Geen Cogetamafest, wel veel Knesselaars cultuurnieuws. Zij doen het voor u

 

Na vier edities dit jaar géén Cogetamafest. Kristof De Blaere bevestigde dit nieuws: “We hebben vier fantastische edities gehad en kijken uit naar volgende edities maar, we hebben beslist om in 2020 een sabbatjaar te nemen”.  Dat betekent niet dat er in Knesselare niets te beleven valt. Een overzicht van mooi gevulde programmaties en van de doeners die blijven zorgen voor de kleurrijke Knesselaarse vezels.

ONTBIJTCONCERT WIKIT (de “jongskes van ’t muziek”) 2/2

Op zondag 2 februari 2020 geeft WIKit voor de vierde maal een ontbijtconcert. Na de goed gesmaakte ontbijtconcerten van de vorige jaren gaan we dit jaar nogmaals voor hetzelfde concept.

Vanaf 9u kunnen jullie aanschuiven aan onze ontbijttafel. Voor het eerst wijken we uit naar een locatie buiten de gemeente. Dit jaar ontbijten we in het gemeentelijk ontmoetingscentrum te Aalter-Brug (Cardijnlaan 5).
WIKit brengt tweemaal een kwartier livemuziek (9u45 en 10u30).

We bieden jullie een ontbijt aan (boterkoek – pistolet – brood – beleg – warm en koud drankje – … ) voor een prijs van 9 euro per persoon. Kinderen onder 7 jaar betalen 5 euro.

Om iedereen van eten te voorzien werken we met inschrijvingen.

De inschrijving is pas definitief na het storten van het totaalbedrag met vermelding van naam op het rekeningnummer: BE84 9731 8983 1559.

Inschrijven kan ten laatste tot dinsdag 28 januari 2020. Meer info bij Fien Van de Casteele (fienvdc@hotmail.com)

DE KNESSELAARSE CAFES: “LEKKER DORP/TUSSEN POT EN PINTE”

Foto Joeri Seymortier (Het Laatste Nieuws)

De Knesselaarse cafébazen delen mee dat er op zondag 2 februari een gezamenlijk initiatief (Winterevent Tussen Pot en Pinte) komt op De Plaats van Knesselare, (gedacht wordt aan een eerder concept “Bar sur place”). Dat samenwerken deden ze al eerder met het plaatsen van borden ‘Horeca Knesselare heet u welkom’ op de invalswegen.

De horecamensen willen het imago van ‘lekker dorp’ Knesselare aanscherpen en voorkomen dat na de fusie met Aalter de Knesselaarse zaken wat minder in de kijker staan. Op twee februari gaan ze hun klanten eens “goed in de watten leggen”, onder meer een aantal optredens in de late namiddag en avond.

Het gaat voorlopig over de zaken Tjop’s, De Muze, De Swaene, De Nobis, La Mouche, De Litanie, Stamina en WillemTell. Verder nieuws volgt.

 

REDERIJKERS/STRIJDBROEDERS: veel lezingen en zevenmaal TONEEL

Opnieuw een handvol lezingen dit jaar, telkens op dinsdag in De Swaene. Op 11 februari komt Björn Rzoska (Vlaams Parlementslid Groen) spreken over het onverwerkte oorlogsverleden, een thema waarover hij recent een boek schreef (Opgesloten tussen zwart, wit en grijs).

Oorlog is ook de thematiek van de zeven voorstellingen van het toneelstuk ‘Eer de haan kraait‘ op 6, 7, 13, 14, 15, 20 en 21 maart.

Andere lezingen zijn er van Wouter Deboot over zijn fietsreizen (14 april), van huidig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem over ‘De stand van het land’ (12 mei), van Dominique Adriaens over ‘natuur en techniek‘ (8 september), van Ruben Verborgh over de toekomst van het internet/wereldwijde web 13 oktober) en van sportdirecteur Luc Meersman (Deinze, 10 november)

Meer informatie bij voorzitter/deken Renaat De Blaere (renaat.deblaere@telenet.be). Zetelen nog in het bestuur (de Eed) van de Strijdbroeders/Rederijkerskamer: Jean-Pierre David, Kristof De Blaere, Geert De Groote, Johan Gussé, Jan Magerman, Lorenzo Mortier, Rik Saey, Jan Van de Casteele, Robert Vanheers, en Hans Waerniers,

