Heb je ’n minuutje (16)? Zoek uw (groot)vaders tussen 230 knapen in oorlogstijd

 

Dat waren nog eens “grote klassen” zie. Een overzicht van de schoolgaande jeugd in de jongensschool, anno 1941. Met 230 waren ze, verzameld rond hun meesters. Van sommigen hebben we de namen, van anderen voorlopig niet.

Vanaf 1920 werden de kloosterzusters die nog lesgaven in de jongensschool vervangen door de juffrouwen Irène Rodts en Yvonne Segers. In 1923 startte de bouw van de nieuwe school (achteraan de speelplaats). De drie klassen vooraan werden “vaktekenschool”. Een nieuwe generatie onderwijzers kwam eraan, met Arsène Hallaert (1931), Henri Van Hooreweghe (1935), Albert Casneuf (1937), Jozef Arnaut (1937), Gerard Van de Casteele (1939). Casneuf werd in 1939 schoolhoofd. Kort nadien volgden Alfons Ryserhove (1941).

In de loop van de oorlog kwamen er nog een paar bij. André Van Hooreweghe (1942) en Edgard Van de Casteele (1943). Er zijn dan acht “studiejaren” met 233 leerlingen.

De eerste foto’s hieronder dateren dus van 1941 en er werd les gegeven door de hierboven in het vet aangeduide leerkrachten. Op een paar ervan zijn ook de namen aangeduid. Wie weet kunnen we dat later nog aanvullen, met de hulp van de stevige 80-plussers.

Vooral op de tweede rij staan nog een aantal namen die we nog niet konden invullen. Kloeke senioren kunnen ons misschien helpen.

Ondanks alles gaat het gewone leven toch zijn normale gang. Voor de kinderen duurt de onverwachte vakantie bij het begin van de oorlog niet lang. De leerlingen van de gemeenteschool krijgen les in gebouwen van de de sigarenfabriek of bij particulieren in de Veldstraat. Het pleintje op het Drieselken wordt gebruikt als speelplaats. In het klooster zijner weinig problemen voor het meisjesonderwijs, maar in de jongensschool zitten de Duitsers en is er bovendien veel schade. Daarom trekken de onderwijzers naar noodlokalen bij de burgers.  Nu en dan moet men het stellen met een halve dag les, om brandstof te besparen.

Kort na de Tweede Wereldoorlog werden in de jongensschool de juffrouwen Irène Rodts en Yvonne Segers opgevolgd door Roger De Neve (1954) en Omer Van Hooreweghe (1958).

Hieronder nog de volledige collectie van schoolfoto’s van de jongensschool in 1940-1941

De klas van juffrouw Irene Rodts

De klas van meester Jozef Arnaut

De klas van meester Alfons Ryserhove

De klas van meester Casneuf (schoolhoofd)

De klas van meester Gerard Van de Casteele

De klas van meester Henri Van Hooreweghe

Wie zoekt die vindt? Hebt u nog een stevige “Knesselaarse” senior in de familie? Wie weet, kent die nog z’n maten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s