Glen maakt dansvoorstelling over Cogétama

 

Balletdanser Glen Lambrecht maakt een dansvoorstelling over de vroegere sigarenfabriek Cogétama uit Knesselare.  Hij doet dat op vraag van de gemeente Aalter die deze brok geschiedenis in beeld wil brengen.

Aalter had vroeger een sigarenfabriek genaamd Cogétama”, lezen we op de VRT-site. En wij die dachten dat de fabriek in Knesselare lag. Doet ons een beetje denken aan de Slag der Belgische Sporen. Bij voorbeeld. Maar goed, over naar het toffe nieuws dat onze balletdanser Glen Lambrecht uitpakt met een mooi initiatief rond een stuk Knesselaars erfgoed.

Diana De Muynck, oma van Glen

Er werkten veel vrouwen bij Cogétama. Ook Diana De Muynck, de grootmoeder van balletdanser Glen Lambrecht werkte er als jong meisje. Het inspireerde de danser tot een balletvoorstelling. “Mijn grootmoeder Diana heeft er bijna 12 jaar gewerkt, van haar 13 jaar tot drie jaar na het begin van haar huwelijk”; aldus Glen. “Ze werkte er heel graag, ondanks de moeilijke werkomstandigheden. Op een gegeven moment heeft ze met haar vingers in een machine gezeten, en toen zei mijn grootvader dat het genoeg was en hij haalde haar weg.” Hiermee zitten we bij een stuk sociale geschiedenis. Hoe dieper we teruggaan in de vorige eeuw, hoe harder het werk in de fabriek ook was. Tot een eind in de jaren 1900, de doorbraak van de sociale wetgeving, bleef de werkdruk hoog, het loon karig, werd al eens een ongehuwde moeder aan de deur gezet.

Maar naast de verhalen van zijn oma, is ook de ruimere geschiedenis van de sigarenfabriek voor de balletdanser een dankbare inspiratiebron: “De historische feiten maken dat je er dramaturgisch een mooie voorstelling van kan maken.” We zijn blij dat Glen ook gebruik kon maken van onze publicatie De geschiedenis van de sigarenfabriek (HIER INTEGRAAL TE LEZEN) en er met de vrijheid van de kunstenaar een mooi verhaal mee kan creëren.

“Vooral de oorlogsjaren waren zwart, dat zal tijdens de voorstelling voor de nodige dramatiek zorgen. De jaren ’60 zorgden dan weer voor een heropleving, dus dat zorgt voor een optimistischere en vrolijkere toon”, vertelt Lambrecht. Een verhaal over moeilijke werkomstandigheden, zware handenarbeid, zeker in de eerste decennia van de fabriek. Ook in de jaren 1940 en 1950 was het erg zwaar werken voor weinig loon.

Op zijn site schrijft Glen het zo: “Cogétama reist doorheen het verleden, het heden en de toekomst. Een verhaal dat ons terugbrengt naar de armoedige en bittere jaren 30. Tijden waarin een Tweede Wereldoorlog hevig losbarst, gevolgd door de energieke en glorievolle jaren 60 en uiteindelijk uitdraaiend op de onvermijdelijke maar onverwachte sluiting van de fabriek. Diana en haar entourage staan hierin centraal. Aan de hand van haar herinneringen wordt ons verhaal verteld, beleefd, en herbeleefd.”

Na WO2 werd steeds meer werk door machines gedaan, maar begon tegelijk het aantal werknemers snel te verminderen. “De fabriek zette de gemeente Knesselare wel op de kaart op vlak van sigarenproductie op industriële schaal. Het sigarenmerk Cogétama toonde een indiaan die in de loop der jaren verschillende gedaantes kreeg.

Dans

Over balletdanser en choreograaf Glen hadden we het hier al In het artikel Hoe zou ’t met Glen zijn? Knesselare danst in Bratislava

Lambrecht zocht twee jaar lang dansers: “We zochten lokaal, zowel in Oost -als in West-Vlaanderen, maar ook internationaal om de cast te vervolledigen. Maar door corona hebben we de zoektocht een jaar moeten uitstellen. Nu kunnen we eindelijk echt starten… “

Twee jaar geleden stond Glen voor een beloftevolle carrière in het buitenland. Hij danste vier seizoenen bij het Ballet van Vlaanderen, verhuisde naar Bratislava in Slovakije om daar als half-solist en choreograaf bij het Slovaaks Nationaal Ballet te werken. Door corona is hij moeten terugkeren: “Ik heb keuzes moeten maken. Financieel kon mij geen stabiliteit gegeven worden, dus heb ik besloten om terug naar mijn roots te gaan.” 

De voorstelling over Cogétama, met in totaal 27 dansers, kan bekeken worden vanaf 5 november 2021 in het auditorium van Aalter. Lambrecht maakte de voorstelling in samenwerking met balletschool Allure van Veerle De Craene uit Aalter.

Data: 5 | 11 | 21 om 20u, 6 | 11 | 21 om 20u en 7 | 11 | 21 om 14. Auditorium Gemeentehuis Aalter | Europalaan 22, 9880 Aalter.

Duur voorstelling 1u35 min. Er wordt een pauze voorzien. Ticket prijzen: € 25, € 20, € 15* (indien verkoop zijbalken).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s