Vanaf vandaag… In Aalter wordt het even moeilijk

De heraanleg van het verkeerscomplex in Aalter situeert zich in onze buurgemeente, maar we moeten er wel vaak langs en staan er de jongste weken wat vaker stil, maar er is hoop… Wat toelichting en vijf beelden.

werk-in-uitvoeringWie naar Knesselare komt via de afrit in Aalter en wie van hieruit richting Gent of Brugge wil, moet nog wat geduld hebben vooraleer de werkzaamheden er zullen zijn afgerond. De komende dagen wordt het even lastig: van donderdag 1 december 19 uur tot maandag 5 december 6 uur gaat de oprit naar de E40 richting Brussel dicht. Moet u van Knesselare naar Gent of verder, dan kan dat onder meer via Beernem of Hansbeke.

Vanaf 5 december om 6 uur start een nieuwe regeling. Dan kan het verkeer richting Gent wél via de oprit en langs een parallelweg. Niet voor vijf dagen, maar tot het voorjaar van 2018. Ook het verkeer richting kust zal over 3 versmalde rijstroken rijden ter hoogte van het complex. Wie van Gent komt zal voor Aalter rekening moeten houden met een snelheidsbeperking. De aannemer neemt er tot einde januari de linkerrijstrook in om veilig te kunnen werken.

Waarom?

De heraanleg complex Aalter (E40) werd destijds om meerdere redenen nodig geacht. De belangrijkste was dat er vaak files waren op de E40 richting Oostende t.h.v. de afrit Knokke-Heist/Aalter. Een gevaarlijke situatie, die al heel erg lang aansleept. Die afrit sloot aan op de rotonde die niet meer was aangepast aan de verkeersdrukte. Er waren ook problemen voor fietsers op de smalle fietspaden langs de rotonde.

We mogen dus verwachten dat het verkeer na de werkzaamheden vlotter verloopt door een betere verbinding E40 met de N44 (Aalter-Knesselare-Maldegem) en verderop met de E34 (Knokke-Antwerpen). Ook de scheiding van lokaal verkeer en doorgaand verkeer zou makkelijker worden en de veiligheid bevorderen. Die veiligheid zou ook verhogen door de aanleg van nieuwe gescheiden fietspaden langs de rotondes en op het hele complex.

De werken startten in het voorjaar van 2015 en zouden 2,5 jaar duren. We geven nog even de fasering mee, met bijpassende illustraties. Het Agentschap Wegen en Verkeer verspreidde hierover in 2015 mooi beeldmateriaal. Hoop doet leven.

rp-11 Rotonde t.h.v. steenweg op Deinze (n409) – Zicht op de nieuwe rotonde ten zuiden van de E40, die aansluit op de Steenweg op Deinze (N409), de nieuwe verbindingsweg en de Lostraat (N499). Fietsers kunnen via een fietstunnel onder de rotonde door.

 

 

 

 

rondpunt-met-indicaties-paul-rp-2-bis2 Rotonde t.h.v. Knokkeweg (n44) – Zicht op de nieuwe rotonde ten noorden van de E40. Bestuurders die richting Maldegem rijden, kunnen via de fly-over rechtstreeks de Knokkeweg (N44) bereiken. Het verkeer dat de E40 verlaat kan via deze rotonde vlot aansluiten op de Knokkeweg (N44) of de Tieltsesteenweg (N37) (via de zuidelijke rotonde).

 

 

 

 

rp-33. Lostraat (n499) – Zicht op de nieuwe fietspaden ter hoogte van de Lostraat (N499). De fietspaden zijn volledig gescheiden van de rijbaan.

 

 

 

 

 

 

rp-44. Rotonde t.h.v. Tieltsesteenweg (n37) – Zicht op de nieuwe rotonde ten zuiden van de E40, die aansluit op de Tieltsesteenweg (N37), de nieuwe verbindingsweg, de noordelijke rotonde en de afrit van de E40. Fietsers rijden op gescheiden fietspaden langs de rijbaan en via een fietstunnel onder de rotonde.

 

 

 

 

 

rp5Heraanleg complex Aalter (E40) – Overzichtsbeeld kijkende vanuit Ruiselede/Tielt richting Aalter/Maldegem. Met drie lokale rotondes en een fly-over kiest het Agentschap Wegen en Verkeer voor een veilige en vlotte doorstroming van het verkeer.