“Uw gedacht” over toekomst Drongengoed

Nogal wat verenigingen en organisaties houden zich bezig met natuur en landschap. Van drie ervan kregen we nieuws. De Lanschapskrant viel bij iedereen in de bus. Landschapspark Drongengoed zou binnenkort uw mening vragen over de toekomst van het Drongengoed. En de jagers van ‘Wij steken zomaar over’  hebben weer de handen vol met botsende reeën…Het project

Regionaal Landschap Meetjesland vzw (RLM) is een organisatie die “werkt aan een draagvlak voor natuur en landschap in de regio”. Steun is er onder meer van de EU, van Vlaanderen, van de provincie en tien Meetjeslandse gemeenten. Aalter is daar niet bij. Het is maar één van de zaken die bij fusie moeten worden uitgeklaard. De tien gemeenten zijn Assenede, Eeklo, Kaprijke, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot, Zomergem en Knesselare.

De doelstelling is het verstrekken van informatie, het sensibiliseren en het realiseren van kleine projecten, het opkrikken van de “waardering” bij de inwoners voor hun eigen streek. Concreet: werken aan landschap en natuur- en landschapsbeleving.

In de jongste editie van de Landschapskrant, gratis verspreid op 53.400 exemplaren, is er aandacht voor een avonturenspeelplaats en een natuurspeelplaats in scholen in Nevele en in Eeklo, voor een nieuwe ‘ontmoetingsplaats’ in Beke-Zomergem, voor houtsnipperverwarming (hout = goud). En voor Knesselare, dat kan rekenen op steun voor het aanplanten van bomen en nieuwe boomgaarden in Ursel (vallei van de Wagemakersstroom en de Driesbeek) en het strategisch project Landschapspark Drongengoed (lees hierover: ….). RLM staat overigens mee aan de wieg van de website www.drongengoed.be.

 

 

 

 

Landschapspark

Een landschapspark is een gebied met een rijke geschiedenis, herkenbaar in het landschap, met bijzondere natuurwaarden, en een “mooi landschap”. Een groene ruimte om te wandelen, fietsen, sporten, rusten, ontspannen, spelen. Het Drongengoed is er eentje. Het gaat er straks anders uitzien. Dat is toch het doel van het Strategisch Project Landschapspark Drongengoed.

Het “landschapspark Drongengoed” strekt zich uit over zeven gemeenten. Hier is Aalter dan weer wel bij (zie kaartje). Precieze grenzen zijn er niet, maar Knesselare en het Drongengoed liggen centraal, tussen onder meer het provinciaal domein Het Leen, de Kwadebossen en Lembeekse bossen, het kanaal en Bulskampveld, de Kraenepoel en de Markettebossen rond Bellem/Aalter.

Wedstrijd

Nog voor de zomervakantie kunnen alle inwoners van dat gebied deelnemen aan een ideeënwedstrijd  over de verdere uitbouw van het Drongengoed. “De winnaars krijgen een financieel steuntje in de rug”, lezen we. Ideeën zijn welkom, bij Landschapspark Drongengoed (www.drongengoed.be ), maar ook bij www.knesselaarsnieuws.net natuurlijk.Meer info binnenkort op de website www.drongengoed.be en waar mogelijk ook op Knesselaars Nieuws.

 

 

Ook in Drongengoed wat meer bos beschermd

Ondertussen zit ook de Vlaamse overheid niet stil. Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) beschermt in het Meetjesland 206 hectare bos. Dat is groen dat nooit meer mag verdwijnen. In Knesselare gaat het om 14 hectare die aansluiten bij het Drongengoedbos en het vliegveld van Ursel. Ook andere gemeenten krijgen hun part. Kaprijke scheert de hoogste toppen met 61 hectare, gevolgd door Aalter met 52 hectare (onder andere in deelgemeente Maria-Alter en langs de E40). Daarna volgen Maldegem (32 ha),  Deinze en Zomergem (22 ha), Evergem (15 ha), Sint-Martens-Latem (14 ha), Zulte (8 ha), Assenede (7 ha) en Eeklo (3 ha)

Mooi, maar niet ongevaarlijk

Reeën in het Drongengoed (Foto Mattie Meets Nature)

 

Reeën zijn indrukwekkende beestjes, maar niet helemaal ongevaarlijk. In de eerste vier maanden van vorig jaar werden zes reeën aangereden. In mei worden nieuwe kalveren geboren en dan wordt het nog gevaarlijker. Onder meer verstoten hertenjongen zouden zorgen voor een piek in aanrijdingen. Chauffeurs in de omgeving van de Drongengoedbossen rijden best voorzichtig, want het aantal aanrijdingen met reewild ligt vooral hoog in deze periode.

In 2016 richtten vier Urselse jagers de werkgroep ‘Wij Steken Zomaar Over’ op. Via de jacht probeert men de sterk groeiende populaties reeën en damherten actief te beheren, maar de jagers zetten via hun groep ook in op verkeersveiligheid en preventie (wildspiegels, een waarschuwingscampagne met waarschuwende posters en borden).

Begin april kwam in Maria-Aalter nog een motorrijder zwaar ten val na een aanrijding met een reebok. Volgens Nico Van de Walle van ‘Wij Steken Zomaar Over’ werden in de eerste drie maanden van dit jaar al zeven aanrijdingen met reewild geregistreerd. Het zijn er beslist nog meer, want niet iedereen meldt een aanrijding. Hij schat dat de reeën- en damhertenpopulatie in het Drongengoed boven de honderd dieren zit. “Dringend tijd voor overleg en actie op Vlaams niveau!”, lezen we op de Facebook van de werkgroep