De pennen van nu over de verhalen van toen (gratis “proeven”?)

 

Erfgoed Aalter is het blad van de nieuwe, gelijknamige erfgoedvereniging. Hieronder info over het eerste nummer van 2020. Knesselaars Nieuws mag het gratis bezorgen aan de vijf lezers van deze blog, die het snelst reageren.

Het tijdschrift is de opvolger van Land van de Woestijne, van de Heemkundige Kring Arthur Verhoustraete Aalter. Het eerste nummer van de tweede jaargang valt eertijds in de bus.

De vereniging kan rekenen op een 20-tal al of niet vaste medewerkers, naast een aantal gastschrijvers. Hierbij dient aangestipt dat de redactieraad probeert om in ieder nummer alle deelgemeenten aan bod te laten komen. Het ledenbestand 2019 klokte af op 658 abonnementen.

Abonneren op het tijdschrift kan aan de volgende voorwaarden: Jaarabonnement: € 15 (4 nummers), te betalen op rekening ERFGOED AALTER: BE02 4426 5943 6140 met vermelding ‘abonnement 2020’. Of contact via erfgoed.aalter@gmail.com De nummers van 2019 zijn nog te verkrijgen, zolang de (beperkte) voorraad strekt.

“Als alles goed gaat verschijnt eerstdaags het eerste nummer van de tweede jaargang 2020. In deze ophoktijden is dit prima leesvoer”, aldus bestuurslid Patriek Vanlaere.

Peter Laroy, voorzitter van Erfgoed Aalter schreef over het eerste nr van 2020 het volgende:

NIETS OF MIESEERE: ERFGOED AALTER DUIKT 2020 IN

Toeval bestaat niet. De redactie blikt vooruit naar de herdenking van het begin van de Tweede Wereldoorlog in mei 1940, nu 80 jaar geleden. Een merkwaardig verhaal over het oorlogsvliegveld in Aalter en een verwijzing naar de hevige strijd in Knesselare zetten dat in de verf.

Er werd in oude kaarten, foto’s en archieven gezocht om meer te vertellen over een bijzondere hoeve in St.-Maria-Aalter, over een dorpsfiguur uit Lotenhulle en over een misdaad uit de zomer van 1865 in Poeke.

De fotografen Hooft

Nog meer foto’s zijn te zien in een bijdrage over fotografie in Knesselare.

Een auteur dook in het dorpsleven van Ursel van enkele decennia geleden en bij de voetbalvrienden van Aalter-Brug vinden de lezers ongetwijfeld nog een paar oude bekenden terug. De rubrieken over dialect (‘aaktepuit’), het verhaal over een vergeten voorwerp (‘schrijftoestellen’) en een luimige afsluiter met de in afleveringen gepubliceerde geschiedenis van De Bels uit Bellem (deze keer in gevecht met een rund) ronden het geheel mooi af.

En dan is er nog iets, en dat brengt ons terug bij het begin van dit stuk: toeval bestaat niet…(?) In de dialectrubriek heeft dialectkenner Erik Wille het over winterse ziekten. “Wanneer ons eerste nummer van 2020 verschijnt, zijn de ergste winterse toestanden hopelijk achter de rug.” Helaas, wie kon in januari ook maar dromen wat er de weken daarop nog zou gebeuren? Een verschrikkelijke ziekte is in een mum van tijd de wereld rond gesneld en heeft het leven grondig veranderd. De in het stuk beschreven remedies tegen die vervelende vaollij’ (verkhoudheid) zijn van geen tel in tijden waarin een besmettelijke longkwaal met de grove middelen te lijf moeten worden gaan. De ‘zieëm’ en de ‘vliendersirobe’ zijn niet meer de aangewezen middelen. Het toont pijnlijk aan hoe (en hoe vlug) de tijden wel zijn veranderd…

‘t En ès hier niets of mieseere,” schrijft prof. dr. Chris De Wulf in tempore non suspecto in de aansluitende taalkunde rubriek. “Hier is niets dan miserie.” Het pas verschenen eerste nummer van Erfgoed Aalter 2020 doet ons alvast even die mieseere vergeten, brengt ons terug naar betere tijden in het verleden, en waarachtig ook betere tijden in de toekomst.

O ja, misschien nog dit: de in de Telex-rubriek aangekondigde activiteit voor Erfgoeddag (25 april 2020) is intussen uitgesteld

Nog geen abonnement? Voor 15 euro ontvangt u de jaargang 2020 van Erfgoed Aalter. Meer info op www.erfgoedaalter.be of via erfgoed.aalter@gmail.com

 

EXTRA: De vijf lezers van Knesselaars Nieuws die het snelst reageren (via bericht naar janvdc@telenet.be met opgave van naam en adres krijgen gratis het eerste nummer van 2020 thuis bezorgd.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s