In de wielen van KVC ‘t MEETJESLAND

 

Een groep piepjonge “coureurkes”in kleurige tenuetjes  gevolgd door een opvallende auto vertrekt wekelijks van op de parking van het sportcomplex Flabbaert op training. Achter de tribune van VK Knesselare zien we regelmatig jongens en meisjes op hun BMX over de heuveltjes vliegen.  Welke vereniging zorgt er voor dat dit allemaal in goede banen geleid wordt? Luc De Muynck trok voor meer toelichting naar Fredy Tanghe.

Fredy Tanghe, huidig voorzitter

We trokken met veel vragen naar Fredy Tanghe, voorzitter van KVC ‘t Meetjesland en zelf oud-renner.  Zijn enthousiasme voor de club blijkt uit zijn antwoorden op de vragen, maar vooral uit de dagelijkse bekommernissen en werkzaamheden voor de club. En we kunnen getuigen dat zijn telefoon niet stilstond tijdens dit interview.

Bestaat de club al lang?

Velo Club Meetjesland werd opgericht in Eeklo op 1 december 1957 door Albert ’t Jolyn uit Eeklo en Sportafgevaardigde Omer Haeck uit Zomergem. De maatschappelijke zetel werd in 2007 van Eeklo overgeplaatst naar Knesselare.

Enkele renners die in de regio toch enige bekendheid genoten zoals Jozef Timmerman (Knesselare), Urbain De Brauwer (Ursel), Pol Vergauwe (Sint Laureins), Kamiel Vyncke (Maldegem) en Romain De Loof (Eeklo, met Knesselaarse roots) en de nog steeds laatste Belgische grote ronde- winnaar Johan De Muynck reden voor VC ’t Meetjesland. Johan De Muynck is nog steeds een graag geziene figuur in de club waarvan hij de “peter” is.

 

Gerard Vandenabeele

Het voorzitterschap van de club is sinds vele jaren in ‘Knesselaarse handen’. Wijlen Gerard Vandenabeele en zijn echtgenote Rita De Loof waren tot 2006 de boegbeelden. Nadien volgde Filip Claeys en sinds 2014 nam ik de fakkel over. Ik ben lid sinds 1974, ben gestart als wielrenner bij VC ’t Meetjesland en sinds 1977 actief in diverse functies binnen de club.

Welke doelstellingen wil de club bereiken?

De promotie van de wielersport in het algemeen en specifiek door het begeleiden van een wielerploeg. We trachten dit doel te realiseren door de begeleiding van jonge renners in een familiale sfeer en door hen op een rustige ongedwongen manier plezier te laten beleven bij het fietsen

Jonge renners moeten voor de aflevering van hun eerste competitievergunning en bij wijziging van categorie slagen in een Cycling Vlaanderen Proef, die bestaat uit techniek- en behendigheidsoefeningen. Bij de U17 gaat het zelfs over fietsmechanica en theoretische wielerkennis .Deze vaardigheden zijn nodig om veilig in groep te kunnen fietsen en worden aangeleerd tijdens de wekelijkse clubtrainingen.

In een latere fase worden de renners deskundig begeleid naar competitieniveau. Aansluitend bij onze doelstelling nemen we jaarlijks deel aan het Jeugdsportfonds van onze federatie Cycling Vlaanderen, waarbij initiatieven moeten ontwikkeld worden om de jeugd aan te moedigen te sporten en zo onze jeugdwerking kwalitatief te verbeteren. Met trots kan ik hierbij vermelden dat we de zes voorbije jaren telkens het gouden kwaliteitslabel van jeugdvriendelijke wielerclub bekwamen.

 

Hoe is het bestuur van de club samengesteld?

Momenteel zijn we met een vijftien leden in de Algemene vergadering en zes leden in de Raad van Bestuur van de vzw: Filip Claeys is O- voorzitter, Ronny De Baets penningmeester, Damien Lefevre sportafgevaardigde en Ringo Van Belleghem boekhouder. Mijn rol als voorzitter is vooral in deze periode coördinatie en de binding verzorgen tussen bestuur en het begeleidingsteam met een goede interne en externe communicatie. In een club van meer dan 100 competitierenners en wat recreanten is er dagelijks werk.

Moeten die 15 bestuursleden dit allemaal regelen of krijgen ze hulp?

