Padel Knesselare succesverhaal van ’s ochtends tot ’s avonds

 

De jonge sport ‘padel’ (lees: pa-dèl) is ook in Knesselare een absolute hype. De terreinen zijn erg druk bezet. Online reserveren is de boodschap. Omwille van corona moet de officiële “opening” er uitgesteld. Maar …. spelers hebben daar niet op gewacht. Al om acht uur ’s ochtends wordt er gespeeld en vaak de hele dag door. En nog zo’n voordeel van padel: je speelt het zomer en winter. 68 procent van de 263 leden van de club Ludoviek spelen padel, 32 procent tennis (7 procent speelt beide sporten).

Het was John Mestdagh van tennisclub Ludovik die het initiatief nam om hier op het Sportterrein Flabbaert twee padelterreinen aan te leggen. Hij kreeg de steun van de schepenen Kristof De Blaere en Matthias Van De Walle en een stukje grond in erfpacht van de gemeente, in de uithoek van de sportterreinen, wat verstopt achter de tennisvelden en het groenpark. Het project kostte uiteindelijk zo’n 90.000 euro, bijeengebracht met sponsor-lidgelden en de steun van bedrijven en winkeliers en een kleine lening.

Padel is een kruising tussen tennis en squash. De jonge sport zou in 1969 bedacht zijn door de rijke Mexicaanse zakenman Enrique Corcuera. Zijn tuin in Acapulco was iets te klein om een tennisveld aan te leggen en dat inspireerde hem tot het “uitvinden” van een variante. Het spel belandde in Spanje, veroverde in snel tempo Europa en de hele wereld.

Ook Vlaanderen is in de ban van het padellen. Het spel wordt gespeeld op een veld van 10/20 meter voor dubbelspel en 6/20 meter voor enkelspel. Rondom het veld is een glazen kooi opgetrokken van 3 meter hoog. De ondergrond is kunstgras, beton of gravel. De racket is kleiner dan een tennisracket en wordt met een lus bevestigd aan de pols. De ballen zijn kleiner en lichter en bewegen iets trager dan bij tennis. Tot zover Wikipedia. De spelregels van padel worden in een tekst/video uitgelegd op de Facebookpagina van de club

Knesselare

Maar hoe is de situatie in Knesselare? Een vraag voor John Mestdagh, lid van TC Ludoviek en promotor van de padelsport in ons dorp. Samen met de dynamische bestuursleden Christophe Bauwens, Ellen Blomme, Chris Hoste, Lieven Saey, Rik Cuypers en Hein Van Belleghem leidt hij zowel de padel- als de tennisafdeling.

Van waar dat succes? “Padel is hip, jong en voor alle leeftijden speelbaar. Doordat de bal in het spel blijft na contact bij de wanden zorgt dit voor langere rally’s en meer spelvreugde. Strategie is bij padel belangrijker dan kracht”, aldus Mestdagh. “Padel is en blijft een sport voor alle leeftijden. Jong en minder jong spelen heel vaak met of tegen elkaar. Gemengde wedstrijdjes zie je ook heel vaak op onze velden. Kortom, het is een heel sociaal gebeuren waar heel wat mensen elkaar op een sportieve manier leren kennen. Gezinnen amuseren zich te pletter op onze banen. Mensen die de sport ontdekken zijn direct verslaafd aan het spelletje. Padel is een blijver, geen hype. Veel tennissers vinden de weg naar padel, waardoor er iets minder tennis gespeeld wordt in bepaalde clubs”.

John Mestdagh (rechts)

En hoe zit het in de omgeving? “Er zijn reeds clubs in Maldegem, Eeklo, Merendree en Brugge, maar voor Groot-Aalter is Padel Ludoviek de vaandeldrager. Wij nemen deel aan interclubs die, hopelijk in april, weer van start kunnen gaan. Anderzijds zijn er ook elke week tornooien voor alle niveaus”.  

Corona was blijkbaar geen fatale spelbreker: “Padel werd niet stilgelegd en we konden en kunnen verder spelen omdat wij de instructies van de overheid, de gemeente en de padelbond zeer nauwkeurig opvolgen”, weet Mestdagh. “Onze club zet in op sportieve gezelligheid voor iedereen. Een extra troef is ons nieuw clubhuis dat wij gezet hebben en de prachtige speeltuin naast onze banen. Op onze site kan je ook inschrijven voor “meet and play”. Nieuwe mensen leren kennen op onze velden is hier de boodschap. Dank zij onze sponsors en de samenwerking met de gemeente kunnen wij met onze club groeien. Wij gaan onze leden na de corona zeker nog mooie initiatieven aanbieden”. We hebben nog één toekomstwens: samen met de gemeente de club nog verder kunnen uitbouwen”, besluit Mestdagh.

Meer info over inschrijven, lidgelden en andere nuttige informatie op onze site  https://www.ludoviek.be. Het lidgeld is zeer democratisch gehouden omdat wij onze sport willen aanbieden aan iedereen. Ook niet-leden kunnen een baan boeken via de “playtomic app”. Lidgeld van 60 euro tot 150 euro, naargelang de leeftijd.

Speler

Tot zover de gedrevenheid van iemand van het bestuur. Hoe zit het met de leden? Op een natte, kille zaterdagmorgen treffen we Lorenzo De Bruyne met zijn vrouw en een bevriend koppel op het padelterrein. Ook hier is het enthousiasme groot: “Ik vind padel een leuke sport om samen met het gezin te beoefenen. Mijn vrouw en ik spelen soms samen met onze kinderen. Maar ook het leren kennen van nieuwe vrienden waarmee je kan sporten speelt een rol. Je kan trouwens zomer en winter padellen. Als we een gaatje vinden op het speelrooster zijn we van de partij! Padel is fysisch en technisch niet erg zwaar, op voorwaarde dat je een tegenstander hebt die van hetzelfde niveau is. Tegen meer ervaren spelers kan het er wel intensief aan toe gaan. Om bij te leren moet je dat toch af en toe eens doen. Heel ons gezin volgt trouwens padelles om ons niveau te verbeteren. Om deze sport te beoefenen heb je niet veel nodig. Een gewone sportieve outfit, een racket en ballen. Dit kan je vinden in alle prijsklassen. Kortom, de nieuwe sport is een verrijking voor het sportgebeuren in Knesselare. Maar het zal nog leuker zijn als we weer kunnen napraten in het clubkantientje met een Troubadour!”, besluit Lorenzo.

Het is duidelijk dat een nieuwe, aantrekkelijke sport zich in Knesselare heeft ingeburgerd.

Luc De Muynck

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s