Vereniging in de kijker: Markant (CMBV) 70 jaar actief

De vrouwen van Markant (vroeger CMBV) hebben er weer zin in. In september start het nieuwe seizoen, na anderhalf jaar werking op een laag pitje. De vereniging viert haar zeventigste verjaardag. Alle geplande activiteiten vanaf april 2020 werden uitgesteld. Een nieuwe “startvergadering” kon midden september 2020 toch doorgaan…  in de kerk. Riet Muylaert bracht een intiem concert en jaarprogamma ’20 –’21 werd voorgesteld. “Iedereen tevreden en mooie opkomst!”, zegt Martina Arnaut.

Maar het Beest was niet weg. Al de daaropvolgende lezingen, uitstappen en activiteiten werden daarna opgeschort…

Toch deed het bestuur wat het kon om de band met de leden in stand te houden: “We bleven verbonden met onze leden.De leden kregen een kaartje met foto van de teamleden, een wenskaartje van markant nationaal, er was de “hartjeswandelzoektocht”, met opdrachten en markante zaken in de kijker en de aanmoediging om lokaal te shoppen. Een bezoekje met een kaars tijdens de eindejaarsperiode bracht letterlijk en figuurlijk een lichtpuntje…., leden kregen de kans om digitale lezingen van Markant regionaal en nationaal te volgen…..

“In de lente van 2021 lieten versoepelingen toe om dan toch tenminste een aantal buitenactiviteiten te laten doorgaan: fietstochten, een bezoek aan de mobiele fruitpers in Beernem, aan de proeverij in ‘De Theeroos’ in Oedelem. Iedereen opgelucht en tevreden om terug eens samen te zijn!”, stellen de dames van Markant.

Ondertussen zijn de teamleden bezig aan de voorbereiding van het nieuwe werkjaar. De startvergadering met voorstelling van het jaarprogramma heeft plaats op donderdag 16 september in het Contactpunt. Tandje bij: zeventig!

Markant Knesselare heeft dit jaar wel reden om een tandje bij te steken. De vereniging, die groeide uit NCMV, bestaat zeventig jaar, want werd gesticht in 1951, onder impuls van toenmalig onderpastoor Aloïs De Jaeger.

Voortrekkers van die tijd waren Alice Stock-Boute, Antoinette Vanthuyne-De Baets, Maria Van den Kerchove-Mouton, Maria Hooft-Strobbe) en Alice Maenhout-Hooft.

Mevrouw Vanthuyne was dertig jaar voorzitter (tot 1982), werd een van de eerste provinciaal verantwoordelijken en ook nationaal bestuurslid. Later werd het bestuur uitgebreid met onder meer Juliette Busschaert-De Baere, Helène Verniest-De Blaere, Elza De Vlieghere-De Poorter, Julia De Jaeghere-Schelstraete, Simonne Verheecke-Lammertyn en Flora Caboor-Roose, die ook gewestvoorzitster werd.

Mevrouw Vanthuyne bleef dertig jaar voorzitster, tot 1982. Na haar volgden van 1982 tot 1992 Gaby Bulcke-Van den Kerchove, na 1992 Erika Ide-Byttebier. Al jaren wordt de vereniging nu geleid door een “team”.

Hieronder een prentenbak van de lustrumviering van het CMBV in 1961 (Foto’s Hooft). Foto’s genomen in het gemeentehuis, en in de toen al oude feestzaal (patronage)

Mevrouw Vanthuyne en haar ploeg worden ontvangen in het gemeentehuis.

Burgemeester Devreese, nog even ernstig vooraleer de rode wijn wordt aangepakt. Boudewijn en Fabiola zien dat het goed is

Het bestuur en een paar priesters-sprekers op het podium, letterlijk in de bloemen en voor de leeuwenvlag

Emiel Buyse draagt de vlag (met het wapen van Knesselare), als trekpaard voor de vrouwen

Vrouwen in de hoedjestijd, luisterend naar de toespraken. Vooraan rechts burgemeester Maurits Devreese

Pastoor Bruwiere en de burgemeester krijgen de ereplaatsen. De vrouwen op de bankjes

Een tekstrol voor de dames van het eerste uur (uiterst links Alice Boute, midden Maria Mouton, rechts Maria Strobbe. Zittend mevrouw Vanthuyne en Alice Hooft

De ploeg “gehuldigden” van 1961. De medailles waren voor het bestuur, de staanplaatsen voor wie 10 jaar lid was.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s