Geknipt en “te doen” in Knesselare…

Het waren relatief kalme weken voor kort nieuws. Maar toch aandacht voor onze strafste coureur Bjorg, een flauwe van Geert Hoste, een dame met ‘ne nieuwe velo’ en neem er maar de agenda bij voor het noteren van enkele muzikale activiteiten. Bjorg Lambrecht wint Vredeskoers

Nederland beleefde een delirium na winst van Tom Dumoulin in de Ronde van Italië. In België is het nog even wachten op een opvolger van Lucien Van Impe of Johan De Muynck, maar in de wachtkamer van de beloften zitten enkele klimtalenten klaar. Onze dorpsgenoot Bjorg Lambrecht (20) is er eentje van. De Knesselaarse wielerbelofte won eerder dit jaar al Luik-Bastenaken-Luik, won in de 40ste Ronde de l’Isard een bergrit en de bergtrui en werd tweede in de eindstand.

Een nog mooiere prestatie allicht zette hij vorige week neer in de Vredeskoers (Grand Prix Priessnitz). Lambrecht won het klassement én het puntenklassement. Uniek, want hiermee is hij na Marcel Maes (1967) pas de tweede Belgische eindwinnaar van deze etappekoers. Voor Lambrecht is het WK in het Noorse Bergen nu het grote doel van het seizoen.

Drongengoed op zoek naar wijze ideeën

Het landschapspark Drongengoed wil iedereen actief laten meewerken aan de uitbouw van het park en organiseert daarom een ideeënwedstrijd. Duizend euro zit er in de prijzenpot voor de beste (en vermoedelijk natuurlijk ook haalbare) tips. “De inzendingen moeten wel algemeen zorgen voor een bijkomende beleving, getuigen van kwaliteit en vertrekken van de eigenheid van de streek”, klink het wat omfloerster. Deelnemen kan tot10 juli. Suggesties die al werden ingediend: een app die voor bezoekers een gepast parcours uitstippelt, het bezaaien van restgronden met een bloemenmengsel, de organisatie van openluchtcinema. Meer info is te vinden op deze site

 

Dagboek Geert

In ‘Uit de geheime dagboeken van Geert Hoste’, zijn rubriekje in Dag Allemaal probeert Geert grappig te zijn. Dat lukt hem de ene keer al beter dan de andere. “Het Groot Dictee stopt ermee. De reden? Zelfs na 26 jaar kon de winnaar nog altijd niet zonder fouten schrijven”. Dit soort dingen. Op 30 mei probeerde hij ook iets met de fusie: “De Crem haalt zijn slag thuis: Aalter en Knesselare gaan samensmelten… De nieuwe naam wordt Crème-patéke!”. Volhouden, Geert.

Infoborden reeën

De politie van de zone Aalter-Knesselare plaatste opnieuw digitale infoborden om automobilisten en motorrijders te waarschuwen voor overstekend wild. Het actiecomité ‘Wij steken zomaar over’ was vragende partij nadat op korte tijd opnieuw twee vrouwelijke reeën werden aangereden. Recent nog op de Urselseweg ter hoogte van de Drongengoedweg. De borden vragen bestuurders om hun snelheid aan te passen bij het doorkruisen van de bossen. “Je mag er 70, maar liever 50. Zo spaar je de reeën en ook de carrosserie”, klinkt het bij het actiecomité. Begin april kwam een motorrijder nog zwaar ten val toen hij op een reebok botste in de bossen van Maria-Aalter. (info: AVS)
Carine Saintobijn wint Winkel(hier)-fiets.
De nieuwe Winkel(hier)-actie, die gemeente Knesselare, Unizo en de Urselse ondernemers startten om winkelen in eigen dorp te promoten én schoolgaande jeugd te stimuleren om zich ook te voet en per fiets te verplaatsen, was een succes. Er werden meer dan 1.800 volle kaarten ingeleverd. De fiets gaat naar Carine Saintobijn uit Ursel. Maar er waren nog meer winnaars… Meer info: klik hier:website Knesselare De prijzen zijn vanaf donderdag 15 juni af te halen, voor Knesselare bij Chocolaterie Roose (Kerkstraat 42) en voor Ursel bij Frivolie-Trifolium (IJzeren Hand 11).

