Als de oorlog nog eens passeert… Op De Plaats was het gezellig druk

 

Zo. Dat was het dan. De passage van de Bevrijdingsstoet zit erop. “Toch wel eens de moeite waard”, zo reageerden nogal wat mensen.

“Het talrijk opgekomen publiek was zeer enthousiast. De sfeer was er, ook nadien met Eric Wille in de Litanie. En natuurlijk ook het goede weer.. “, aldus onze fotograaf Paul, die zorgde voor onderstaand beeldverslag (zie Prentenbak verderop).

Op De Plaats van Knesselare was het gezellig druk. “Net zoals honderd jaar geleden kwamen de mensen voor de bevrijdingsstoet massaal op straat. Honderd jaar geleden gebeurde dat wel met vlaggen in de hand, nu had iedereen vooral de smartphone of tablet in de hand om foto’s te maken of te filmen”, aldus Het Laatste Nieuws.

Erik Wille schetste in De Litanie een verhaal tussen weerbaarheid, heldhaftigheid en verdriet, samengebald in een aantal oorlogsliederen.

Paul Verhoestraete zorgde in het gemeentehuis voor een presentatie van het fotomateriaal over de Eerste Wereldoorlog in Knesselare, met alle beelden die we daarover tot dusver hebben kunnen verzamelen. En Johan Gussé had gezorgd voor een kleine tentoonstelling van militaire objecten, en samen met de cultuurdienst voor de bredere omkadering van het hele evenement (afspraken, teksten, promotie, etc.).

Zo’n tweehonderd bezoekers kwamen er een kijkje nemen. Anderen hadden dit uitgesteld tot het weekend, denkend dat ze ook dan konden gaan kijken. Maar niet getreurd: de presentatie hebben jullie op deze blog nog te goed rond 11 november. Misschien komt er ook dan nog eens een “toonmoment” voor het publiek.

Ook Knesselaars volk onder de soldaten. Vader Ponseele (achter het stuur) en zoon (op de fiets) mee in de Bevrijdingsstoet

Aan alles komt een eind. Ook aan oorlogen en herdenkingen. Misschien wordt het in november de laatste keer dat de Eerste Wereldoorlog nog zo prominent in de kijker zal staan. Een probleem waarmee ook de Westhoek zal worden geconfronteerd.

Hieronder een uitgebreide prentenbak van Paul

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

 

.