Coronacijfers Aalter blazen warm en koud

 

Wat is er aan de hand in Aalter? De coronacijfers behoren tot de slechtste van Vlaanderen. Recent werden nieuwe corona-uitbraken vastgesteld bij een aantal jeugdverenigingen. Covid is dus nog niet helemaal met vakantie of voor eeuwig weg. Maar inzake vaccinaties is Aalter dan weer top.

Slechte cijfers?

De cijfers bevestigen dat Aalter mee voorop loopt in de opnieuw oplopende besmettingscijfers. Na Aalst en Sint-Martens Latem is deze gemeente het donkerst ingekleurd op de kaart van besmettingen in Vlaanderen (info 14 juli).

Er werden de jongste twee weken 74 besmettingen geregistreerd. Dat betekent 253 per inwoner, en dat is (in de huidige kalme coronaperiode en vergelijkbaar uitgedrukt) een forse toename. Veel meer dan in alle omliggende gemeenten waar dat laatste incidentiecijfer schommelt tussen 57 in Beernem, 58 in Maldegem en 117 in Lievegem. Veel meer ook (voorlopig) dan de incidentie van 106 in Brugge, 115 in Gent en 104 in Antwerpen. Redenen tot paniek zijn er (nog) niet, maar voorzichtigheid kan geen kwaad, vooral voor jongeren en voor niet gevaccineerden.

Jongeren

Maar goed, het Beest heeft nu duidelijk de aanval ingezet op de jongste generaties. Hun mobiliteit (kampen, reizen, evenementen, uitgangsleven, Duivelgekte …) wordt als belangrijkste verklaring gezien.

Aalter stelde recent nieuwe corona-uitbraken vast bij drie jeugdverenigingen (Scouts De Witte Kaproenen Aalter, Chiro Kierewiet Bellem en jeugdcentrum Kadans Aalter). De besmettingen situeren zich bij jongeren tussen 12 en 21 jaar. De Knesselaarse chiro kon rustig naar Limburg vertrekken. En ook zonder problemen terugkeren. Ook een kind dat deelnam aan de speelpleinwerking van Aalter is positief getest op corona. Aan de ouders van de 88 deelnemende kinderen werd meteen gevraagd hun kinderen een week thuis te laten. De rest kreeg “opvang”.

Namen

Eerder deze maand werd dit nieuws over jeugdverenigingen gemeld in een mededeling vanuit Aalter. Het bericht – en nadien een paar kranten – gaven ook de namen mee van de verenigingen. Veel meer werd er niet gezegd.

Toch kwam er protest van een aantal jongeren van de Aalterse Jeugdraad. In een Open brief aan de burgemeester stelt het dagelijks bestuur van de raad dat de berichtgeving zou impliceren dat de uitbraak de schuld van de genoemde verenigingen zou zijn. Dat de “leiding” besmet geraakte, betekent niet dat de “oorzaak” van de uitbraak bij de betrokkenen ligt, en “in de meeste gevallen werden de besmettingen opgelopen buiten de context van het jeugdwerk”, schrijven ze. Waar dat dan mogelijks wel is gebeurd wordt niet vermeld.

“Jeugdraad en jeugdverenigingen en jeugdinitiatieven stellen de veiligheid voorop en lieten hun activiteiten coronaproef doorgaan”,  zo lezen we. Hoe dan ook konden de betrokken jeugdverenigingen moeilijk anders dan sommige kampen op te schorten en vrijwillig in quarantaine te gaan.

Jongeren en vaccinaties

Als ze ons niet helemaal voor de gek hebben gehouden met de vaccinaties zouden de besmettingen nu vooral jongeren treffen. Dat blijkt ook uit de cijfers. Die jongeren worden soms even ziek, maar niet of heel weinig gehospitaliseerd. “Dat ze derden kunnen besmetten: so what, als die derden gevaccineerd zijn?”, aldus Dr. Luc Bonneux, recent in de krant. Of is er dan toch meer aan de gang?

Goed nieuws

Met een vaccinatiegraad van 88 procent in Vlaanderen (eerste prik) is onze regio merkelijk beter bezig dan Wallonië (76) en Brussel (59).

Er is dus uit Aalter ook goed nieuws. De gemeente bereikte intussen een hoge vaccinatiegraad. De campagne was sterk en keurig georganiseerd:

  • 85,17 procent van de Aalterse 18-plussers kreeg al een eerste prik, dat is een hoog cijfer voor de regio en een van de beste scores van de omliggende gemeenten (alleen Beernem scoort een fractie beter (eerste en volledige vaccinatie). In een breder kader vergeleken: scoort Aalter dichtbij het Vlaamse gemiddelde (87,4 procent), dat veel hoger ligt dan de Waalse (74,5%) en Brusselse (58,3%) cijfers.
  •  
  • Ter vergelijking de cijfers voor de jongeren (18-34 jaar)
  • Vlaanderen : 77%
  • Wallonië: 62%
  • Brusssel: 40%

De taalgrens is ook een vaccinatiegrens (info 65-plussers)

Vroegere eerste prik Astra-Zeneca

Inwoners konden/kunnen hun afspraak voor hun tweede prik AstraZeneca zélf vervroegen. Het ging in Aalter om 2.142 inwoners die al eerder hun eerste AZ-prik hebben gehad en tussen 14 juli en 10 augustus hun tweede vaccin konden/kunnen krijgen. Dat kon/kan digitaal, maar u kan uw afspraak ook vervroegen door te bellen naar het callcenter via 09 325 74 75. Ook makkelijk. Eerdere afspraakdatum tweede beurt en eigen naam nog kennen volstaat.

Epiloog: beschermingsgraad AZ …

Cartoon met een lokaal kleurtje (Kama)

Bericht op de vaccinatievloer meegegeven: AstraZeneca beschermt “voor 100 procent” en “al na drie weken na het eerste vaccin” tegen ernstig ziek worden

De Standaard en VRTnws melden daar vandaag 14 juli over: zowel tegen de Britse als tegen de Indische of Deltavariant beschermt AstraZeneca volgens recente studies maar 73 en 60 procent (ziektesymptomen) en 86 tot 92 procent (tegen ziekenhuisopname). Dat zijn lagere scores dan die van de andere vaccins. Meer details? Lees HIER (Hoe goed werken de coronavaccins tegen de varianten)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s