Ook fanfare weer tot zwijgen gebracht

 

Blaasorkesten en koren zijn de jongste twee jaar al vaker tot inactiviteit gedwongen dan veel andere verenigingen. Omdat de normen strenger zijn. Dat is in Knesselare niet anders. Willen is Kunnen schrapt alle repetities en optredens tot ten vroegste begin januari. Het kerkconcert van 27 november moest worden afgelast. Ook andere cultuurverenigingen (Rederijkers, Neos, Femma (?), Markant, Okra e.a … schrappen hun kerst- en verenigingsfeestjes en andere december-activiteiten.

Vandaag, op zaterdag 27 november 2021 zou WIK een avondconcert spelen in de Sint-Willibrorduskerk in Knesselare. Het Herfstconcert kreeg de naam ‘WeerKlank’. Maar dat is ondertussen weer WegKlank geworden … Nog maar eens een voorbereiding die tot niets leidt (Bekijk hier het promofilmpje)

Het is niet het enige evenement dat wordt geschrapt. Het begon al slecht op 1 november, de dag dat de muzikanten na de Dienst van Allerheiligen op het kerkhof stemmingsmuziek spelen. Hondenweer zorgde ervoor dat de zaak moest worden geschrapt.

Even konden na wat zomerse repetitiemaanden zonder veel optredens een veertig muzikanten dan toch nog eens de baan op, op 11 november, voor de opluistering van de plechtigheden van Wapenstilstand en de al even traditionele rondgang, met bezoek aan wat leden-herbergiers. Via deze link vind je de fotoreportage van die dag (foto’s: Paul Verhoestraete)

Lang heeft die leute niet geduurd. Het jaarlijks Ceciliafeest bij De Baere (21 november) werd door corona weggeblazen.

Omdat ook repeteren in de huidige omstandigheden de CO2-meters erg nerveus maakt, besliste het bestuur dat het nu maar even stil moet blijven tot begin januari. Niet goed voor verenigingen, zo’n dingen, maar een fanfare die meer dan 130 jaar bestaat is met dat Covid-monstertje niet klein te krijgen. Een van de muziekstukjes draagt de titel Luctor et Emergo. Vrij vertaald: ik krijg een klap, maar ik kruip wel weer rechtop.

Nieuwe voorzitter

Foto’s Paul Verhoestraete

Ondertussen werd het bestuur van Willen is Kunnen vernieuwd. Voorzitter Philip Timmerman zette een stap terug en wordt nu na verkiezingen vervangen door Anthony Stevens.

 

 

 

Afgelast bij Neos: Sinterklaasbijeenkomst 2 december. “Wij hopen dat de toestand verbetert zodat het mogelijk zal zijn om onze Nieuwjaarsbijeenkomst van 13 januari  op een veilige manier te laten doorgaan”, aldus Lea Devreese.

Afgelast bij Rederijkers: Sint-Elooifeest met Concert in Aalter en avondfeest in De Swaene op 4 december

Afgelast bij Markant: Kerstfeest met muzikaal tintje Roland Van de Velde op 14 december bij De Baere in Maldegem

Afgelast bij Femma: “De hobbynamiddagen op maandag in de Parkresidentie (vooral omwille van de plaats waar het doorgaat) en het crea-salon van maandagavond 29/11. De rest van het decemberprogramma is momenteel nog niet officieel afgelast. Het FEMMA-bestuur overlegt momenteel over de decemberactiviteiten”, aldus Martine Schelstraete.

Het Sint-Willibrorduskoor houdt het voorlopig ook voor bekeken, aldus organist Johan Boudry. Heel lastige situatie, zoals er zoveel zijn. Wat moeten we hiervan denken…:  Ze mogen wél optreden, maar niet repeteren … Tja

Wat (voorlopig) nog wél overeind blijft: het wel zeer uitgebreid muzikaal programma van De Litanie met een tiental optredens (info volgt), de Kerstmis opgeluisterd door het KMTO, de sportwedstrijden binnen (zonder publiek) en buiten, de activiteiten van de chiro. Ook de activiteiten in de kerk (dopen, misvieringen, begrafenissen, kerst) blijven doorgaan, met maximaal 200 deelnemers.(meer info bij Kerknet)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s