Met rookgerief naar de fotostudio

Het rookgedrag en de verkoop van tabak kwam ook deze maand weer in de pers en op het politieke forum. De strijd gaat door. Goed vijftig jaar geleden trokken fiere rokers nog met hun rookgerief naar de fotostudio.

De strijd tegen tabak gaat door, onder meer met zware belastingen op tabak, maar ook de creativiteit van rokers en verkopers om een en ander te ontwijken wordt groter. De verhoging van de accijnzen op brandstof, alcohol en tabak die de regering-Michel doorvoerde in het kader van de tax shift, heeft vooral effect op de verkoop van sigaretten. De verkoop van sterkedrank viel aanvankelijk fors terug, maar zoals financiënminister Johan Van Overtveldt had voorspeld was dat tijdelijk. In januari is tegenover januari 2016 de verkoop van sterkedrank met 35% toegenomen.

De verkoop van tabak daarentegen blijft dalen. In januari 2017 zijn meer dan  9 miljoen pakjes minder verkocht dan het jaar voordien. Op jaarbasis een minderopbrengst van 500 miljoen voor de staat. Zou goed zijn voor een minkost van de gezondheidszorg, als er effectief minder zou gerookt worden. Maar rokers kopen meer in het buitenland, meer elektronische sigaretten ook en meer goedkopere witte merken. Als dat laatste duidelijk het geval is wil de minister ook die prijzen (accijnzen) aanpassen.

Anderzijds aarzelt onze regering om drastische maatregelen te nemen. Roken verbieden in de wagen waar kinderen bij zijn, is er zo eentje. Dat kan al in Ierland, Groot-Brittanië, Italië en Frankrijk. Van de Belgen is 91 procent voor. Een uitgebreider reclame- en verkoopverbod en nog veel duurdere prijzen – onder meer Hedwig Verhaegen en Manu Keirse pleitten hiervoor in De Standaard – staan ook centraal in de discussie.

Hoe dan ook, de rokende mens krijgt het lastig. Een prentenbak bijeengezocht door Paul (vooral foto’s Studio Hooft, ook Edgard VdC) illustreert beter dan woorden dat alvast de trend wellicht onomkeerbaar is.

Deze slideshow vereist JavaScript.