Tijd voor de dodendagen

 

Allerheiligen staat voor de deur en de jongste jaren is er te velde en te lande weer meer aandacht voor onze dodenherdenking. Een overzicht.

Het kerkhof schuift (let op het kapelletje)

Op maandag 28 oktober werd op onze Knesselaarse begraafplaats een intiem bezinningsmoment gehouden, met kaarsen en theelichtjes. De cultuurraad en Kelly Moerman sloegen opnieuw de handen in mekaar. De organisatoren willen er een sereen en liefdevol gebeuren van maken. Een gelijkaardig evenement had plaats op het kerkhof van Ursel op dinsdag 29 oktober om 18 uur. Onze dorpsgenoot Wouter Weets speelt op het begraafpark van Oostveld op vrijdag 1 november van 17 tot 18 uur.

Allerheiligen

Foto Paul Verhoestraete

Op Allerheiligen, 1 november, is er om 15 uur een Dodenherdenking in de kerk. Muzikanten van de fanfare WIK zorgen nadien op de begraafplaats voor ingetogen muziek (reveil).

Voor wie eens iets de tijd neemt om rustig rond te lopen op zowat de enige plek in Knesselare waar we allemaal komen, hieronder een paar leestips:

Artikel Knesselaars Nieuws Allerheiligen 2016 (met prentenbak en historiek) Een prentenbak met ingetogen kerkhoffoto’s van Paul Verhoestraete en een korte historiek over de Allerheiligentraditie.

Vorig jaar publiceerden we hier het artikel Van kerkhof tot halloween. Een midweek tussen tradities. Een tip voor een kerkhofwandeling, met aandacht voor een aantal merkwaardige graven en hun symboliek en geschiedenis. We koppelen de woorden van heemkundige Willy Stevens (+) aan de beelden van onze fotograaf Paul Verhoestraete.

Toen het kapelletje nog het einde van het kerkhof was, halfweg de jaren 1900 (Foto EVdC)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s