Meer zone-30, rustiger Helle-, Kerk- en Kwadamstraat, parkeerstop op De Plaats

Het Aalters “circulatieplan” voor Knesselare is bekend. Burgemeester Pieter De Crem gaf op een digitaal infomoment op 8 juni uitleg over wat er verandert voor Knesselare. Eenrichtingsverkeer voor auto’s in Kerkstraat en Kwadamstraat, meer zone 30, een autovrije De Plaats, zoeken naar oplossing voor camiondrukte, dat zijn zowat de blikvangers.

Het algemeen principe werd omschreven als “meer aandacht voor verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid”. Dat principe wordt gekoppeld aan enkele concrete plannen.

  1. Er wordt ingezet op voorrang voor voetgangers- en fietsers, met meer zone-30 gebieden. Wie het plannetje verderop bekijkt zal de enkele uitbreidingen wel vinden (Kloosterstraat, Veldstraat, Maldegemseweg, en na een door de burgemeester opgepikte interventie van voormalig gemeenteraadslid Fons De Neve wellicht nu ook de volledige Nieuwstraat). De burgemeester herhaalde meermaals dat er niet zal gelachen worden met overtredingen. “Controleren en verbaliseren, het zal gebeuren!”.
  2. Kerkstraat wordt fietsstraat met tweezijdig fiets- en eenzijdig autoverkeer van de kerk richting Looierijstraat/Molenstraat (Nieuwendorpe) of Hoekestraat (noord-zuid).
  3. Kwadamstraat wordt fietsstraat, met ook hier tweezijdig fietsverkeer en eenrichtingsverkeer voor auto’s vanuit Hellestraat naar Kloosterstraat
  4. Op De Plaats komt minder parkeermogelijkheid. Het dorpsplein wordt “vrijgemaakt” en meer ruimte voor het erfgoed van de gerenoveerde Sint-Willibrorduskerk, voor horeca en middenstand (en wellicht ook voor de caféterassen, al kwam dat niet ter sprake). Waar den wel parkeren: zie 5
  5. Alternatieve parkeergelegenheid komt er in een zogenaamde ‘Zoekzone’, dat moeten parkeerplaatsen zijn nabij De Plaats. Waar? Helemaal duidelijk was het niet (er is nu plaats aan het kerkhof). Even werd voorwaardelijk verwezen naar parkeerplaatsen achter de pastorie.
  6. In delen van de Kloosterstraat en Veldstraat, Maldegemseweg en Nieuwstraat wordt 30 per uur de maximumsnelheid. Het Hellestraatverkeer beperken blijft een grote uitdaging

Hellestraat

Pieter De Crem besteedde redelijk wat aandacht aan dat probleem op die Gewestweg. In samenwerking met Beernem wil Aalter het verkeer vanuit Beernem reduceren (gebruik afrit Beernem demotiveren, etc.)

“Het probleem is niet nieuw”, zei de burgemeester. De suggesties om het op te lossen – onder meer met trajectcontrole – zijn dat ook niet: borden en “misschien camera’s”.

“Het doorgaand verkeer verbieden kan niet”, gaf De Crem toe, “maar we willen er wel voor zorgen dat het niet passend verkeer de Hellestraat NIET meer neemt”. Afwachten of, hoe en wanneer dat lukt.

Timing

“We zullen niet talmen, om op 1 september het circulatieplan opstarten”, aldus De Crem. De Crem zag het digitaal infomoment met toelichting als het’ inspraakmoment. Vragen kunnen wel nog gesteld via andere kanalen. En niet over “mijn deur en mijn tuin”. Meer info vinden de inwoners ook in TotAalter van 28-29 juni. Voor het niet digitaal vaardige deel van de bevolking is de inspraak minder evident. “Inspraak kan, maar niet om onze plannen inzake Kwadamstraat of De Plaats nog te veranderen”, aldus de burgemeester.

Ringweg

De Crem bevestigde dat hij voorstander blijft van een Ringweg, maar dat een gemeente NIET de bevoegdheid heeft om zo’n dossier in gang te zetten. De Vlaamse Gemeenschap kan dat wel. En ja, dat zal met onteigeningen gepaard gaan. Maar “het is niet iets dat volgend jaar al zal gerealiseerd zijn”.

Veldstraat

De misschien wel ergerlijkste, want drukste konijnenpijp in het Knesselaars verkeer is de Veldstraat. Op de vraag of daar mogelijks fietsstroken konden komen, zei de burgemeester dat dit op die smalle weg niet evident is. Het tracé verbreden is dan weer problematisch omdat daarvoor ongetwijfeld onteigeningen ter sprake zouden moeten komen.

Bekijk de toelichting van de burgemeester HIER

Burgemeester Pieter De Crem op de voorstelling van het circulatieplan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s