Heb je een minuutje? De kinderblik van toen (6)

Over wat nu precies de oudste foto van Knesselare is, hebben we binnen Knesselaars Nieuws al redelijk wat debat gevoerd. Af en toe duiken er nog nieuwe beelden op, gevonden in oude enveloppes, koekendozen of fotoalbums. Dit is zo een zeldzaamheid.

In een recent verleden vonden we nog heel wat prenten in de verzameling van de familie Arnaut. Een familie die in Knesselare actief was in het onderwijs, maar ook op het gemeentehuis en in het cultuurleven. Harry Arnaut koestert die beelden en we mochten ze delen. Onder meer van onderstaande foto. De prent is oud, omdat de Zusters van Liefde hier in 1891 al hun valiezen pakten. Ze werden toen vervangen door de Franciskanessen. Dus: foto van de jaren 1880 wellicht. Mogelijks in de top-tien van de oudste beeldinfo, maar geen zekerheid.

School der zusters van Liefde Knesselare (jaren 1880)

De Zusters van Liefde zorgden voor hun “hospice” voor ouderlingen. Ouderloze kinderen – en dat waren er toen nogal wat – werden opgevangen in een weeshuis. De zusters gaven ook onderwijs aan behoeftige kinderen in wat lange tijd een kantwerkschool was, en waar kinderen in die late jaren 1800 nog tot elf uur per dag wat primitief onderwijs combineerden met kantwerk. In de eigenlijke (betalende) lagere school gaven een drietal onderwijzeressen les aan 154 meisjes (1898). Andere normen dan vandaag …

Het zou ons verbazen mocht iemand anno 2021 nog iemand herkennen op die foto, maar hij verdient toch aandacht. Wie er een minuutje de tijd voor neemt, kan zich een beeld vormen van de kleren, het schoeisel of de kloefkes, de kapsels, de knoopjes, etc. Maar het meest intrigerend is misschien de blik van die jonge kinderen, voor wie lachen blijkbaar verboden was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s