Meer info: Rederijkers/Strijdroeders Knesselare, klik hier

MARKANT (jaarprogramma)

Op het programma van Markant wordt in 2020 plaats gemaakt voor ‘Cheer(s)e: Meet & Greet’ met een kaasmeester (23 januari), een lezing ‘Over seks gesproken’ (6 februari), een spreker over ‘Fit in je hoofd door het piekeren los te laten (9 maart). Een natuurwandeling met Jacques Cleppe (22 april), een fietstocht (tuinbezoeken). Meer info vind je op de algemene site van Markant via deze link: Markant in je buurt. Lokale activiteiten hebben doorgaans plaats op maandag- of donderdagavond in De Swaene

In het bestuur van Markant vind je geen voorzitter. De verantwoordelijkheden zijn er verdeeld onder “teamleden”. Tot dat team behoren Marianne Stevens, Els De Neve, Astrid Robert, Hilde Geirnaert, Tina Arnaut, Nancy Mattheeuws, Mia Blanchaert en Mia Van Den Kerchove. Laatstgenoemde is ook de aangewezen contactpersoon. Op de site te bereiken via deze algemene link

FEMMA (jaarprogramma)

Femma organiseert lezingen of info-bijeenkomsten over Veilig en online bankieren, over leren ‘neen’ zeggen, en over incontinentie (15 oktober), Samen met Femma Aalter zijn er infomomenten over Brandpreventie, smartphone-lessen (28 en 30 april, 7 en 14 mei), en zoals gebruikelijk komen de vrouwen van Femma samen voor hobbynamiddagen, crea-salons, handletteren. fietstochten (mei tot en met september) en een stadswandeling in Gent.

Meer info via femma-knesselare@telenet.be bij Martine Schelstraete (09 374 74 98 of 0478 41 28 10) of bij Rita De Pauw  (rita.depauw@hotmail.com 
(09 374 52 01)

Andere bestuursleden zijn Denis Bleyaert, Mia Borlé, Angelique Bouché, Micheline Brisbois, Martine Byl, Jeannine Cooreman, Jeanine De Muynck, Ingrid De Noël, Arlettte De Paepe, Rita De Pauw, Rita D’Hooge, Maria Dierickx, Noëlla Hooft, Annemie Hoste, Magda Martens, Godelieve Plaiy, Clara Schelstraete, Marleen Van Hulle, Jennifer Verkimpe, Lucresse Vervaeck.

Lenteconcert blikvanger bij fanfare WILLEN IS KUNNEN

De fanfare organiseert een matinee-Lenteconcert in De Kleine Beer in Beernem op 3 mei, om 15 uur. Later op het jaar neemt WIK deel aan de Avondmarkt op 27 juni, die dit jaar georganiseerd wordt rond het thema ‘De Zee’. Willen is Kunnen speelt ook op 11 juli naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag (o.v.) en gaat in oktober voor een derde Oktoberfest met het thema Liefde voor ’t Muziek. In het najaar is er muziek op het kerkhof op 1 november (Reveil), een deelname aan de 11-novemberherdenking en muziek op Ceciliadag in de kerk (22 november). Contact opnemen in verband met instap in het orkest of in verband met de activiteiten bij voorzitter Philip Timmerman, Pietendries 16, 0496 51 93 09 (via mail:Philip Timmerman)

In het bestuur van de fanfare zetelen voorst nog Wim De Groote, Laurens Gyselbrecht, Patrick Poelman, Rik Saey, Anthony Stevens, Petra Tanghe, Fien en Karel Van de Casteele, Koen en Peter Van Hooreweghe, Hans Vanspeybroeck, Marieke Verhoestraete en Sophie Vermeersch.

Meer info en fotoboek op de site van WIK vindt u hier

 

DE LITANIE organiseert opnieuw Banddate

Estaminet/eethuis De Litanie organiseert in 2020 alvast volgende activiteiten:

  • 27 februari: Mardi Gras met Plareen Men (speelt onder meer blues, funk en gospel uit New Orleans)

  • 28 maart: samenstelling Bands voor Banddate 2020

  • 30 augustus: Banddate

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SWAENE: viermaal muziek in het voorjaar

Ook Brasserie De Swaene haalt dit jaar weer muziek in huis, met optredens van Jason Bradley, DJ Pascal, Rudi Noël Tsjakka en Andy (Live), telkens op maandag. Inschrijven in De Swaene (of telefonisch 09 374 09 75).

