Vereniging in Beeld: vzw Vrienden van het Drongengoed

 

Het Drongengoed ligt in Ursel, ten dele in Maldegem, een klein beetje in Knesselare, en sinds de fusie formeel dus ook in Aalter. Het is een uitdagende combinatie van natuur en cultuur. Dat geldt vooral voor de Drongengoedhoeve en onmiddellijke omgeving. Een vzw Vrienden van het Drongengoed, waarin ook Knesselare goed is vertegenwoordigd, is een jonge vereniging, die zich om die prachtige biotoop bekommert. In coronatijd ging vzw door, waar het kon.

De vzw werd “geboren” op 16 oktober 2016 – straks netjes vijf jaar geleden – met een goed omschreven statutaire opdracht: Het Drongengoedgebied promoten én ontsluiten voor zoveel mogelijk mensen mét zoveel mogelijk mensen of partners (zonder uitsluiting). Op een projectmatige manier én vanuit een holistische visie waarin meerdere disciplines (geologie, archeologie, historiek, natuur, cultuur…) evenwaardig én complementair zijn in een duurzame geest van samenwerking.”

“We hebben al heel wat ‘activiteiten en kilometers’ op ons jonge verenigingsparcours”, aldus Hugo Vermeren, voorzitter van de vzw (*), verwijzend naar de talrijke activiteiten en vergaderingen.

De 15 projecten

Fysieke vergaderingen zijn er voor de Raad van Bestuur, de algemene ledenvergadering, met projectbetrokkenen of met mogelijke partners voor onze projecten (15 projecten…) of activiteiten; (omschrijving van die “projecten”, zie afbeelding hierboven).

Publieksgerichte activiteiten omvatten gidsbeurten, groepsarrangementen voor scholen, deelname aan grotere activiteiten van partners, diverse infomomenten, onthaalmomenten, reconstructies, bezoeken, een schaapscheerdag rond 15 mei, een jaarlijkse fruitveiling op stam op de hoogstamboomgaard op 15 augustus….

De vzw is ook een stem in diverse online vergaderingen, soms  met 2, soms met 100 deelnemers of meer over tal van boeiende onderwerpen (interne organisatie, over allerlei domeinen, mobiliteitsonderwerpen, grofwildseminaries, toekomstgerichte toeristische infovergaderingen, geoparksite-vergaderingen, erfgoedvergaderingen van herita);

Vermeren wijst ten slotte nog op een boeiende en groeiende werking van de vrijwilligerswerking in de kruidentuin of in andere projecten en naar een kwalitatieve gevarieerde workshopwerking aansluitend bij onze projecten…

Samen leven op de Cuesta

Op vraag van Knesselaars Nieuws gaat Hugo Vermeren nog wat dieper in over de werking en de doelstellingen. Het is duidelijk dat de vzw vooral bruggen wil bouwen, met zowat alle instanties die met het Drongengoed te maken hebben.

Vermeren: “Ondanks het feit dat ook de vzw nu het jongste anderhalf jaar moet werken in een moeilijke corona-periode werden intern in de vzw heel belangrijke stappen gezet. Door het wegvallen van een aantal vergaderingen en activiteiten werd bewust aandacht geschonken aan de statutaire invulling van onze werking. Vooral wat betreft de projectwerking:  zinvolle projecten in een logisch verband, fysiek én financieel haalbaar”.

SAMEN LEVEN op de CUESTA… (tekst Hugo Vermeren)

In overleg met Paul Vansteelandt, zaakvoerder van de BV Drongengoedhoeve, werd ijverig gezocht naar een toekomstgerichte werking. De historische prachtige DRONGENGOEDHOEVE is immers sinds lang voor velen een ontmoetingsplaats en een uitvalsbasis voor gevarieerde en boeiende streekbeleving.

Voor de de hoeve ook de administratieve zetel.  Maar het vzw-werk, nl. het promoten én ontsluiten, omvat het hele Drongengoedgebied. Vandaar gebiedsgerichte info en projectinformatie via fotoreeksen in de hoeve of op de Cuesta-zolder, en bvb. ook in de fotomappenreeksen van onze Facebookpagina (vzw VRIENDEN van het DRONGENGOED)

Het historisch unieke samengaan tussen cultuur én natuur, tussen mens én natuur, op zo’n plek, mocht een zichtbaar duurzaam karakter krijgen…

Beheersovereenkomst

Als vzw konden we met de BV Drongengoedhoeve daarom een belangrijke beheersovereenkomst afsluiten.  Naast de vele materiële realisaties van de eigenaar in de afgelopen jaren, sloten we met hem een beheersovereenkomst af.

Die vertalen we als vzw in 15 deelprojecten onder de leiding van een projectverantwoordelijke. Want we willen zolang als mogelijk, én, met behulp van velen, deze ‘magische plek’ bewaren voor de lokale bevolking en de ‘passanten’.

Dat is niet evident.  We kennen de toekomst niet.  We weten niet of corona volgelingen krijgt of dat er andere bedreigingen een rol zullen spelen. We willen als vzw in overleg met anderen (zonder uitsluiting) en via samenwerking elke dreiging het hoofd bieden.

Wat we alvast leerden in deze coronajaren (…) is dat mensen kunnen én willen SAMENWERKEN als het cultuur- en natuurkader er is, als er perspectief zichtbaar wordt wordt, als ook moeilijke projecten realiseerbaar zijn en als ze gedreven gedragen worden door warme mensen.  Van lokaal of van veraf…

Het doet ongelooflijk veel deugd wanneer gasten, vaste of toevallige, met interesse én respect onze projecten ontdekken, ervan genieten en erin ontspannen. Of als je voelt dan SAMENWERKEN opnieuw méér kansen krijgt…en geen hol woord is.

Of om het met een vrijwilliger te zeggen:  ongelooflijk hoe stil én aantrekkelijk deze plek blijft, en toch elke dag opnieuw anders is. Daar wil ik met plezier meerdere dagen per week vanuit Hansbeke vrijwilligerswerk voor komen doen.  Zelfs per fiets. Want de sfeer is goed, het kader uniek en de mensen warm en hartelijk…  

Hugo Vermeren, voorzitter.

(*) 2016: 2 vergaderingen, 5 activiteiten; 2017: 5 vergaderingen en 15 activiteiten; 2018: 4 vergaderingen en 13 activiteiten; 2019: 5 vergaderingen en 17 activiteiten; 2020: 2 fysieke en 1 online vergadering en 5 activiteiten;  2021: 3 fysieke en 10 online vergaderingen en 5 activiteiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s