Geen kleermakers meer in Knesselare, maar Victorex is niet helemaal dood. In het West-Vlaamse maakt men met Knesselaarse ervaring uniformen en de achterkleinkinderen van de stichter Victor Van Poucke kleden heren met stijl in Kortrijk.
De Krant van West-Vlaanderen (2 dec.) ging in Sint-Eloois-Winkel op bezoek bij Marino Ghettem. De kleermaker maakt vooral uniformen voor brandweer en muziekkorpsen. Hij leerde de stiel bij zijn moeder en een leraar-kleermaker in Roeselare, maar er is ook een link met Knesselare.
“Vijftien jaar geleden kwam ik contact met de firma Victorex uit Knesselare, die gespecialiseerd was in uniformen… Ik was toen vragende partij om deze zaak over te nemen. Ook bij Victorex leerde ik veel. Ik leerde op een correcte manier de juiste maten nemen en de verschillende stoffen kennen. Ik leerde het vak kennen, dat stilaan aan het verdwijnen was én is”, aldus de kleermaker.
Vandaag werkt de kleermaker deels digitaal en deels machinaal (versnijden en vergaren machinaal), maar een echt maatpak blijft nog altijd hoofdzakelijk handwerk en sterk gepersonaliseerd. Marino heeft zo’n zestigtal muziek- en brandweerkorpsen als klant. De traditionele scholen bieden dit vak niet meer aan. Enkel in een school in Antwerpen kan men dit nog leren.
Marino moest in de eerste plaats het tanende klantenbestand van Victorex opnieuw opbouwen. Klant per klant werd bezocht en overtuigd om bij hem zijn uniformen te laten maken.
Stijn en Tom
Victorex leeft niet alleen voort in Sint-Eloois-Winkel. Ook de achterkleinzonen Stijn en Tom Van Poucke nemen nog altijd “de draad op” van hun betovergrootvader Victor Van Poucke. Hun lifestyle- en modezaak voor heren, Rolls, werd in Kortrijk recent nog bekroond met een van de Tower Awards als ‘Best Innoverend Concept’. Daarnaast mikken ze met hun nieuw Atelier Victor volop op maatwerk voor particulieren (jeans, pulls, schoenen tot weekendtassen), maar ook voor bedrijven en horeca.
50 mensen
Tom en Stijn noemen zichzelf ook “kleermakers van de vierde generatie”. De kennis van overgrootvader Victor werd via grootvader Omer en vader Vic van vader op zoon doorgegeven. In de beste jaren (1963-1974) werkte bij Van Poucke een 50 mensen, vooral vrouwen. De grote sprong voorwaarts van het bedrijf kwam er via de goede connecties van Omer Van Poucke met volksvertegenwoordiger Neels, die Van Poucke introduceerde als uniformmaker bij spoorwegen en brandweer. Victorex maakte later ook veel uniformen voor muziekverenigingen. Het bedrijf kwam in de problemen door de veranderende kledingmarkt en de komst van grote concurrenten. In 1998 werkten er nog een handvol mensen en in 2000, mede door de ziekte van Vic, gingen de deuren dicht. “Met de naam Atelier Victor willen we hem eer betuigen”,aldus Stijn en Tom.
Even binnenkijken bij Tom en Stijn: Rolls Concept Store for men (Leiestraat 15) en Atelier Victor (Leiestraat 13) in Kortrijk.
OPROEP: wie nog interessante foto’s heeft over al dan niet verdwenen Knesselaarse bedrijven kan altijd contact opnemen via het e-mailadres (blauw) rechts op rechts op deze site)