 

 

 

 

 

 

 

 

KVLV-vrouwen (jaarprogramma)

De KVLV, Vrouwen met vaart, krijgt einde deze maand een nieuwe naam, en een nieuw logo. Op de agenda zijn de blikvangers een bedrijfsbezoek aan ‘Meat & More’ (28 februari), een trip naar de musical Daens, een avond over valpreventie.

Daarnaast de lopende activiteiten, zoals Nordic-walking (op zondagen, het hele jaar door), hobby op donderdagen (16 en 30 januari, 13 en 27 februari, 12 en 26 maart, 9 en 23 april, 8 en 22 oktober, 12 en 26 november, 10 december), volksdans (maandelijks, behalve in juli en augustus), de namiddagfietstochten (tweewekelijks van mei tot september) en de traditionele vergaderingen (25 januari), het paasontbijt (12 april), een strandwandeling, de dag- en avondfietstocht (van mei tot september), de traditionele Bedevaart naar Kleit, een workshop Cocktails, een kookles.

Contact: Martina Vanbelleghem (0479 52 23 74 martina.vanbelleghem@telenet.be of Marie-Anne De Sutter (09 374 23 56 of 0477 34 27 50 m.a.desutter@hotmail.be)

NEOS mikt op cultuur (jaarprogramma)

De seniorenorganisatie Neos Knesselare telt 111 leden en staat open voor iedereen die zich aangesproken voelt door het programma van de Knesselaarse afdeling. De lokale activiteiten, telkens op donderdagnamiddag, hebben plaats in De Swaene. Op het programma 2020 een quiz, de lezing ‘Rijkdom uit de Noordzee‘ (Wilfried Moeyaert over proevertjes, 5 maart),de lezing ‘De geschiedenis van de geneeskunde‘ (Paul Broos 23 april), een infoavond over Vernieuwing in erfrecht, zorgvolmacht, e.a. (notaris Ann Chijs, 7 mei), de lezing ‘5000 jaar Chinese cultuur‘ (18 juni), de lezing ‘Achter de schermen van het Vaticaan‘ (Tom Swaenepoel, 10 september). Op 1 oktober is onze voormalige dorpsgenoot Frank De Gruyter te gast met een theatervoorstelling

Daarnaast is voorzien: een uitstap samen met Femma, een jaarlijks etentje, een namiddag ‘buitenspelen’, Meer details klik hier:

Bestuursleden zijn Lea Andries, Roland de Blonde, Katrien De Meyer, Marie-Paul De Muyt, Lea Devreese, Christianne Matthijs (secretaris, 09 374 19 86), Elisabeth Ramael (voorzitter, 09 374 41 49), Lutgarde Stock, Linda Willems, Angele De Meulenaere en Linda Gussé. Sfeerbeelden van de NEOS-activiteiten van vorig jaar vindt u HIER

WIELERKOERS – MEMORIAL BJORG (maart)

De liefhebbers van koers, en dat zijn er toch nogal wat in Knesselare, kunnen een aantal data in hun agenda noteren, met voorop de Tweedaagse Memorial Bjorg Lambrecht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LANDELIJKE GILDE: Sneukeltoer topactiviteit (12 juli)

De Landelijke Gilde programmeert met de schooljaren mee. In 2020 na de nieuwjaarsreceptie op 18 januari op het programma onder meer een kaarting (8 februari), netbal (februari), een teerfeest (29 februari), een dropping (22 maart), een tractorwijding (1 mei), een ‘verwenning’ van de mama’s (31 mei), een activiteit op de Avondmarkt (27 juni), de traditionele SNEUKELTOER (12 juli), een familie-uitstap (12 september), en de maandelijkse puntenbollingen (tweede donderdag van de maand) en bollingtornooien (vierde dinsdag van de maand).

Het bestuur van de Landelijke Gilde: Adelin Mattheeuws (voorzitter, 09 374 17 96), Paul Standaert (secretaris), Nico Van Hulle (ondervoorzitter), Adhemar Coudeville, Kristof De Vreese, Christophe Turrekens, Johan Dierickx, Kris Eeclo, Dominiek Gyselbrecht, Georges Gyselbrecht en Rudi Van de Kerckhove.

Contactadres Landelijke Gilde Knesselare: Secretaris: Standaert Paul Hooiestraat 8 – 9910 (09 374 18 81).

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s