Wandeling Zuid Knesselare. Kanaal in zicht (en meer)

In een eerdere coronaperiode publiceerden we hier een aantal wandelsuggesties op Knesselaars terrein, ooit uitgewerkt in het blad Uilenspiegel. Vandaag voegen we – later dan gehoopt – er een aantal recente aan toe. Al was het maar omdat het kan voor wie van koude zon houdt (dit weekend) of van de lonkende lente (volgend weekend).

“Als het wat meevalt, ontmoet je langs de wandelroute dezer dagen ook nog wat ezels”, zegt Greta. Echte dan. Al schuilen die ook voor de kou.

Eddy Corvelyn en Greta Verheecke zijn sportieve mensen. En ze delen graag hun motivatie. Meer zelfs, ze zorgden voor een wandelsuggestie in het zuiden van de parochie en langs de kanaalbermen. Het gaat om een bewegwijzerde wandeling van 6 of 12 km, langs de nu vrij toegankelijke omgeving van het kanaal. Je passeert er de oude gemeentegrens tussen Aalter en Knesselare, het Kanaal, de Stekelhoek, de kapel op Buntelare. Verstappers trekken door tot de Sint-Jorisbrug en gaan via de Malsem en de Langedonkstraat.

De wandeling start aan de parochiezaal van Aalter Brug (Cardijnlaan). Het hele parcours is aangeduid met roze pijltjes. Je kan de wandeling nog maken tot 28 februari en kiezen voor 6 of 12 kilometer. Maar ook later is dat parcours te volgen.

Eddy Corvelyn en Greta konden al rekenen op een behoorlijke belangstelling. Eddy kreeg al meer dan honderd positieve reacties via Facebook.

De kanaalomgeving in inderdaad een mooi gebied. De noordkant van het kanaal is beslist de moeite waard, zeker in deze periode.

Voor wie interesse heeft in stukje kanaalgeschiedenis:

Het kanaal Gent-Brugge werd al in de jaren 1200 gegraven in de bedding van de Zuidleie en de Brugse Leie. Hier in de omgeving speelden zich de gevechten af tussen de Gentenaars en de Bruggelingen. Historisch, geografisch en inzake natuur is de kanaalzone interessant. In 1989 kreeg de Vrije Gesubsidieerde Lagere Jongensschool via een WWF-project een deel van de kanaalbermen als schoolreservaat toebedeeld. Er kwam aanvullende beheersovereenkomst met Quercus onder de vleugels van Natuurreservaten vzw. Dat was de geboorte van een natuurgebied dat tot op heden met veel inzet wordt beheerd. Wandelaars wijzen op “het mooi stukje natuur”, anderen op “het vele zwerfvuil langs het water” … Meer info: Natuurpunt Maldegem Knesselare

Kanaalwandelaars kunnen kiezen voor gestap bovenaan de dijk, of hier of daar een duik nemen naar het jaagpad. Dat kan aan de zwaaikom, aan Hoekestraat en nabij Sint-Joris. Het is er een pak graden warmer dan op de dijk. Je botst er – zoals we zelf deden – met een beetje geluk al eens op een groep schone schapen (bovenaan in beeld).

Hartjeszoektocht

Ook Markant Knesselare wil leden en sympathisanten aan het stappen zetten. Daarvoor organiseren ze een HARTJESZOEKTOCHT. “Elke dag zien wij mensen met een groot, warm hart. Een hart van goud, iemand die zorgt voor …een telefoontje, een luisterend oor, een stukje gebak, wat zelfgemaakte soep. Deze kleine gebaren doen wonderen. Spreek af met een vriendin, familie of doe de wandelzoektocht met je familiebubbel. De vragen en uitleg over het parcours zijn te vinden bij Geert De Groote, Veldstraat 7 of bij Belle Peau (Els De Neve)  in de Kerkstraat 26. De HARTJESZOEKTOCHT startte maandag 8 februari en eindigt op maandag 8 maart 2021″, aldus Team Markant.

 

Wandelclub lanceerde ‘Aalter in de winter’

Voor wie snel is: Wandelclub Aalter organiseert de wandeling ‘Aalter in de winter’. Je kan nog “uitgepijld” wandelen en genieten tot en met zondag 14 februari. “Omdat er nog geen sprake is van versoepelingen in de coronamaatregelen, hebben we voor onze wandelaars een nieuwe permanente omloop uitgestippeld”, zegt Chantal Banckaert van Wandelclub Aalter. “De wandeltocht is voor iedereen toegankelijk, zolang de huidige coronamaatregelen nageleefd worden”. De start van de wandeltocht is het kruispunt van de Hellestraat met de Kwadamstraat in Knesselare. Parkeren kan op De Plaats in Knesselare of vooraan in de Sportstraat. Er zijn tochten van 6 en 12 kilometer, die je kan combineren tot een tocht van 18 kilometer. De korte afstand is toegankelijk met rolstoelen of buggy’s. Leuk meegenomen: Brasserie De Swaene biedt de kans om een takeaway koffie of chocomelk te nuttigen.(info: De Zondag)

Loopparcours in Drongengoed

Tot slot ook iets voor de lopers: de Knesselaarse loopclub ‘9910 on the run‘ stippelde een looproute uit in het Drongengoed. Nog tot eind februari bewegwijzerd. De lopers van ‘9910 on the run’ organiseren normaal loopwedstrijden, zoals de Paashazenrun en Midsummerrun. Maar door corona kan er nu al bijna een jaar niets georganiseerd worden. Het loopparcours in de bossen komt er “omdat we de lopers uit Knesselare en omstreken niet in steek willen laten”, klinkt het bij de loopclub. Lopers kunnen kiezen voor een parcours van 5, 7,5 of 12 kilometer. Routes starten en eindigen op de POL-parking van het Drongengoed. Lopers volgen de roze bordjes van ‘9910 on the run’. “Wie liever niet loopt, kan het parcours ook gewoon wandelen”, geven de organisatoren nog mee. (info: HLN, 3 feb.)

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s