Heb je minuutje (5)? Als het maar rijmt…

 

De tekst kwam ongetwijfeld uit het hart, maar volmaakte dichtkunst was het natuurlijk niet. Zo blijkt uit veel foto’s in ons archief. Een drietal werkstukjes van koopmans en slachters, en van karabijnschutters die de nieuwe pastoors verwelkomen, en een lof-rijm op de nieuwe burgemeester? Rijmen en dichten zonder uw … op te lichten. Een beetje toch?

We plaatsen ze meteen chronologisch:

Koopmans en slagers (1935)

De kop gaat eraf met de Knesselaarse “slachters en kooplieden”. Die waren er graag bij ter gelegenheid van de aanstelling van de nieuwe pastoor Oscar Van Durme in 1935. Op de foto vlnr: René De Decker, Victor WIttevrongel, Victor De Wispelaere, Philemon Vermeire, Aloïs Van Kerrebroeck en Alfons Derycke. Op de wagen: Camiel Martlé en Maurits Standaert.

DE KOOPMANS EN DE SLACHTERS

ZIJN ER GEERN BIJ VERDOMD

WANT  DE NIEUWE PASTOOR KOMT!

 

 

 

 

 

Slim en rap (1947)

Veel voorbeeldjes van rijmen en dichten vonden we in de vele stoeten. Hieronder een paar beelden van de inhuldiging van burgemeester Maurits Devreese op 23 november 1947. Het wordt een triomftocht die zesmaal zes jaar zal duren.

ONS BURGERMEESTER JONG EN KNAP

NIET GROOT IS HIJ MAAR SLIM EN RAP

 

 

 

 

 

 

 

Te wapen! (1960)

De inhuldiging van de nieuwe Knesselaarse pastoor Hubert Bruwiere in 1960 was een van de laatste evenementen waar heel de gemeente bij betrokken was. Ook de kort voordien gestichte karabijnclub Fabbaert was in de stoet vertegenwoordigd. Hun optreden maakte veel indruk, maar misschien nog het meest van al de gevleugelde rijmtekst.

ONZE KARABIJN KLUB VOOR EEN PAAR  JAAR GESTICHT

NAM HET TOT ZIJN PLICHT

ONZE NIEUWE HERDER TE VEREREN

EN HEM ’T GEWEER TE PRESENTEREN

De schutters van de karabijnclub Flabbaert, van links naar rechts: Julien Vandeweghe, Antoine Timmerman, Firmin Verheecke (*), Michel Cooreman, Antoine Roose en Floris De Schuyter. Antoine Roose (vader van Tania) is de enige nog in leven.

(*) Bron: Marinella Van Haecke. Met dank voor de info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s