Langer groen

Het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente Knesselare pasten de verkeerslichten aan van de oversteekplaats op de N44, ter hoogte van de Eentveldstraat. “De verkeerslichten blijven voortaan iets langer op rood voor het doorgaand verkeer en iets langer op groen voor voetgangers. Die voetgangers krijgen zo meer tijd om de drukke Knokseweg over te steken. Tot nu kwamen er soms klachten dat voetgangers nog niet aan de overkant van de drukke N44 waren, toen de lichten voor hen al weer op rood sprongen”. (info: Het Laatste Nieuws, 1 juni)

Kerselare

Het advies aan inwoners van Maldegem en Eeklo om na een brand van maandag 12 juni ramen en deuren dicht te houden, werd ook verspreid via de verkeersinformatie op de nationale radiozenders. Alleen verwarden onder meer Studio Brussel en MNM de straat Kerselare in Adegem waar de brand uitbrak met Knesselare. Een verwarring die misschien begrijpelijk is, maar op sociale media toch voor enige hilariteit zorgde. De misser werd in de volgende verkeersbulletins rechtgezet. (info: HLN 13 juni)

Smarts van politie verdwijnen uit straatbeeld

Na dertien jaar trouwe dienst in de politiezone Aalter-Knesselare verdwijnen de twee Smarts van de wijkinspecteurs uit het straatbeeld.

“Na dertien jaar waren ze compleet versleten”, zegt korpschef Peter Ponnet in Het Nieuwsblad. De twee Smarts worden vervangen door twee BMW i3’s. “Ze zijn al aangekocht en worden momenteel omgebouwd zodat ze geschikt zijn voor politietaken. Ze zullen weer ingeschakeld worden in de wijkwerking. Ik vermoed dat het nog een paar weken zal duren voor ze in het straatbeeld te zien zijn”, zegt de korpschef. (info: NBl, 13 juni)

 

Knesselare scoort goed bij Afvalmaatschappij

2016 was voor de afvalintercommunale IVM (voluit: Intergemeentelijke opdrachthoudende Vereniging voor huisvuilverwerking Meetjesland)  een goed jaar. Alleen zorgen de nieuwe restafvaldoelstellingen voor zorgen bij de gemeentebesturen. Haalt IVM tegen eind 2022 de nieuwe doelstelling ‘restafval in kg/inwoner’? Recent werden de gemeenten ingedeeld in clusters met telkens aparte doelstellingen. Knesselare zit op het goede spoor. Zo moet Eeklo van 191 kg naar 139 kg, moeten Aalter (150,51 kg in 2016) en Deinze (158,24 kg) naar 125 kg,enz… Voor Knesselare (144,46 kg), Maldegem (143,90 kg), Kaprijke (150,73 kg), en wellicht ook Zomergem (158,97 kg) ligt de vooropgestelde 144 kg binnen handbereik.

 

Fusienieuws Meetjesland: Nevele nu toch op zoek. Aalter misschien?

Het blijft wachten op succesvolle fusie-beslissingen. Al wordt er in het Meetjesland druk onderhandeld. Nevele (12.000 inwoners) gaat nu toch op zoek naar een fusiepartner. Tot voor kort was daar geen sprake van, maar burgemeester Johan Cornelis (CD&V) mag na een vergadering achter gesloten deuren en groen licht van de politieke partijen op zoek naar een partner. Aansluiten bij Lovendegem, Waarschoot en Zomergem is problematisch nadat de drie gemeenten Nevele links lieten liggen in de fusiegesprekken. Onder meer omdat Cornelis niet overlegt met de nieuwe brandweerzone Meetjesland? Voor Nevele zelf is Gent geen optie. Deinze dan maar, zoals Vlaams Belang voorstelt? Aalter misschien? Dat ligt dichterbij dan De Panne

Ondertussen zijn er ook elders problemen met de al bij al nog altijd schaarse fusieplannen. Puurs en Sint-Amands stellen een beslissing uit naar 18 september. Een onafhankelijk studiebureau moet nu eerst een fusierapport schrijven. Dat werd beslist na onderling gekrakeel over het fusiedossier.

Nog even herhalen dat hier op dinsdag 20 JUNI een “debat” plaatsheeft in de raadzaal van het gemeentehuis (20 uur). De dag nadien, op 21 juni om 20.15 in Ursel en op 22 juni in Aalter.

