Weinig Knesselare in nieuwe “groene” ploeg in Aalter

 

Groen Aalter stelt op 27 januari de ploeg voor die de komende zes jaar de grootste oppositiepartij wordt in Aalter. Knesselare is er niet meer in vertegenwoordigd. De fusie betekent voor Knesselare hoe dan ook een politieke verarming. Overigens niet alleen voor Groen.

Seppe Santens, Ann Depoortere, Piet Smessaert, Mieke Schauvliege, Sarah Verniers en Jesse De Meulenaere. (Foto: Jesse De Meulenaere)

De jaarwisseling haalt ook het politieke landschap dooreen. De politieke oppositie in Aalter moet komen van zes raadsleden van Groen, eentje van Open Vld plus (waar de tweekoppige fractie nog voor de start al meteen is gehalveerd, en de ander Mieke Vertriest ergens op de dool is, voorlopig als “onafhankelijke” of als “een vrouw van honderd kleurtjes samen”), en één vertegenwoordiger van Vlaams Belang.

En de N-VA dan? Twee van de drie N-VA-verkozenen staan voor de moeilijke opgave: ergens achteraan op het CD&V-schip zes jaar mee dobberen op de politieke zee en proberen om toch nu en dan eens in beeld te komen. Met als enig alternatief om in de loop van de legislatuur toch voor de oppositie te kiezen. Zes jaar is lang. De meningen over de te volgen strategie zijn zo verdeeld dat de lijsttrekker na een ruzie binnen de partij zich aansloot bij het kartel CD&V/N-VA). Afwachten wat het wordt.

Groen spreekt zelf van “een knap resultaat op 14 oktober” en van “een nieuwe ploeg, met transfers uit Knesselare én vers bloed”.  Die transfer uit Knesselare ging evenwel niet door. Alleen Ann Depoortere misschien, maar Ann is een Urselse. En als we goed zijn ingelicht wordt de band tussen Knesselare en Ursel in fusieland zoiets als de band tussen Bellem en Knesselare of tussen Lotenhulle en Ursel…

Risico

Groen was voorstander van de fusie. Dit risico heeft men blijkbaar niet correct ingeschat. Het wordt een hele opgave om in Knesselare de groene waakvlam brandende te houden.

Zoals Groen schrijft: enkele gevestigde waarden blijven “trouw op post”. De vier Aalterse kandidaten Mieke Schauvliege (46), Seppe Santens (35), Sarah Verniers (28) en Piet Smessaert én de Aalterse nieuwkomer Jesse De Meulenaere (22). “Je zou wel kunnen zeggen dat wij de saaiste ploeg van Aalter zijn”, aldus fractieleider Schauvliege: ”Bij ons geen politieke afrekeningen of overgeloop. Wij staan allemaal vredig op dezelfde lijn.” Die lijn is in Knesselare evenwel heel dunnetjes geworden.

De nieuwjaarsreceptie van Groen heeft plaats in het kasteel van Poeke op 27 januari. Gastsprekers zijn de Oost-Vlaamse parlementsleden Björn Rzoska.en Evita Willaert.

De nieuwe gemeenteraad van de fusiegemeente Aalter moet op woensdag 2 januari om 20 uur nog de eed afleggen.