Massaal op stap voor nieuwe pastoor (Stoeten 4, 1937)

Als er vroeger veel stoeten werden georganiseerd, was dat vaak naar aanleiding van kerkelijke gebeurtenissen: de komst van nieuwe pastoors, kerkfeesten, kapellefeesten, processies … Pastoor Van Durme was 57 jaar toen hij in Knesselare terechtkwam en Knesselaarse verenigingen onder massale belangstelling op 1 september 1935 een groot feest – een “inhaling” – voor hem organiseerden . Hiervan bleven mooie foto’s bewaard. Een kwarteeuw later is de inhuldiging van pastoor Bruwiere de laatste waar heel het dorp voor op de been was.

De fiere pastoor en zijn luitenant onderpastoor Hendrik De Sutter, omringd door misdienaars (André Van Hooreweghe in beeld), de Suisse (Adolf Raes), muzikanten en veel volk, op stap door de Veldstraat, richting kerk.

Oscar Van Durme werd geboren te Winkel op 5 augustus 1878  en pastoor benoemd te Knesselare op 14 augustus 1935. Voordien was hij pastoor in Wontergem. In het rijtje van 20ste-eeuwse pastoors bevindt pastoor Van Durme zich na Petrus Clemens Van Loo, Leo Ide, Edmond Van Butsel, Oscar Karel Tirez en voor Marcel De Vleeschauwer, Hubert Bruwiere, Omer Boudonck, Willy De Cock, Pieter De Ridder en Jozef De Bodt.

De groep van de sigarenfabriek in de stoet bij de inhaling van pastoor Van Durme. Passage aan de Poezenhoek. Strooien hoedjes genoeg in die jaren 1930. Let op wegwijzers, hooimijten, tramsporen, auto …

Ter waarheid. Recht door Zee. Veel katholieker kon toen niet.

In het verslagboek van de pastoors (liber memorialis) noteerde Van Durme een terugblik op het jubelfeest voor 250 jaar Grote Kapel (1936), info over grote herstellingswerken in de patronage (1937), die vanaf toen “Feestzaal Sint-Willibrordus” werd genoemd, een aantal herstellings- en schilderwerken in de kerk: pijlers kruisbeuk (1937), de kruisweg en het gewelf van de middenbeuk (1938).

De stoet bereikt na de tocht via de Ommegang (Kerkstraat, Molenstraat, Aalterweg en Veldstraat) De Plaats

De Strijdbroeders in de optocht, een groep met de “Knesselaarse” Tijl Uilenspiegel als thema. We herkennen onder meer Victor Crappé, Emiel Speeckaert, Jozef Van Hooreweghe en Maurits Cooreman

Bijzonder is Van Durmes verslag over de komst van de “harde” predikanten (Redemptoristen), die de “Heillige Zending” predikten. Het illustreert de grote kerkelijkheid in die tijd, met cijfers over communies, biechten, processie, etc. (1939).

Ook interessant is zijn verslagje over de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog (meidagen 1940). Van Durme overleed hier op 20 februari 1941.

 

De koopmans en slachters trekken mee in de stoet: René Dedecker, Victor Wittevrongel, Victor De Wispelaere, Phillemon Vermeire, Aloïs Van Kerrebreock en slager Alfons De Rijcke, voerman Camiel Martlé en naast hem Maurits Standaert. “De koopmans en de slachter, zijn er geern bij verdomd, omdat de nieuwe pastoor komt. (Foto’s Hooft/ Gerard VdC, Knesselaars Nieuws, JuGo)

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s