En wie van de Meetjes heeft de hoogste? Jawel!

Welwel… Een lezer vroeg ons naar de hoogte van de kerktoren van Knesselare. In maar weinig publicaties is die hoogte precies vermeld. Uiteindelijk vonden we dan toch wat we zochten, en meer zelfs: een lijstje voor alle gemeenten van het Meetjesland. En wat blijkt? We hebben de hoogste.

De precieze hoogte van de Sint-Willibrorduskerk, dat was zo’n leuk weetje dat de onderwijzers zaliger ons destijds nog probeerden mee te geven. Hoog!, onthielden we, en we kropen er op, op zoek naar avontuur en kattenkwaad.”Om en bij de zestig meter”, onthielden de dappersten.

Vandaag weten we dat de kerk precies 62,520 meter hoog is, en hiermee de hoogste toren van alle kerken in het Meetjesland (Eeklo is hoger, maar dat is een stad). Taptoe publiceerde in 2013 na precieze metingen foto’s en hoogte (lees en kijk hier: artikel Taptoe – Merk op: Aalter staat niet in het lijstje…)

Kerktorens waren altijd een uitstekend vizier voor fotografen die dan ook graag tot in de toren klommen. Dat is dezer dagen niet meer mogelijk, omdat de luiken van de toren zijn afgesloten. Maar generaties Knesselaarse kinderen klommen er – goed dat de ouders het niet zagen – in de ‘gebinten’ tot zelfs aan de bovenste luiken. Dat had slecht kunnen aflopen, maar we herinneren ons niet meteen ongevallen.

Ongevallen bij de bouw waren er overigens wel. Op minstens twee momenten zijn er wel arbeiders naar beneden gedonderd bij de uitvoering van herstelwerken op dak en toren. Einde de jaren 1800 stortte zelfs eens een heel deel van de kerk in (lees hierover binnenkort meer op Knesselaars Nieuws in de rubriek Gazettenpraat).

Passend bij dit stukje over de kerktoren hier ook de link naar het artikel Lenzen door de luiken uit onze publicatie ‘Foto’s en feiten uit een beeld-schoon dorp’ (2013) en een beetje Knesselaars Nieuws:

Ter info nu al meedelen: Op vrijdag 10 november van 18 tot 22 uur in de kerk tentoonstelling naar aanleiding van “De Nachten van het Meetjesland” een tentoonstelling van enkele kerkschatten, en van een serie cartoons van Johan Gussé, een kleine tentoonstelling van beelden van Luc Andries en keramiek van Marc Quintyn, een beeldprojectie van foto’s van de kerk en een streep muziek. Organisatie: de kerkraad in samenwerking met Comeet.

In onderstaande prentenbak enkele “externe” torenfoto’s van Paul en het torenspitsklassement.

Deze slideshow vereist JavaScript.