de herdenking van de Wapenstilstand.

Tevreden mensen voor de groepsfoto van de laureaten 2017 (Foto Greta VdC)

De Knesselaarse Chiro Ierlinck en de KLJ Ursel kwamen het eerst aan bod. Chiro Ierlinck bestaat 20 jaar en telt momenteel een honderd leden. Waardering was er voor de huidige leidingsgroep die tweewekelijks activiteiten en daarnaast nog een aantal evenementen organiseren. Dank was er ook voor de oud-leiding, de kookouders  én  andere vrijwilligers. Dezelfde waardering werd uitgesproken voor de leiding en verantwoordelijken en helpers van de Urselse KLJ (zo’n vijf jaar geleden opgestart, vandaag zo’n 70 leden).

Daarna was er applaus voor de Landelijke Gilde van Knesselare waarvan een aantal bestuursleden werden gehuldigd (voorzitter Adelin Mattheeuws, Paul Standaert,  al 25 jaar actief, Georges Gyselbrecht, Wim Dhondt, Johan Dierickx en – postuum – Patrick Sierens) en voor de mensen die zich al geruime tijd verdienstelijk maakten in de ouderenadviesraad van de Sint-Franciscus Basisschool (Bianca Groenendaal, Cindy De Meyer, Sabine Van Ryckeghem en Saskia De Spiegeleire).

 

Postuum werd ook hulde gebracht aan Liliane Cooreman, ‘ereschepen’ en recent overleden. Een gebaar dat de familie duidelijk kon appreciëren. De burgemeester sprak van een “wijze collega, altijd collegiaal en altijd iemand waar je kon op rekenen”.

Voor Knesselaars Nieuws, ondertussen een jaar actief, mochten wijzelf aantreden. We kregen van de organisatoren als aandenken een mooie prent, gemaakt door Jacob Verstichel, die als pianist overigens de hele plechtigheid opluisterde samen met zijn pa (contrabas, basklarinet).

Ook Ignace Wittevrongel, Rosine Van De Walle, Geert Mattheeuws, Sofie De Muynck, Willy Coens en Linda Lootens, die zich inzetten voor de restauratie en het onderhoud van de Vrekkemkapel in Ursel mochten naar het podium. Hier lees je waarom.  “Ik heb geleerd dat je met dergelijke initiatieven heel snel medewerking krijgt en vooral échte vrienden maakt”, aldus een gelukkige Willy Coens, voorzitter van de gemeentelijke Sportraad.

Veel sympathie en applaus was er voor André Baudewyn en Godelieve Van Ooteghem, vrijwilligers in Woonzorgcentrum Onderdale. Ze ondersteunen er de cafetariawerking, de activiteiten, de maaltijdbegeleiding, ze voeren bewoners naar de mis, ze maken tijd voor een babbeltje met de bewoners.

Wim Declercq, professor archeologie van de Universiteit Gent,  en voortaan de nieuwe “ambassadeur” van Knesselare kwam als laatste aan bod. De burgemeester verwees naar de inspanningen van onze dorpsgenoot om de Drongengoedsite archeologisch te ontsluiten. “Hij onderzoekt niet alleen de geheimen van de bodem, hij maakt ze ook bevattelijk voor het ruime publiek,  en zelfs  voor de jongeren en kinderen”, zei Erné De Blaere. Wim was betrokken bij wetenschappelijk onderzoek van de archeologische sites in de gemeente (Konijntje, Buntelare, e.a.). Vorige zomer zorgde hij voor een geslaagde Openmonumentendag. Er was biezonder veel belangstelling voor een bezoek aan de restanten van de oudste Drongengoedhoeve (soms het kasteeltje genoemd), maar ook voor de restauratie van een Romeinse waterput, en activiteiten rond de pottenbakkerij. (meer hierover: lees hier)

Nacht van de Sint-Willibrorduskerk

Op vrijdag 10 november werden de deuren van de Meetjeslandse kerken geopend voor een hele rist activiteiten. In de Sint-Willibrorduskerk kon men terecht voor beeldende kunst van de lokale kunstenaars Luc Andries en Marc Quintyn, een selectie beelden van Knesselare vroeger en nu en een reeks foto’s van de kerk van Paul Verhoestraete, een mooie reeks cartoons van Johan Gussé, stukken uit het kerkarchief van de pastoor en foto’s en documenten uit onze collectie over het rijke Roomse leven in de parochie.

We kondigden dat gebeuren aan met een aantal vragen (zie de aankondiging hier) en komen daar binnenkort nog eens op terug met de passende antwoorden. Daarin geven we meteen ook alle cartoons van Johan Gussé mee. Johan zal overigens op regelmatiger basis meewerken aan Knesselaars Nieuws.

Hieronder een prentenbak van Paul over dit gebeuren:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Vorig weekend (zaterdag11 november) werd ook de Wapenstilstand herdacht. Een druilerige dag met weinig buitengebeuren en voor een keertje geen optocht naar het monument in de Hooiestraat. Na de Dienst in de Sint-Willibrorduskerk werd onder begeleiding van de fanfare opgestapt naar het kerkhof waar bloemen werden neergelegd bij de grafstenen van de gesneuvelden. (Foto Firmin Neirynck)