Islam, ver van het Meetjeslandse bed

De Vlaamse overheid publiceert heel regelmatig gedetailleerde statistische informatie over migratie, vreemdelingen, etc. De socioloog Jan Hertogen voegt daar nog het aantal inwoners met islamitische achtergrond en die met Turkse en Marokkaanse afkomst aan toe. Een synthese, met cijfers tot in het Meetjesland. In een eerder artikel hadden we het al over de vreemdelingen in België, Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, het Meetjesland en Knesselare… klik hier

Hieronder gaan we even in op Hertogens cijfers inzake islamitische achtergrond. Dat zijn vooral Turken en Marokkanen, twee toplanden voor de migratie van buiten de EU, maar ook voor de instroom van islamgelovigen. De migratie uit andere Maghreblanden is veel kleiner, en dat geldt ook voor de recente instroom van vluchtelingen uit het Midden-Oosten (Syrië, Irak, Afghanistan).

Nieuwkomers vestigen zich vooral in de steden en hun omgeving, Migranten in de Limburgse mijnstreek en stilaan ook Vlaams-Brabant zijn hierop een uitzondering. Nog opvallender zijn de grote verschillen tussen regio’s, provincies, gemeenten en steden.

Gewest en provincie

In België nam de bevolking met islamachtergrond de jongste vijf jaar toe van 6,3 naar 7,2 procent. In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, ligt dat aantal hoger in Vlaanderen (nu 5,4 procent van de bevolking) dan in Wallonië (nu 5,1 procent). Maar de meeste leven in het Brussels Gewest (24,2 procent).

In het Vlaams Gewest zijn er 145.000 Turken en 178.000 Marokkanen of 5 procent van de bevolking, in Wallonië 63.000 en 92.000 of 4,3 procent. Het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest telt 59.000 mensen met Turkse en maar liefst 223.000 mensen met Marokkaanse achtergrond. Samen goed voor een kwart (23,8 procent) van de bevolking.

Binnen Vlaanderen zijn de verschillen groot, zoals onder meer blijkt uit provinciale cijfers: Limburg (7,6 procent Turkse en Marokkaanse achtergrond, 6,6 procent islamachtergrond) en Antwerpen (7,3 T+M en 7,8 islam) gaan Oost-Vlaanderen vooraf (4,9 T+M een 5,2 islam), Vlaams-Brabant volgt (3,4 procent T+M en 3,9 islam). Het wat afgelegen West-Vlaanderen telt er maar 1,2 procent mensen met Turkse en Marokkaanse roots en 2,3 procent moslims.

Gemeenten (Turks-Marokkaanse afkomst)

Ook binnen de gewesten zijn de verschillen tussen de gemeenten erg groot.

Brussels Gewest: meer dan 40 procent van de bevolking in Sint-Joost-ten Node, Sint-Jans Molenbeek en Schaarbeek heeft een Turkse of Marokkaanse migratieachtergrond. In Brussel zelf en in Anderlecht is dat meer dan 30 procent. Maar in Watermaal-Bosvoorde of Sint-Pieters-Woluwe is dat maar 5 procent.

Waals Gewest: In Wallonië zijn Charleroi (15,8) en Luik (15,7) de attractiefste steden. Bergen (8), Namen (4,8) en Aarlen (3,5) zijn dat veel minder

Vlaams Gewest: In Vlaanderen zijn de hoogste scores voor de mijnstreek, met op kop Beringen (28,9), Heusden Zolder (26,7), Genk (21),Maasmechelen (19,2), Houthalen (19,1). Ook in Vlaams-Brabant nemen de cijfers toe. Hier staat Vilvoorde voorop (21,9). Dat is meer dan Antwerpen (18,3) en ook heel wat meer dan de Oost-Vlaamse koplopers Zele (16,6), Lokeren (14,3), Gent (13,2), Ronse (11,7).

Het Meetjesland (idem)

Kijken we tot slot even naar onze buurgemeenten, dan zie we dat deze streek nauwelijks mensen met Turkse of Marokkaanse afkomst wonen:  Aalter (0,3 procent met 41 Turken en 12 Marokkanen), Knesselare (14 Turken, geen Marokkanen) en Zomergem (0,2 procent), Maldegem en Beernem (0,1 procent).

Onderaan geven we in een tabel nog de info voor zowat het hele Meetjesland.

Jan Hertogen ziet het zo: “Migratie is het antwoord geweest op een samenleving die er nood aan had om te overleven. De samenleving heeft geen probleem gecreëerd maar wel de oplossing,nl migratie.” Een uitdagende stelling om over na ter denken, zeker in een perslandschap vol overspannen analyses over werkloosheid, leefloon, onderwijs, schaarste aan woningen, schoolprestaties, vervreemding, veiligheid, armoede en druk op de sociale zekerheid. Verschillen inzake cultuur, godsdienst, taal geven een extra dimensie aan die problematiek.

Voor de duidelijkheid nog even toelichten: het aantal vreemdelingen is behoorlijk groter, maar  daarvoor moet u te rade in het bovenaan vermelde eerste artikel over migratie. Binnenkort geven we nog eens de recentste cijfers voor het Meetjesland.