We hebben ook een sportieve cel met een jeugdcoördinator, 3 trainers , 5 initiators en 5 begeleiders  die jaar in jaar uit instaan voor de begeleiding van de jonge renners in de verschillende disciplines die de wielersport rijk is: BMX , weg -, veld- en baanwielrennen. Voor de opleiding en begeleiding werken we ook samen met de Vlaamse Wielerschool VWS. Verschillende jonge renners combineren de verschillende disciplines: tijdens de zomer op de weg en in de herfst en winterperiode veld of piste.

  • BMX : vanaf 5 jaar (traint op maandag in Gent, woensdag afwisselend Knesselare en Wachtebeke, donderdag 2 x 10 lessen voor beginners in Knesselare
  • Weg: miniemen 8-11 jaar en aspiranten 12-14 jaar trainen op donderdag, nieuwelingen 15-16 jaar en junioren 17-18 jaar op woensdag
  • Veldrijden: de voorbije periode november – februari werd op zaterdagmiddag getraind door miniemen en aspiranten.
  • Baanwielrennen. Sinds een paar jaar organiseren we in het najaar een tweetal piste-initiaties voor de plus 12-jarigen in het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx (VWEM) in Gent. In de beginfase onder begeleiding van onze enige specifieke pistier Michael Steyaert, samen met ex-clubrenner en huidig bondscoach bij Belgian Cycling Nicky Cocquyt. Zij worden geholpen door een paar andere ervaren pistiers om onze jongeren hun eerste rondjes te laten rijden op het houten ovaal. Later kunnen ze jaarlijks het initiatie- en trainingspakket bij Cycling Vlaanderen volgen vooraleer deel te nemen aan hun eerste pistewedstrijd. Momenteel zijn er een tiental clubrenners die deelnemen aan de wekelijkse pistemeetings in Gent.

Siebe Van Canneyt in actie op de Gentse piste

Bestuur en trainers betreuren het dat het militaire domein in Ursel niet voor begin juli kan gebruikt worden voor veilige trainingen. Het Agentschap Natuur en Bos verleent voor deze tijdsperiode steevast een negatief advies aan Defensie, ter bescherming van de aanwezige fauna en flora. Dit heeft intussen ertoe geleid dat het PK tijdrijden voor de jeugd in Oost–Vlaanderen ter ziele is gegaan.

Op de truitjes prijken heel wat sponsors. Heeft de coronaperiode invloed gehad op de broodnodige sponsoring?

We hebben inderdaad diverse sponsors, waarvan zeer veel trouwe sponsors die onze werking al decennialang steunen. In deze tijden zijn alle sponsors groot! In een economisch zeer moeilijk 2020 verliep de 3-jarige overeenkomst, maar toch zijn we erin geslaagd de leemten in te vullen met een aantal nieuwe sponsors voor de komende drie jaar. Het is vanuit het bestuur steeds het uitgangspunt geweest om te opteren voor meerdere sponsors met een lokale en regionale verankering eerder dan een paar hele grote. De nieuwe clubkledij ziet er nu enigszins anders uit: fris, jeugdig, modern met evenwichtige kleurcombinaties.

Krijgt KVC ‘t Meetjesland de nodige steun van het gemeentebestuur?

Uiteraard kunnen we ook na de fusie rekenen op de gewaardeerde financiële en logistieke steun   van het gemeentebestuur bij onze organisaties. De mogelijk verdere uitbouw van het BMX- parcours in Knesselare is een belangrijke element om kinderen op zeer jonge leeftijd vaardigheden bij te brengen nodig in de huidige ontwikkelingen van de wielersport.

Hoeveel fietsende leden zijn aangesloten bij jullie club?

Momenteel hebben we de kaap van 100 competitierenners overschreden: van  Gent tot Brugge, van Deinze tot de Nederlandse grens vinden ze de weg naar onze opleidingsclub.

Ploegvoorstelling KVC ’t Meetjesland, voorjaar 2020

Zijn er plaatselijke talenten aangesloten waarvan je veel verwacht?

Er zijn verschillende talenten in de club, maar de weg om het tot kampioen te brengen is niet evident en hangt af van veel factoren. Vooral de mentale factoren/attitude/levensstijl samen met talent, de ene krijgt van moeder natuur al wat meer mee dan de andere, en tegenwoordig de mogelijkheid of beter de moeilijkheid om studies te combineren met sporten zijn zeer belangrijke elementen die meespelen om naar de top te werken.

