Erfgoed Aalter (2020,4)

 

Als ‘laat’ voorgerecht voor het zopas verschenen eerste nummer 2021 van Erfgoed Aalter had u nog iets te goed over het laatste nummer van 2020 (4), zoals Peter Laroy het samenvatte op zijn blogspot Geschiedenis van Aalter,. Met vergeve het ons: wat extra aandacht voor de Knesselaarse bijdrage, verrijkt met wegwijzers naar meer over KNESSELAARSE MARKTEN (a) en DIALECT (b).

Peter Laroy vat het zo samen: “In het vierde nummer van de tweede jaargang van het tijdschrift Erfgoed Aalter veel aandacht voor wat ‘huizengeschiedenis’ uit Knesselare. Jan Van de Casteele en Paul Verhoestraete doken in de fotoarchieven en vergelijken relevante dorpsbeelden van vroeger en nu. Zij vestigen de aandacht op details van woningen en gebouwen waar de inwoner misschien achteloos aan voorbij loopt. 

Erfgoed Aalter publiceert in elk nummer ook een mooie centerfoto’ . In 2020,4 viel de eer te beurt aan ons dorp. We leverden uit het archief van www.knesselaarsnieuws.net (met dank aan JuGo) een toch wel opmerkelijke prent van een beestenmarkt uit Knesselare uit het begin van de vorige eeuw. Een fragment van die foto werd gepubliceerd in Over Knesselare Gesproken. Foto’s en feiten uit een beeld-schoon dorp’. Lees: markten in knesselare

En omdat we dat zo’n uitzonderlijk beeld vinden, geven we onderaan dit artikel de hierbij horende tweede foto (2/3) van diezelfde markt. Foto’s genomen uit het vensterraam van de fotograaf Alfons Hooft sr. op De Plaats.

Let op de beesten, de mensen, de tram en de sporen, de kleren en de klakken

Tot voor kort: een koppel ‘blaffeturen’ vooraan in de Sportstraat.

In de vaste dialectrubriek heeft Erik Wille het over de Aalterse gebroeders De Muynck en hun passie om dialectwoorden te verzamelen. Verder maakt Chris De Wulf een taalkundige analyse van het woord ‘blaffeture’ of nachtluik. We herinneren eraan dat het woord ‘blaffeture’ ooit als mooiste dialectwoord werd aangegeven door de deelnemers aan een kleine enquête over Dialect in Knesselare (lees hier het artikel Goud voor ‘blaffeture’, essepikken en verdeslewere,  verschenen in ‘Over Knesselare gesproken. Foto’s en feiten uit een beeld-schoon dorp‘.

Gust Piers heeft het over het parochiale leven in Ursel. De auteur heeft zich de voorbije jaren ingezet om een mooi bewaarde collectie parochiebladen digitaal beschikbaar te maken en illustreert de rijkdom van deze erfgoedcollectie.

Veel legendes en verhalen is Aalter niet rijk. Het verhaal van het Mariabeeld O.L.V. van Goe Mare uit Poeke is er echter eentje om in te kaderen en zou zo een mooie film of documentaire kunnen opleveren. Oud-Knesselarenaar Arnold Strobbe besteedde in eerdere nummers er reeds aandacht aan en brengt nu het verhaal van zijn speurtocht naar het beeld in Lymington, Engeland.

Eliane De Poorter ging graven in het verleden van het café ’t Sperreken, op de grens van Lotenhulle en Poeke. Het stuk bevat veel informatie over de bewoners- en eigenaarsgeschiedenis en over bouwen en verbouwen van dit interessante huis.

Een flinke brok recent verenigingsleven en gemeenschapsgevoel schetst Philippe Verleyen aan de hand van zijn eigen archief over de kermis in Aalter-Brug. Het is met enige heimwee dat de auteur terugkijkt op dit bruisende leven van de voorbije decennia in een jaar waarin iedereen zijn sociale contacten noodgedwongen diende te beperken.

Verder schetst Filip Bastiaen een verhaal over de jacht op een everzwijn maar vooral ook wat er dan achteraf met het dier wel gebeurde. Al even bloederig gaat het er aan toe in de beschrijving door Peter Laroy van een doodslag in Bellem uit 1899 waarbij een man zijn buur de schedel inklopt met een spade.

De vaste rubriek met het onbekende voorwerp legt een link naar de in 2019 overleden legendarische kapper Jacky Creus uit Aalter. Een nieuwe ‘Monument’-rubriek besteedt aandacht aan het standbeeld voor de seizoenarbeiders dat zich voor de kerk van St.-Maria-Aalter bevindt. De Erfgoedtelex brengt tot slot wat interessante nieuwtjes uit ‘erfgoedland’.

Voor zover we weten nog nooit elders gepubliceerde tweede foto van de Knesselaarse beestenmarkt in vervlogen tijden (archief JuGo)

Abonneren op Erfgoed Aalter

Een abonnement nemen op Erfgoed Aalter kan via erfgoed.aalter@gmail.com of door telefonisch contact met secretaris Patriek Vanlaere (0477 47 47 28). Meer info ook op www.erfgoedaalter.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 
 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s