 

Politie: 1,5 procent “prijs”

De politie van de zone Aalter-Knesselare hield op woensdag 14 juni ter hoogte van het magazijn Stevens Meubelen langs de Knokseweg een controleactie in samenwerking met de Vlaamse belastingdienst en de douane. Daarbij werden 2.392 voertuigen gescand en 32 daarvan werden aan de kant gezet omdat ze nog achterstallige rekeningen hadden of voor inbreuken op de verkeerswetgeving. VLABEL inde 36.562 euro, de douane en accijnzen 8160 euro. De politie schreef bekeuringen uit voor gordel, gsm-gebruik, roodlichtnegatie, verlopen keuringen, ontbreken rijbewijs e.a. (info: Politie)

Zomer = muziek (ook in Knesselare)

17 juni: oude muziek op Knesselaarse instrumenten

La Gamba da Francesco Linarol, dat is de klinkende kop op de affiche van een benefietconcert van de groep Pandora² , georganiseerd door Groen Knesselare in de kerk van Ursel.  Pandora²  (blokfluit, tenor en tenor en bas viola da gamba, zowat de broer of zus van de cello) selecteert uit het internationale repertoire uit Middeleeuwen en Renaissance werken van (nu) Vicenzo Ruffo en de Vlaming Adriaen Willaert. Een keuze voor een authentieke uitvoering, maar tegelijk géén behangpapiermuziek of een museale stoffige bedoening. Wél een diepzinnig gebruik van theoretische kennis en muzikaal kunnen.

De viola da gamba’s waarop de groep Pandora2 speelt, zijn gebouwd door onze dorpsgenoot Peter Van Wonterghem, waarbij zijn ervaring met het plooien van hout voor luiten, gitaren, draailieren… hem goed van pas kwam.  Hier meer over Peters instrumenten.  Meer informatie over componist én muziek is te vinden op de website http://www.wofo.be/pandora/linarol.htm. Het optreden heeft plaats op 17 juni en begint om 20 uur. Men vraagt 8 euro inkom.

 

Zaterdag 24 juni: Avondfolklorefeest

Stilaan een respectabele traditie toch, dat avondfolklorefeest in de staart van juni. Met muziek in de stoet, muziek in de straten en muziek op De Plaats.

De affiches en flyers zijn klaar.

Om 20 uur optreden van Time to Dance, onder de leiding van Lien Gyselbrecht.

De ballenworp is iets nieuws. om 21.30 uur met de Knesselaarse top-DJ Sven Ornelis

Vanaf 22.30 uur muziek uitde jaren 1990 met Hammertime

Volgende week mag u over de avondmarkt nog een prentenbak verwachten.

Zondag 2 juli: Vlaanderen Feest met WIK en folk

Nu al melden dat op de zondagvoormiddag van de Knesselaarse zomerkermis in de tuin van de vroegere sigarenfabriek (Hemelrijk) een aperitiefconcert is geprogrammeerd met deelname van de muziekvereniging WIK en de groep Boreas, een folkgroep waarin ook Knesselarenaars meespelen. Maar hierover later meer.

 

7 juli: Broken Bottle in Litanie

Op vrijdag 7 juli 2017 organiseert Café De Litanie een ‘Summer kick-off’ met de vooral uit Knesselaarse muzikanten samengestelde Broken Bottle Big Band. Vooraf, vanaf 19 uur is er BBQ door een bekende chef uit Knesselare (6€/stuk), verzorgd door Op ’t gemak; reserveren via berichtje aan 0476 23 23 82

De partyband Broken Bottle heeft acht jaar ervaring met meer dan 200 optredens op de teller. “Reggea, R&B, D&B, dubstep, hiphop, pop en zelfs platte house worden stevig gearrangeerd tot feestnummers met een gezicht”, lezen we op de website van de groep die “niet leeft van, maar wel vóór de muziek”.

Broken Bottle speelt dit jaar (onder meer)  nog in Roeselare, Aalter (17 juni), Wijgmaal, Gentse Feesten (21 juli), Lovendegem, Sijsele, Merendree, The Village, Route du Soleil (Pals in Spanje), voor Verbeke Foundation en in Bellem (Music for Life). Meer van dat: lees http://brokenbottlebigband.be

 

 

 

 

 

 

 

 

12/13 augustus: Cogetamafest

Voor de agenda: Cogétamafest in het weekend van 12 en 13 augustus. En aan alle sympathisanten van alle festiviteiten hierboven de vraag om vanaf omstreeks dezer dagen wat eieren naar de Arme Klaren te doen. Die bidden dan om goed weer af te smeken.

(Bij de orde der clarissen (° dertiende eeuw, Clara van Assisi) was en is armoede de regel. Clarissen kiezen voor volkomen afzondering van de wereld, vol armoede, boete en beschouwing, handenarbeid en koorgebed (ook ’s nachts). Er zijn nog zo’n tiental kloosters in Vlaanderen. Gent is het dichtste…)