Remi gezwind naar het “Het land van 100”

Met wat vertraging hier gemeld, dat klopt, maar Knesselare kreeg er in januari weer een eeuweling bij. Remi Wille, nu verblijvend in Beernem, nam gezwind de kaap van de honderd. Hieronder in  woord en beeld wat aandacht voor die taaie man en zijn voorgangers in “het land van 100”.

Remi werd geboren in Knesselare op 21 januari 1921 in een gezin van vijf kinderen. Zijn zuster Juliana leeft nog. Hij was de zoon van Jozef Wille, die in 1918 startte met het bouwen van huizen en stallen in Knesselare en omliggende gemeenten.

Op 27-jarige leeftijd trouwde Remi met Maria Vanhauwaert uit Kruiskerke en samen kregen ze drie kinderen: Astrid, Krista en Johan die op hun beurt voor zes kleinkinderen en tien achterkleinkinderen zorgden.

In de jaren 1950 namen Remi en zijn broer Gerard de zaak van hun vader Jozef over en zo werd in 1950 de zaak Wille Gebroeders opgestart. De broers legden zich toe op woningbouw en het bouwen van stallen in beton.

Remi en Gerard Wille hebben heel wat projecten verwezenlijkt, onder meer nieuwbouw tot renovatie aan kerken, onder andere in Aalter, Aalterbrug, Maldegem, Kleit, Mortsel, Waarschoot, Wachtebeke, Herzele enz.

In 1977 ging Remi’s broer Gerard met pensioen en gaf hij de fakkel over aan zijn zoon, Dany Wille, die reeds enkele jaren mee in de zaak werkte.

Toen in 1981 ook Remi met pensioen ging, veranderde de naam Wille Gebroeders in Algemene Bouwonderneming Dany Wille. Twintig jaar later gingen ook  Dany’s zonen Jeffrey en Glenn na hun schoolopleiding in de zaak van hun vader werken. Tot ook zij die in 2006 overnamen en hun bedrijf opnieuw Wille Gebroeders gingen noemen.

Remi onderhield als hobby nog jaren lang de tuin van het klooster, kwam graag onder de mensen onder meer als fervent kaarter bij de senioren van KBG/Okra Knesselare. Vijf jaar geleden verhuisde hij naar het woon- en zorgcentrum Mariawende. in Beernem.

Huwelijksfoto van Remi met Maria Vanhauwaert

Op donderdag 21 januari vierde Remi Wille zijn honderdste verjaardag. Het moet de eerste Knesselaarse honderdjarige zijn die zijn eeuwfeest zo kleinschalig moest houden.

Corona was ook hier een spelbreker. Een viering was uitgesloten en familiebezoek in het woonzorgcentrum was ook al tot het absolute minimum beperkt. Vorige week kreeg Remi z’n eerste coronavaccin, waardoor hij op zijn honderdste verjaardag toch door de medewerkers van Mariawende in de watten kon worden gelegd.

(Bronnen: Kerk en Leven Knesselare, Nbl en HLN, webstek familie Wille, eigen archief)

 

 

Onderaan: Remi op en Gerard door het dak

Remi op de ladder, zijn broer Gerard rechts ernaast, en een ploeg andere mannen van het vak.

Terug in de tijd

Hieronder een algemeen overzicht van alle Knesselaarse eeuwelingen in beeld (beelden Knesselaars Nieuws, bewerkt en op streepje muziek gezet door RVT Onderdale)

Honderd jaar worden, het is nog altijd weinigen gegeven. Voor 1980 waren er welgeteld drie Knesselarenaren die deze streep passeerden: Livina Millecam (1789), Rosalie De Neve (1909) en Constant De Lichte (1942).  Vanaf de jaren 1980 volgden ze mekaar almaar sneller op. Een overzicht, een uitgebreide prentenbak en zelfs een filmpje uit ons archief. LEES EN KIJK HIERDrie keer “een panne volk”  en tekst en beeld over misschien wel het grootste feest ooit in Knesselare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s