De komende week kunnen we naar een paar interessante lezingen. Gert Keunen komt spreken over popmuziek, Ludo De Witte over het omvergooien van ons kapitalistisch systeem. Voordrachten op uitnodiging van de Rederijkers en Neos.
Van charmezangers tot boys bands
Gert Keunen is docent, publicist en muzikant. Hij schreef zijn doctoraat over de werking van de popindustrie. Hij doceert muziekgeschiedenis en muziekindustrie in diverse hogescholen (Conservatorium Gent, Hasselt, Rits in Brussel). Popmuziek telt zowat evenveel artiesten als er stijlen zijn. Bovendien lijken die vaak van korte duur en worden we overstelpt met trends, hypes en rages. Hoe komt muziek in de mainstream terecht, wat is dan de relatie met de underground, hoe komen muziekstijlen tot stand en hoe blijven ze overleven, wat is daarin de rol van de media en de platenfirma’s, hoe kunnen artiesten carrière maken en wat is er veranderd door sociale media en de digitale revolutie?
Zowat de hele popgeschiedenis passeert in vogelvlucht de revue: van charmezangers tot boys bands, van blues en folk tot rock en metal, van soul en funk tot house en techno. Dinsdag 7 mei om 20 uur in De Swaene.
Een radicaal linkse kijk op klimaat en kapitalisme
Neos, een van onze seniorenverenigingen pakt regelmatig uit met lezingen over de meest verschillende thema’s en met sprekers van alle strekkingen. Op donderdag 9 mei om 14 uur komt de socioloog Ludo De Witte, auteur van een ophefmakende studie over de moord op de eerste Congolese premier Patrice Lumumba, van ‘Wie is bang van moslims?‘ en van ‘Huurlingen, geheimagenten en diplomaten (2014) in De Swaene voor Neos spreken onder de titel van zijn boek: ‘Als de laatste boom geveld is, eten we ons geld wel op‘. Voor De Witte is alles de schuld van het kapitalisme. Willen we de aarde redden dan moet het hele systeem worden omgegooid, aldus de radicale ecosocialist. Donderdag 9 mei om 14 uur in De Swaene. Toegang: 15 euro.