Heb je ’n minuutje (13)? Pestverpleegsters Knesselare op Halletoren gejaagd

 

Genoeg nieuws dezer dagen over corona. Laat de heropening van de uitspanningen in ons dorp vlot verlopen. Moet kunnen na een periode waarin het mensenleven al eens verdween in quarantaine. Een middel om ons collectief rechtop te houden. In vroeger jaren had men daar ook wel middeltjes voor. Verzorgenden vanuit Brugge naar het pestlijdende Knesselare sturen bvb. Maar bij hun terugkeer werden die op de Brugse Halletoren gejaagd.

In 1564 moet het er hier erg aan toegegaan zijn. De ‘verzorgenden’ van toen, reeuwers genoemd, kwamen vanuit Brugge hulp bieden. Maar bij hun terugkomst in Brugge werden ze op de Halletoren gejaagd, uit schrik dat ze Brugge zouden besmetten. Ze moesten daar met al hun huisgenoten zes weken in quarantaine. Men meende toen nog dat besmettende kiemen nooit daalden, maar altijd stegen. Men hoopte in Brugge dat ze van de Halletoren nog hoger zouden stijgen. En het hielp nog ook …Naar verluidt werd Brugge niet getroffen door een uitbraak van de ziekte.

Reeuwers waren verzorgers van overledenen, van wie vroeger al eens werd gezegd dat ze ‘over lijken gaan’. Vooral dan in perioden van pest (14de tot 19 de eeuw). Reeuwers werden ook al eens als “gevaarlijk” beschouwd. Of als heksen gemeden, niet zelden ook gefolterd, onthoofd of verbrand. Ze zorgden voor lijkaflegging. Van hen werd verwacht dat de immuun zouden zijn voor de ziekte. Soms waren het effectief ook oplichters die er met de inboedel van de patiënten vandoor gingen (dat mocht als heel het gezin overleden was). Het beroep van de reeuwer verdween toen er meer bekend werd binnen de geneeskunde en de pest voorkomen kon worden.
Hieronder een uittreksel uit de Nederlandse krant Rotterdamsch Nieuwsblad (3 maart 1924), ook nog eens overgenomen in De Telefgraaf (13 maart 1937). De auteurs kopieerden grotendeels de veel oudere informatie die ze vonden bij de Gentse publicist Frans De Potter. En die haalde ze dan weer in oudere Brugse archieven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Epiloog voor wie er tijd voor maakt

Voor wie iets meer wil weten over DE PEST in BRUGGE geven we hier de link mee naar een presentatie in veel mooie beelden en smakelijk weinig woorden over deze ziekte in BRUGGE. Goed voor wandeling door de stad en de geschiedenis, veilig vanuit de zetel. Op pad met de pest in Brugge

Iets meer over het verdwenen beroep van reeuwer leest u HIER

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s