Drongengoed landschapspark of niet?

 

Deze zomer was en is het uitkijken naar wat er gebeurt met het Drongengoed in de nabije toekomst. Er een “Vlaams park” van maken? Het initiatief zou van de gemeente(n) moeten komen. Groen vraagt daar werk van te maken, maar Pieter De Crem laat zich daarover voorlopig niet horen.

Het Drongengoed zorgt al jaren voor spanning. Over het kappen van bomen. Over de vliegerkes. Over de toegankelijkheid. Over de jacht. Over overlast en geen overlast. Recent ook over een gebrek aan voldoende parkeerplaats.

Over veel van die dossiers raken de overheidsinstanties (Agentschap Natuur en Bos, Defensie, Erfgoedinstanties…) en de gebruikers het maar niet eens. De toegangsweg naar het Drongengoed (dat als privé-domein toegankelijk blijft en waar nog wél mag worden geparkeerd, zeker door minder mobiele mensen en senioren die de cafetaria bezoeken) werd half dichtgeknepen door wat misleidende maar ondertussen blijkbaar “bijgestuurde” signalisatie, een rij dicht bij mekaar geplaatste paaltjes en het blijkbaar niet prioritair zijn van het dempen van putten op de toegangsweg en naast de smalle weg naar het Jagershof. Wie zijn auto een beetje liefheeft, wordt hier op de proef gesteld.

Nieuwe discussie

Dit jaar kwam daar nog een nieuw discussiepunt bij. In het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024 staat de ambitie om in Vlaanderen enkele ‘Landschapsparken’ en ‘Nationale Parken Vlaanderen’ te realiseren. Die vallen beide onder de koepelnaam ‘Vlaamse Parken’. Een landschapspark is een afgebakend gebied (minimum 10.000 ha), met een specifiek landschap en belangrijke ecologische, abiotische, en biotische (levende en niet levende) natuur, en  culturele of landschappelijke waarden. Het Drongengoed biedt die mogelijkheden, maar komt het ervan?

Zuhal Demir

Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir lanceerde op 19 april 2021 een ‘oproep voor kandidaat Landschapsparken’​. Na selectie volgt een begeleidingstraject voor de  opmaak van een masterplan en een operationeel plan voor hun gebied, inclusief begeleiding en financiële steun.

Een erkenning moet dat landschap nog versterken en meer uitstraling geven. Ze moet er komen via een coalitie of samenwerkingsverband op maat van het gebied, en worden gedragen door relevante lokale en regionale belanghebbenden. Ze moet er komen door samenwerking van de verschillende sectoren (erfgoed, recreatie, natuur, landbouw, wonen, bedrijvigheid, toerisme,… ). De criteria hiervoor vindt de lezer in het oproepreglement. Gezien de omvang van het project is het Aalter dat – in samenwerking met andere betrokken gemeentebesturen – zou kunnen reageren. Dat moet gebeuren uiterlijk op 15 september 2021.

Ingediende projecten – er zouden er al een dertig zijn en er zal een lastige selectie volgen – worden beoordeeld door een onafhankelijke jury van experten die aanduiden wie uiteindelijk in aanmerking komt voor begeleiding en steun. Midden 2023, volgt dan de ultieme beslissing van de Vlaamse overheid.

​​Politiek
 

Wat zijn de politieke reacties op dat plan? Pieter De Crem zweeg tot dusver in alle talen. Hij kan daar goede redenen voor hebben, of toch achter de schermen aan “iets” aan het werken zijn, maar is dezer dagen erg moeilijk te bereiken voor commentaar.

Voortgaande op uitspraken na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 heeft de burgemeester vermoedelijk andere prioriteiten met het Drongengoed. De drones-historie bij voorbeeld. De vraag is of die er effectief komen en of dat plan spoort met het project van de Landschapsparken. Over het drone-verhaal kunt u hier meer lezen (Over helihaven, drones, oud klooster en de Ring van knesselare) in een eerder verschenen artikel op Knesselaars Nieuws.

Het Meerjarenplan 2020-2025 van de gemeente Aalter (2019) bevat een uitgebreide passage over de drones (zie helemaal onderaan). “Drones worden het transportmiddel van de toekomst, en we willen hier als gemeente Aalter een pioniersrol spelen”, zei Pieter De Crem een paar jaar geleden tijdens zijn Ronde van Aalter. “Drones zullen ingezet worden voor onder andere transport van organen, maar ook in de strijd tegen criminaliteit. Ook helikopters moeten er kunnen landen. We gaan ter plaatse voor de nodige infrastructuur zorgen, en dat zal ook voor tewerkstelling zorgen. Zo wordt Aalter een referentiepunt in ons land.”

Drie jaar verder is het onduidelijk wat daar nog van over blijft.

Terug naar het initiatief van Demir en de respons daarop in de Aalterse politiek. Voor Vlaams Belang ligt het thema tot dusver nogal ver van de dagelijkse belangstelling. De N-VA zit voorlopig ergens verstopt en ook van VLD en Vooruit! is er (voorlopig) geen nieuws. In Aalter is het in dit dossier de facto voorlopig alleen Groen dat zich roert. 

Groen zet druk op de politieke ketel. Foto van de volledige actiegroep van Groen Aalter, Groen Beernem, Groen Maldegem, Groen Oostkamp.

Groen Aalter, Groen Maldegem, Groen Beernem, Groen Oostkamp en de Groene Provincieraadsleden van West- en Oost-Vlaanderen voerden eerder deze maand (zaterdag 10 juli) samen actie in de omgeving van de Hoekestraatbrug. Het kruispunt van twee gebieden, aldus Vlaamsparlementslid Mieke Schauvliege. De Groenen gaan resoluut voor een landschapspark dat Bulkskampveld en Drongengoed met elkaar verbindt, “waar natuur, bos, landbouw, toerisme en recreatie hand in hand gaan”. 

Mieke Schauvliege

De vraag is natuurlijk of Groen met die actie impact heeft op het dossier, en het versnelt of vertraagt? “Wij kunnen dat project als partij natuurlijk niet zelf in gang steken”, aldus Schauvliege, “maar aangezien het al in september moet worden ingediend – nadien is er nog ruim tijd om met overheidssteun een concreet plan uit te werken – hopen we nu iets in beweging te krijgen, want er is toch wel haast bij. Voor ons zou een project er kunnen komen via nauwe samenwerking met de provincies West- en Oost-Vlaanderen, de betrokken gemeentes (Beernem, Wingene, Ruiselede, Oostkamp, Aalter, Maldegem, Eeklo, en Lievegem), de natuurorganisaties en de landbouwverenigingen”.

De vzw

Buiten de politiek om zijn ook Paul Van Steelandt, eigenaar van het Drongengoed, en de vzw Vrienden van het Drongengoed vragende partij voor het tijdig indienen van een dossier. In die kringen circuleert het werkstuk ‘Een insteek voor het indienen van een conceptnota ter verdediging van een erkenning van een Vlaams Landschapspark Drongengoed‘. Een interessant document met info over de troeven van de site. Daarover hebben we het een volgende keer.

De vzw werkt aan een activiteit naar aanleiding van het 900 jaar bestaan van de paters Norbertijnen, die ook een abdij hebben in Drongen, van waaruit het Drongengoed op de kaart werd gezet. Dat zou iets worden voor het najaar.

Epiloog (of proloog?)

Hieronder fragment uit het Meerjarenplan 2019 over Drongengoed en drones. Vragen gesteld op de “Ronde van Aalter”, infovergaderingen in alle deelkernen. En antwoorden van de burgemeester(s-

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s