Corona actua: Aalter en Vlaanderen op kop naar de meet

Hebt u de afgelopen maanden en weken over corona zodanig veel meningen gelezen dat u er zelf geen meer hebt? Wij houden liever het telraam in de buurt. Makkelijk. De korte corona-uitbraak bij Aalterse jongeren ligt volledig achter de rug. Aalter haalt inzake besmettingen en vaccinaties opnieuw een zeer goede score. Zoals heel Vlaanderen.

Op 14 juli schreven we HIER dat de corona-cijfers van Aalter koud (nieuw vastgestelde besmettingen) en warm bliezen (vaccinaties). En ook dat het snel kon keren. Dat is ondertussen al gebeurd, zo blijkt uit cijfers van 21 juli tot 3 augustus.

Besmettingen

Inzake nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners (de zogenaamde “incidentie“) scoort Aalter met 33 besmettingen (of 113 per 100.000) op Ruiselede na (3 en 56/100.000) beter dan de andere buurgemeenten Maldegem (174 per 100.000), Lievegem (193), Deinze (159) en Beernem (120). Maar ook  dat kan morgen weer wat schommelen. De essentie is dat die incidentie vrij laag blijft. En dat we de Columbiaanse variant buiten houden uit de rusthuizen. Hoe het landelijk zit, zit u hieronder.

Vaccinaties

Ook inzake vaccinatiegraad is landelijk Vlaanderen bijna aan de eindmeet. We beperken ons tot eerste prik voor 18-plussers. Aalter en Beernem (95 procent) spurten dicht bij het spandoek enkele millimeters sneller dan de buurgemeenten Deinze (94,5), Lievegem (94,5), Maldegem (94) en Ruiselede (93,8). De steden lopen wat achterop, met toch een score boven de 90 voor Eeklo (91,3), Brugge (91,6). Nog verderop komen Gent (85,1) en Antwerpen (79,5).

Met een globale Vlaamse vaccinatiegraad van 90 procent (eerste prik, +18) is Vlaanderen merkelijk beter bezig dan Wallonië (78,6) en Brussel (62).

 

 

 

 

 

Impact reizen

En hoe het zit met de cijfers over besmettingen van terugkerende reizigers (positiviteitsratio) ziet u hier (rechterkolom)

Uitsmijter

De kranten jongleren vaak met grafiekjes met ingekort tijdsverloop, bvb met cijfers sinds maart 2021 of nog recenter, kwestie van wat angst te kunnen verkopen. Dat is commerce. Daarom deze blik op de lange termijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s