Specifiek in Knesselare hebben we de multi-sporters Lars  en Thibault Van Belleghem die BMX, veld en weg combineren. We hebben ook de broertjes  Robbe  en Siebe Van  Canneyt. Siebe behaalde vorig seizoen vijf overwinningen op de weg en ook een tweede plaats op het BK tijdrijden op de weg. Ook  op de piste behoort hij  tot de top van de 13-jarige aspiranten.

Matthijs De Clercq doet het dan uitstekend in het tijdrijden (provinciaal kampioen tijdrijden 2018) en de ietwat lastigere wedstrijden.

In de BMX- categorie hebben we nog de Knesselaarse piloten Kati, Noë en Theo Dereepere, Joran De Coninck, Lies Bekaert en Thian De Baets.

Op de weg zetten de 17-jarige Jeltho De Zutter en de 12- jarige Warre Lambrecht hun eerste stappen in de wielersport.

In Knesselare zal ook de naam Born De Dobbelaere wel een ‘belleke’ doen rinkelen: zoon van Gorik en kleinzoon van Antoine en Maria Dierickx, die met goede resultaten motorcross, cyclocross en  wegwielrennen combineert, na oorspronkelijk gestart te zijn met BMX!

Born De Dobbelaere

Wat zijn de jaarlijkse activiteiten van de club in een coronavrij jaar?

In “normale” jaren hebben we naast de gewone trainingen en competitiewedstrijden volgende belangrijke activiteiten:

a. Ploegvoorstelling in februari net voor de opening van het wegseizoen. Door de uitbreiding van het aantal aangesloten renners zijn we moeten uitwijken naar het auditorium van onze gemeente Aalter, op geen enkel podium in de talrijke feestzalen van Groot- Aalter konden we nog een degelijke groepsfoto nemen.

b. Driedaagse stage voor nieuwelingen en junioren

c. Het provinciaal kampioenschap op het militaire domein gedurende de paasvakantie

d. Wedstrijd voor de 8-14 jarigen in Eentveld.

e. Stageweekend voor miniemen, aspiranten en familie in Rochefort.

f. Cyclocrosswedstrijd de 3-de zaterdag van september

g. Clubfeest in november: einde wegseizoen – begin cross seizoen.

Welke gevolgen had corona op de werking van jullie club?

Door de pandemie is vorig jaar enkel de ploegvoorstelling in Aalter en de stage voor nieuwelingen en junioren in De Fiertel in Ronse kunnen doorgaan. Alle andere organisaties zijn niet kunnen doorgaan, wat naast het sportieve element ook een financiële aderlating is voor de club.

We beseffen dat we als outdoorsport bijna steeds zijn mogen blijven fietsen, weliswaar onder beperkende maatregelen, in tegenstelling tot de Indoorsporten. Anderzijds stellen we vast dat veel jongeren uit andere sporten de weg naar het fietsen hebben gevonden op iets latere leeftijd. Zo hebben we leden uit cyclobal, zwemmen, basket, voetbal die hun oorspronkelijke sport geruild hebben voor het fietsen.

In die periode hebben we ook regelmatig online overleg gehouden met de trainers om de kinderen en jongeren verder te begeleiden, opdrachten te bezorgen en de sociale media verder uitgebouwd met WhatsApp groepen per categorie. In elke periode zijn we rekeninghoudend met de Covid- maatregelen blijven trainen, soms met vijf groepjes van vier zoals toegelaten. De opkomst naar de fietstrainingen vorig jaar en dit jaar zijn uitermate goed waarvoor we als bestuur niet alleen de deelnemers maar ook de ouders en trainers enorm dankbaar zijn!

Momenteel, zonder competitie, draait het begeleidingsteam op volle toeren om de renners scherp en gemotiveerd te houden voor het moment dat de wedstrijden er  aan komen. Gelukkig hebben we ook in het huidige profpeloton diverse jonge toprenners waar ze naar opkijken. De nieuwe maatregelen laten ons voorlopig toe in groepen van tien te trainen wat we als positief beschouwen. Maar we hopen toch op meer versoepelingen.

Start miniemen in 2019

We wensen Fredy en zijn team het allerbeste toe en hopen dat er nog veel gouden kwaliteitslabels mogen volgen! En wie weet treedt er ooit iemand in de voetsporen van “onze kleine koning” ???

Luc De Muynck

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s